mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Itt az MNB indoklása a mai kamatdöntésről

Portfolio
A következő hónapokban még 5% feletti infláció várható és az inflációs kilátásokat felfelé mutató kockázatok övezik, ezért indokolt a kamatemelési sorozat folytatása, de mivel 2022 elejétől majd lassul az infláció, illetve a koronavírus-járvány negyedik hulláma is fékezheti a gazdaságot, ezért mindez „a kamatemelési ciklus havi ütemű, kisebb lépésközzel történő folytatását indokolja” – lényegében ezzel magyarázta meg az MNB Monetáris Tanácsa, hogy az eddig megszokott 30 bázispontosról miért fékezte 15 bázispontosra a kamatemelés ütemét. A "felező" döntés mögött azonban két további lépés is meghúzódik, amelyek a forintpiaci likviditás szűkítésén keresztül a forint árfolyamára és így az inflációs kilátásokra is hatnak.

A közlemény hangsúlyozza a friss inflációs jelentés ismeretében, hogy az inflációs kockázatok „a megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják”, és azt is hozzáteszik, hogy az Inflációs jelentés előrejelzése szerint „az infláció 2022 elejétől csökkenő pályára áll, miközben a koronavírus-járvány negyedik hulláma a gazdasági helyreállást övező kockázatok emelkedésének irányába mutat, ami a kamatemelési ciklus havi ütemű, kisebb lépésközzel történő folytatását indokolja.”

Fontos, hogy a közleményben emlékeztetnek rá: ma nemcsak a kamatemelést lépték meg, hanem több más döntést is hoztak, így az állampapír vásárlás heti ütemét 50-ről 40 milliárd forintra csökkentették, illetve fokozatosan kivezetik a forintlikviditást nyújtó swapokat is. Ezek mellett a közlemény leszögezi:

a Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

További fontos információk a közleményből (kiemelések tőlünk):

  • A „Tanács szükségesnek tartja a forintlikviditást nyújtó devizaswap-eszköz fokozatos kivezetését, és az eszközön keresztül nyújtott forintlikviditás szűkítését.”
  • „A Monetáris Tanács megítélése szerint az egyhetes betéti eszköz kamatának az alapkamatával azonos mértékű emelése indokolt.” Ennek azért van jelentősége, mert az alapkamatról a Monetáris Tanács dönt, de a piacon ténylegesen számító egyhetes betéti kamatról az MNB igazgatósága határoz csütörtökönként, a tender napján, és tavaly volt időszak, amikor a két kamatláb átmenetileg szétvált egymástól, az egyhetes ráta az alapkamat fölé emelkedett.
  • „A jegybank számára változatlanul kiemelt szempont, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak. Az MNB folytatja az eurolikviditást nyújtó swapeszközének aktív, negyedév végi alkalmazását, amelynek keretében szeptember végéig összesen öt tender tart. Ugyanezen célt erősítve a jegybank a swappiaci folyamatokat figyelembe véve fokozatosan kivezeti a forintlikviditást nyújtó swapeszközét.”
  • „A Monetáris Tanács folytatja az állampapír-vásárlási program fokozatos, a piaci stabilitás fenntartásának szempontjait figyelembe vevő kivezetését. Ennek megfelelően a 2021. szeptember 27-i héttől kezdődően 50 milliárd forintról 40 milliárd forintra mérséklődik az MNB vásárlásainak heti célmennyisége, amelytől a jegybank a kínálat és egyéb piaci kondíciók függvényében rugalmasan eltérhet. A Monetáris Tanács legközelebb 2021 decemberében határozza meg a heti vásárlások következő negyedévre érvényes célmennyiségét.”
  • „A Monetáris Tanács megítélése szerint az állampapírpiac stabil likviditási helyzete továbbra is kulcsfontosságú a monetáris transzmisszió szempontjából. Az MNB az állampapír-vásárlási programot a heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét rugalmasan alakítva, a szükséges mértékben és a szükséges ideig használja. Amennyiben a piaci stabilitás fenntartása indokolja, az MNB bármikor kész a heti vásárlások mennyiségének átmeneti növelésére. A jegybank nem értékesíti a mérlegében lévő állampapír-állományt, a megvásárolt állampapírokat lejáratig tartja.”
  • „A Monetáris Tanács elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett. A döntéshozók megítélése szerint az inflációs kilátásokat felfelé mutató kockázatok övezik. Az Inflációs jelentés előrejelzése szerint az infláció 2022 elejétől csökkenő pályára áll, miközben a koronavírus-járvány negyedik hulláma a gazdasági helyreállást övező kockázatok emelkedésének irányába mutat, ami a kamatemelési ciklus havi ütemű, kisebb lépésközzel történő folytatását indokolja. A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.”

A 3-kor kezdődött jegybanki háttérbeszélgetésről, illetve a szintén 3-kor közzétett friss inflációs előrejelzésekről külön cikkeinkben számoltunk be, akárcsak a forintpiaci reakciókról:

Címlapkép forrás: Shutterstock

kikötő hajó szállítás raktár dokk konténer
FrankfurtiTőzsde
mi-8 mi-24
szennyezés környezet klíma shutterstock
konténer210125
szlávik jános
szíria bombatámadás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
kikötő hajó szállítás raktár dokk konténer