mnb
Gazdaság

Itt az MNB kamatdöntése! Mindenkit meglepett a jegybank!

Portfolio
Az eddigi ütemet jelentősen lassítva folytatja kamatemelési ciklusát az MNB, a Monetáris Tanács kedden újabb 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte az alapkamatot. Délután érkezik a jegybank friss előrejelzése, közleménye, illetve háttérbeszélgetést tart a döntésről Virág Barnabás alelnök.
A magyar monetáris politika aktualitásai is szóba kerülnek a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján október 19-én. Regisztráljon most!

UPDATE: menet közben megjelent a jegybank közleménye és Virág Barnabás beszélt a döntés hátteréről, ezekről itt olvashat:

Június végén kezdte kamatemelési ciklusát az MNB, azóta havi 30 bázispontos tempóban 0,6%-ról augusztusig 1,5%-ra emelték az alapkamatot. A szeptemberi ülés előtt biztos volt, hogy folytatódik a ciklus, csak az volt a kérdés, hogy milyen ütemben. Voltak, akik arra számítottak, hogy csökkent majd az ütemen a jegybank, a Portfolio elemzői konszenzusában azonban a 30 bázispontos ütem fenntartása szerepelt. Ehhez képest az MNB "csak" 15 bázisponttal, 1,65%-ra emelte az irányadó rátát.

Az infláció a vártnál kissé magasabb lett, a legfőbb jegybanki eszköznek tekinthető forintárfolyam pedig a legutóbbi ülés óta inkább kissé gyengült. A gazdaság lendületesen jön ki a koronavírus-válságból, a munkaerőiac a válság előtti munkaerőhiányos helyzethez hasonló feszességet mutat. Ilyen helyzetben nehéz lett volna a szigorítás leállításáról dönteni.

A jegybank több alkalommal jelezte, hogy szeptemberben vizsgálja felül a ciklus eddigi eredményeit. A piaci várakozások ezzel kapcsolatban az utóbbi hetekben emelkedtek: először szinte teljes közmegegyezés övezte, hogy a jegybank kisebb-nagyobb mértékben mérsékli a kamatemelés tempóját, leginkább 20-25 bázispontról szóltak az előrejelzések. Az utóbbi időben azonban már érezhetően nőtt annak az esélye, hogy az MNB kitart a 30 bázispontos tempó mellett.

Ehhez képest komoly meglepetés a 15 bázispontos szigorítás.

A bejelentés után rögtön érezhetően gyengült a forint, 355 közelébe ugrott az euró jegyzése.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A további árfolyamhatásokat folyamatosan követhetik a Portfolio frissülő cikkében:

A jegybank kamatdöntése mellett a mai nap még számos izgalmat tartogat. 15 órakor kiderül, hogy mennyire vágja meg az állampapírvásárlási programját az MNB - legalábbis nagy meglepetés lenne, ha a múlt hónapban megkezdett folyamattal leállna a monetáris hatóság. Emellett akár egyéb eszköztárral kapcsolatos lépéseket is bejelenthet változtatásokat az MNB, különösen azért, mert a pénzpiacon jelen lévő nagy forintlikviditás érezhetően nem szolgálja a jegybank céljait. Mindezekre a közleményből és Virág Barnabás háttérbeszélgetéséről kaphatunk választ.

Címlapkép: Getty Images

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
járvány kórház románia