virág_barnabás_mnb
Gazdaság

Virág Barnabás: három lépéssel reagál az MNB, továbbra is felfelé mutatnak az inflációs kockázatok

Portfolio
Az előzetes várakozásoknál sokkal kisebb mértékben, 15 bázisponttal emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa. A döntést követően ugyanakkor a forint likviditás jelentős szűkítését jelentette be Virág Barnabás, illetve folytatják az állampapír-vásárlások leépítését.

Ezek a mai ülés fontosabb üzenetei, döntései

Az MNB monetáris politikájának aktualitásai is kiemelt témaként szerepelnek október 19-én a Budapest Economic Forum programjában. Hazai és nemzetközi szakértők elemzik a monetáris politika kilátásait és azok hatását a piacokra. Értesüljön első kézből az információkról!
 • Az eddigi 30 helyett 15 bázispontos ütemben folytatódik a kamatemelési ciklus várhatóan legalább decemberig. Minden hónapban várható további emelés.
 • Az állampapír-vásárlások heti összege az eddigi 50 helyett 40 milliárd forint lesz, de ezt rugalmasan kezelik.
 • Az inflációs kockázatok továbbra is egyértelműen felfelé mutatnak, novemberben várhatóan megdől majd a júniusi 5,3%-os csúcs is.
 • Fokozatosan leépítik a forintnyújtó swapokat, az 1100 milliárd forintos állomány több mint fele az év végéig lejár, ezt várhatóan nem újítják meg.
 • A kamatemelési ciklus továbbra is addig folytatódik, amíg az inflációs várakozások a jegybanki célon stabilizálódnak, illetve a kockázatok kiegyensúlyozottá válnak.
 • Virág Barnabás szavai alapján a következő 2 hónapban is 15-15 bázispontos kamatemelés lesz.

Rugalmasan kezelik a QE kivezetését

Az állampapír-vásárlások kivezetése továbbra is fokozatosan és rugalmasan zajlik, kiemelt cél az állampapírpiaci stabilitás megőrzése, ennek megfelelően fogjuk menedzselni a program kivezetését is. Amikor lehetett, akkor kevesebbet vásárolt a jegybank az utóbbi hetekben is, de fel kell készülni arra, hogy újra egy turbulensebb időszak alakulhat ki a feltörekvő piacokon, amikor a másik oldalon kell rugalmasnak lennünk - zárul az alelnök sajtótájékoztatója.

A célok nem változtak

Egyelőre kevés jegybank kezdett el reagálni az inflációs kockázatra, de egyre biztosabb, hogy ez tartós folyamat lehet a világban. Az MNB egy proaktív kamatemelési ciklust indított el júniusban, ezen az úton haladunk tovább. A cél továbbra is az árstabilitás lehető leggyorsabb elérése, de közben a makrogazdasági teret más tényezők is alakítják, mint például a koronavírus negyedik hulláma. Ez indokolta azt, hogy továbbra is havi rendszerességgel, de kisebb lépésközzel folytassuk a kamatemeléseket - mondja Virág.

Ugrik a forint az MNB újabb bejelentései hatására

Az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő e hétre várható csődjével kapcsolatos nagyfokú piaci félelmek világszerte felerősítették a kockázatkerülést és így hétfő estére hathetes mélypontra, 354,5-ig esett a forint, aztán kedden délelőtt a megnyugvás jelei kezdtek megmutatkozni, így erősödni kezdett a forint is. Az MNB délután 2 órási kamatdöntésének hatására azonban új hathetes mélypontra, 355-ig ütötték a forintot, mivel elmaradt a kamatemelés mértéke (15 bázispont) a piac által várttól 25-30 bázispont), igaz 3 órakor kideürlt, hogy két másik döntést is hozott még a jegybank. Utóbbiak hírére azonnal erősödni kezdett a forint.

Tovább a cikkhez

Decemberben jön a következő mérföldkő

A következő mérföldkő a decemberi inflációs jelentés és a friss előrejelzés lesz, egyelőre addig érdemes előretekinteni - mondja az alelnök arra a kérdésre, meddig lehet mérvadó a havi 15 bázispontos kamatemelési ütem.

Itt az MNB előrejelzése: nagyobb növekedést, gyorsuló inflációt vár a jegybank

A kamatdöntésről szóló közleménnyel együtt a Magyar Nemzeti Bank közzétette az inflációs jelentés két legfőbb előrejelzését. A jegybank mind az idei GDP-növekedési prognózist, mind pedig az inflációs előrejelzést felfelé módosította a júniusi előrejelzéshez képest.

Tovább a cikkhez

A swapok fele az idén lejár

Az 1100 milliárd forintos swapállomány több mint fele az év végéig lejár. Vagyis úgy fogjuk a szűkítést végrehajtani, hogy a piaci kamatok összhangban álljanak a jegybank kamatpályájával - mondja újságírói kérdésre Virág Barnabás.

Minden olyan lépést meg fogunk tenni, ami ezt a célunkat biztosítja

- emeli ki.

Nem változik a fő üzenet

A Tanács a kamatemelési ciklusát egészen addig folytatja, ameddig az inflációs várakozások a jegybank célján stabilizálódnak és a kilátások kiegyensúlyozottá válnak - ismétli meg eddigi előretekintő iránymutatását az MNB.

Nem tetszik a swappiac volatilitása

A monetáris politikai transzmisszó szempontjából a swappiacok kiemelten fontosak,

az elmúlt negyedévek végén látott volatilis piaci mozgások nem kívánatosak

- szögezi le Virág.

Éppen ezért az MNB a jövőben is mindent megtesz majd, hogy ez a transzmisszó hatékonyabb legyen. Ennek első lépése volt a múlt heti rendkívüli eurolikviditást nyújtó swaptender, második lépése pedig a most bejelentett leépítése a forintnyújtó swapoknak.

1100 milliárdos a swapállomány

A jelenlegi kamatemelési ütem a következő hónapok döntésére nézve is irányadó - mondja Virág. A forintnyújtó swapok fokozatos kivezetésével kapcsolatban elmondja, hogy a jelenleg mintegy 1100 milliárd forintos állományt építik le, ami a forintlikviditás szűkülését okozza majd. Az egyhetes betét kamata továbbra is követi az alapkamat változását.

Itt az MNB indoklása a mai kamatdöntésről

A következő hónapokban még 5% feletti infláció várható és az inflációs kilátásokat felfelé mutató kockázatok övezik, ezért indokolt a kamatemelési sorozat folytatása, de mivel 2022 elejétől majd lassul az infláció, illetve a koronavírus-járvány negyedik hulláma is fékezheti a gazdaságot, ezért mindez „a kamatemelési ciklus havi ütemű, kisebb lépésközzel történő folytatását indokolja” – lényegében ezzel magyarázta meg az MNB Monetáris Tanácsa, hogy az eddig megszokott 30 bázispontosról miért fékezte 15 bázispontosra a kamatemelés ütemét.

Tovább a cikkhez

Jön még rekord az inflációban

Novemberben egy újabb inflációs csúcs, inflációs kiugrás jelenik majd meg, amikor az éves inflációs ráta 5,5-6%-ig ugorhat - mondja az MNB szakembere. Az iparcikkek inflációja folyamatosan erősödik, itt döntően a termelési költségek átárazása zajlik, ez meghatározza a maginflációs trendeket a következő hónapokban is. Éppen emiatt számítunk arra, hogy az inflációs kockázatok tartósak maradnak, csak 2022 őszén érheti el az áremelkedési ütem a célt.

A negyedik negyedévben torpanhat meg a gazdaság

A harmadik negyedévben a gazdaság növekedésébe egyre inkább bekapcsolódhatnak a szolgáltató ágazatok, ebben a negyedévben is 7-8%-os növekedésre van esély. A negyedik negyedévben a kilábalás lassulhat a koronavírus negyedik hulláma miatt - mondja a jegybank alelnöke.

Magyarország 2022 végére Európa öt leggyorsabb kilábalást produkáló gazdasága közé tartozhat a jelenlegi kilátások alapján

- teszi hozzá.

Három intézkedés

Három intézkedést jelent be Virág Barnabás:

 1. A havi kamatemelések folytatódnak, ezúttal 15 bázisponttal.
 2. Az állampapírvásárlások heti mennyisége 50-ről 40 milliárd forintra csökken.
 3. Fokozatosan kivezetik a forintnyújtó swapokat, ezzel szűkítik a forintlikviditást.

Az inflációs cél elérése a júniusi előrejelzéshez képest kitolódott, a következő hónapokban 5% felett lesz, majd 2022 első felében kezd csökkenni és a jövő év második felében érheti el a 3%-ot

- mondja az alelnök.

Az inflációs kockázatok felfelé mutatnak

A döntés mögött meghúzódó legerősebb tényező továbbra is az infláció, a Tanács megítélése szerint az inflációs kilátásokat övező kockázatok

továbbra is felfelé mutatnak.

Mindjárt megmagyarázza az MNB meglepő döntését Virág Barnabás

A magyar monetáris politika aktualitásairól is lesz szó a Portfolio konferenciáján október 19-én. Regisztráljon most!

Az eddigi 30 bázispontos szigorítások után kedden csak 15 bázisponttal emelte az alapkamatot az MNB, így 1,65% lesz az irányadó ráta. A további kamatkondíciók is hasonló mértékben emelkedtek. A piac legalább 25, de inkább 30 bázispontos további emelést várt, vagyis

a döntés egyértelműen meglepetést okozott.

A bejelentés után rögtön érezhetően gyengült a forint az euróval szemben, 355 közelébe ugrott a jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Délután háromkor egyrészt megjelenik a jegybank közleménye, másrészt háttérbeszélgetést tart Virág Barnabás alelnök. Akkor az alábbi kérdésekre kapunk még választ:

 • Milyen friss GDP- és inflációs pálya szerepel a friss inflációs jelentésben?
 • Mi indokolta a vártnál kisebb kamatemelést?
 • Fennmarad-e a szigorítások havi üteme?
 • Mennyivel fogja vissza a heti állampapír-vásárlásokat a Monetáris Tanács?

A fejleményekről és a további piaci hatásokról a Portfolio folyamatosan tudósít.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina