fed
Gazdaság

A Fed elnöke meglepte a világot: egy lépésre van a jegybank a jelentős fordulattól

Portfolio
Közzétette az amerikai jegybank szeptemberi kamatdöntő ülésének közleményét, amelyben a Fed határozottan utalt arra, hogy amennyiben a kilábalás az eddig pályán halad, hamarosan sor kerülhet az eszközvásárlási program kivezetésének beütemezésére. Ez ugyan az első határozott utalás a taperre, mégis azt vetítette előre, hogy a mennyiségi lazítás kivezetéséig még van idő, ráadásul feltételhez kötött, miközben a gazdasági kilábalást sok bizonytalanság övezi. Az összességében nem túl szigorúnak tekinthető hangnem látszólag megnyugtatta a befektetőket, a piacok emelkedtek a hír hallatára, a dollár gyengült. Aztán Jerome Powell elnök a sajtótájékoztatón már sokkal szigorúbb hangnemet ütött meg, amely hatására a piacok lendülete is megtorpant, a dollár pedig jelentős erősödésbe kezdett. A jegybankelnök sokkal több konkrétumot árult el a taperről, mint amit a közleményben olvashattunk. Powell szavaiból az következik, hogy még idén elkezdődik a taper, és a következő év közepére be is fejezik. A jegybank lefelé módosította növekedési, felfelé inflációs előrejelzését, a kamatemelésre pedig a korábban jelzett 2023 helyett már 2022 végén sor kerülhet.

Vége a sajtótájékoztatónak, a legfontosabb üzenetek

Jerome Powell sajtótájékoztatója véget ért. A közlemény elsőre még azt sugallta, hogy a várakozásokhoz képest kifejezetten unalmas, ködös üzenet kapunk, ehhez képest a Fed elnöke elég erőteljes üzeneteket fogalmazott meg. A mai legfontosabb fejlemények:

 • A Fed bejelentette, hogy készen állnak az eszközvásárlási program kivezetésére, ha a gazdasági helyzet azt indokolja és fennmarad a jelenlegi növekedési pálya. Az ütemezésről majd akkor döntenek, ha a helyzet indokolja.
 • Jerome Powell már sokkal határozottabb volt: szerinte itt az ideje kivezetni az eszközvásárlási programot, és az ütemezésről már a következő ülésen dönthet a jegybank.
 • Az eszközvásárlási program leépítése fokozatos lesz, és ha minden a jelenlegi trend szerint alakul a gazdaságban, akkor a következő év közepére véghez is viheti a kivezetést a jegybank.
 • Ha az inflációs folyamatok azt indokolják, akkor a taper folyamat gyorsabb, ha a növekedés és a pénzügyi környezet azt teszi indokolttá, akkor lassabb is lehet az eredetileg tervezett ütemnél.
 • Az inflációs kockázatok jelentősek és továbbra is felfelé mutató kockázatok vannak, a következő hónapokban tovább nőhetnek az árak, de a gyors áremelkedését továbbra is átmeneti tényezők hajtják. Ha a magas infláció tartósnak bizonyul, akkor a jegybank kész minden eszközét bevetni.
 • Jelentősen lefelé módosította a növekedési előrejelzését a jegybank 2021-re, miközben az inflációs prognózist nagy mértékben felfelé módosította, azaz összességében a kilátások nem jók.
 • A kamatemelésre a jegybank jelenlegi várakozása szerint már 2022 végén sor kerülhet, a júniusi ülés során ezt még 2023-ra várták. Ebben is szigorúbb lett tehát a jegybank.
 • Az Evergrande csődje elsősorban Kínára nézve lenne kockázatos, de Jerome Powell szerint a kínai döntéshozók igyekeznek majd kezelni a helyzetet.
 • Az Egyesült Államok csődjét mindenképp el kéne kerülni, ebben az esetben a Fed nem tudná megmenteni teljesen a piacokat. A kormányzati leállásnak mérhető költségei lennének, ezért Powell az adósságplafon mielőbbi megemelését javasolja. Elmondása szerint ő nem egyeztetett erről megválasztott politikusokkal.
 • Sajnálatosnak tartja, hogy egyes Fed döntéshozók is kereskedtek olyan eszközökkel, amelyek árfolyamát a Fed jelentősen befolyásolja, és saját bevallása szerint erről nem tudott. Ugyanakkor a szabályok ezt lehetővé teszik. A Fed változtatásokat kezdeményez a szabályokban.
 • A Fed még nem döntött a digitális dollárról, majd csak a hatástanulmányok után fognak dönteni róla.

A következő ülések valamelyike után (november 3. és december 15.) már egészen biztosan megérkezik a formális bejelentés az eszközvásárlási program kivezetéséről és az ütemezésről.

Még nem született döntés a digitális dollárról

Megkérdezték Powellt a digitális dollárról is, aki azt mondta, hogy a legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy a Fed egyelőre nem döntött arról, hogy bevezetik-e majd a digitális jegybankpénzt. Hamarosan további egyeztetéseket kezdeményeznek a témában, és abban az esetben kerülhet sor a bevezetésre, ha az előnyei felülmúlják a kockázatokat.

A taper fokozatos lesz

Az eszközvásárlási program kivezetése fokozatosan zajlik majd - mondta Powell, majd hozzátette: ezt a folyamatot bármikor fel tudják gyorsítani vagy le tudják lassítani, ha a helyzet úgy kívánja és egyetértés van róla az FOMC-n belül.

Mi lesz a Fed mérlegével?

Egy újságíró feltette a kérdést, hogy mi lesz a Fed jelentősre hízott mérlegével. Jerome Powell azt mondta, hogy előbb a taper-folyamatot akarják véghezvinni, és majd utána foglalkoznak a mérlegben levő papírokkal. Szerinte ez most nem aktuális kérdés, de amikor eljön az ideje, saját és nemzetközi tapasztalatok alapján majd kezelni tudják a helyzetet.

Megkérdezték Powellt a kormányzati leállásról

Az Egyesült Államokban vita zajlik az adósságplafon megemeléséről, és ha nem születik megállapodás, akkor kormányzati leállás, végső esetben pedig államcsőd is lehet a vége.

Elmondta azt is, hogy államcsőd esetén a Fed sem tudja megmenteni a piacokat.

Jerome Powell azt mondta, hogy a vitának lehetnek valós gazdasági következményei, költségei, ezért jó lenne, ha megoldódna a probléma, de neki jegybankelnökként nem dolga, hogy megválasztott politikusok dolgába beszéljen bele, így nem is volt egyeztetés közte és a kongresszus politikusai között erről.

A közlemény galamblelkű volt, Powell viszont héja üzemmódban beszél

A Fed közleményéből még azt olvashattuk ki, hogy az eszközvásárlási program kivezetéséig még bőven van idő, és csak akkor kerül rá sor, amikor majd a gazdaság állapota indokolja, és a taper üzemezésére is csak akkor kerülhet sor. Ennek hatására gyengült a dollár és tovább növekedtek a piacok.

Powell hangeme azonban sokkal szigorúbb volt, mint a közleményé.

Az elnök elmondta, hogy széles egyetértés van a bizottságban arról, hogy az inflációs folyamatok miatt hamarosan el kell kezdeni a tapert, és a következő év közepéig le is lehet folytatni az eszközvásárlási program kivezetést.

A piaci reakciókban is látványosan tetten érhető a fordulat. Míg a közlemény kedvezett a piacoknak és növekedést hozott az indexekben a bejelentés előtti szinthez képest, Powell megszólalása után mindhárom vezető tőzsdeindex veszített erejéből és a kamatdöntés előtti szint alá esett (de még így is stabil pluszokat látunk), a dollár pedig jelentős erősödésbe kezdett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Sok kérdést kapott Powell a tagok kereskedéséről

Nemrég robbant a hír, hogy vezető Fed döntéshozók is aktívan kereskedtek olyan eszközökkel, amelyek árfolyamát a Fed döntései és üzenetei jelentősen befolyásolják. Powell azt válaszolta erre, hogy a Fedre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi kormányzati szervre, és ő személyesen nem tudott egyik jegybankár kereskedéseiről sem.

Senki nem örül ennek a helyzetnek

- mondta Powell, aki hozzátette, hogy a Fed változtatásokat kezdeményez majd.

Vélhetően a következő ülésen további részleteket kapunk a taperről

Powell a sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a közleményben foglalt üzenet a taperről azt jelenti, hogy akár már a következő ülés után is kaphatunk határozottabb üzenet az eszközvásárlási program kivezetéséről. Elmondta azt is, hogy a FOMC-tagok nagy része úgy gondolja, hogy az inflációs folyamatok már indokolják a tapert, és némelyek szerint már a munkaerőpiaci folyamatokat figyelembe véve is meg lehet kezdeni a QE kivezetését. A taper most ismertetett időzítéséről viszont széleskörű támogatás van a FOMC-tagok között, csak kevesek szeretnének már korábban lépni.

A taper kapcsán Powell szigorúbb hangnemet ütött meg, mint amit a közleményben olvashattunk. Egy esetben azt mondta az elnök, hogy "még mindig használatban van az eszközvásárlási program, de itt az idő, hogy elkezdjük a csökkentést".

Sok a bizonytalanság

Powell sok esetben árnyalta az állításokat és előrejelzéseket. Elmondta például, hogy bár a jegybanki döntéshozók némileg korábbra hozták kamatemelési várakozásaikat, és az előrejelzések is kedvezőtlenebbé váltak, ezek nem tekinthetők tervnek, ezek csak prognózisok.

Elmondta azt is, hogy erős növekedést vár a jegybank, amelyet valamelyest hátráltathat a delta variáns terjedése,

de valójában senki nem tudhatja biztosan, hogy egy év múlva ilyenkor hol tart majd a gazdaság.

További részletek a taperről

Jerome Powell elmondta a közleményben foglaltakat: amennyiben a gazdaság továbbra is a jelenlegi fejlődési pályán halad, akkor hamarosan bejelentik az eszközvásárlási program lassítását.

Elmondta azt is, hogy az eszközvásárlási ütem csökkentésének ütemét is akkor határozzák majd meg, ha már a gazdasági adatok indokolttá teszik a tapert.

Ezzel gyakorlatilag ismét azt az üzenetet küldte Powell, hogy a jelen pillanatban a tapering túl korai lenne, és a részletei még nincsenek kidolgozva. Azt viszont elmondta Powell, hogy amennyiben a gazdasági kilábalás a jelenlegi pályán halad, akkor következő év közepén befejezhetik a taperinget. Ez már sokkal határozottabb jelzés volt, mint amit a közleményben hallhattunk.

A delta továbbra is kockázatot jelent

A közleményben is állt és Powell is kiemelte, hogy a delta variáns terjedése továbbra is kockázatot jelent, de az átoltottság növelése segíthet mérsékelni ezeket a kockázatokat. Az eddigiekben viszont az volt látható, hogy az aktivitás erőteljes helyreállást mutat.

A magas infláció továbbra is kockázat

És még a következő hónapban is láthatunk emelkedést az árindexben - áll a közleményben és erősítette meg Jerome Powell a sajtótájékoztatón. Az inflációt továbbra is a gazdaság újraindulása és az ellátási problémák okozzák.

Az infláció emelkedése viszont határozottan átmeneti

- áll a jegybank üzenetében.

Amennyiben a magas infláció tartósnak bizonyul, a jegybank határozottan lépni fog és beveti az eszköztárát - mondta Powell.

Nagy ugrás az inflációs előrejelzésben

Az sem okozott meglepetést, hogy a jegybank felfelé módosította az inflációs előrejelzést. Júniusban még 3,4%-os PCE-indexet (a személyes kiadások indexét, a Fed ugyanis ezt nézi a CPI, azaz a fogyasztói árindex helyett) várt, ezt most 4,2%-ra módosította. Jövőre 2,2, azután szintén 2,2, a 2024-es évben pedig 2,1% lehet az infláció a Fed szerint.

A munkanélküliségi ráta 4,8% lehet idén, ez 0,3%-ponttal magasabb, mint júniusban várták. A ráta jövőre 3,8%-ra, két év múlva 3,5%-ra mérséklődhet a friss előrejelzés szerint.

Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója perceken belül kezdődik, az eseményről élőben tudósítunk.

Jócskán lefelé módosult a növekedési előrejelzés

Ahogy az várható volt, a jegybank lefelé módosította az idei GDP-előrejelzését, de ennek mértéke kissé meglepő. Júniusi előrejelzésében még 7%-os GDP-növekedést várt a jegybank, most ezt 5,9%-ra módosította az idei évre vonatkozóan. Felfelé módosította viszont a jövő évi előrejelzést 3,8%-ra a júniusban prognosztizált 3,3%-ról. 2023-ban 2,5%-kal nőhet a gazdaság a Fed szerint, ez 0,1%-ponttal magasabb, mint júniusban várták, és most először látszik az előrejelzési horizonton a 2024-es év, akkorra 2%-ot vár a jegybank.

Több a héja

Közzétette a Fed a dotplotot is, amely azt mutatja, hogy a FOMC-tagok milyen kamatszintet tartanának indokoltnak a cél elérése érdekében az egyes években. Ebben nincs nagy meglepetés: a júliusi üléshez képest két döntéshozó áthozta a jövő évre* a kamatemelési várakozását, így tehát a jövő évre 0-0,25%-os kamatszintet várnak a döntéshozók.

Ez összességében azt jelenti, hogy a Fed-döntéshozók szemlélete nyár óta kis mértékben szigorúbbá vált.

Az irányadó kamatszint természetesen továbbra sem változott.

*a cikk korábbi verziójában tévesen idei évet írtunk.

Ehhye elmozdulás a dollárban, a piacok tovább emelkednek

A friss bejelentést úgy értelmezhetjük, hogy a jegybank a további makroadatok fényében dönt majd az eszközvásárlási programról, mindenesetre az első explicit jelzést a mai közleményében határozottan megtette. A gazdaság kilábalása jelen pillanatban kérdéses, és azzal, hogy a "gazdaság további növekedési pályájától" teszi függővé a tapert, azzal voltaképp további időt hagy magának a jegybank. Mivel nem a legszigorúbb forgatókönyv valósult meg, a befektetők hangulata inkább pozitív: a dollár gyengül (amit a továbbra is fennmaradó laza környezet indokol), a piacok mérsékelten tovább emelkedtek a bejelentés előtti szintről.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Itt az első jelzés a taperről!

Tavaly decemberben a Nyíltpiaci Bizottság úgy döntött, hogy 120 milliárd értékben fogja havonta vásárolni az eszközöket, hogy ezzel támogassa a teljes foglalkoztatottság felé történő elmozdulást és az árstabilitást. A gazdaság azóta jelentősen elmozdult ebbe az irányba.

Ha továbbra is azt látjuk, hogy a gazdaság ezen az úton halad tovább, akkor hamarosan sor kerülhet az eszközvásárlási program lassítására

-áll a Fed közleményében.

Hamarosan megtudjuk, hogyan döntött az amerikai jegybank

Magyar idő szerint este 8-kor teszi közzé kamatdöntő ülésének döntéseit a Federal Reserve. A döntést nagy várakozás övezi, nyáron ugyanis már viszonylagos konszenzus volt arról, hogy a Fed a szeptemberi ülése után jelentheti be az eszközvásárlási program kivezetésének várható ütemét.

Az inflációs adatok ezt indokolnák is, a nyáron azonban váratlanul lassult az amerikai gazdaság növekedése és a munkaerőpiac kilábalása, így könnyen lehet, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottsága végül nem jelent be ma semmit az eszközvásárlási program kivezetéséről (tapering).

A Fed ezen kívül ma közzéteszi a friss GDP és inflációs előrejelzését, valamint a dotplotot, amely a jegybankárok várakozásait mutatja a következő kamatemelésről.

Cikkünk 8 óra után folyamatosan frissül, a várható kimenetelről szóló írásunk pedig a cikkfolyam korábbi posztjában olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Az amerikai jegybankon a befektetők szeme, emelkednek a tőzsdék

Az amerikai tőzsdéken kedvezően alakul egyelőre a hangulat, mindhárom vezető részvényindex emelkedik. A befektetők átmenetileg megnyugodtak a kínai ingatlanpiaci eseményekkel kapcsolatban, és elsősorban az amerikai jegybank ma esti kamatdöntő ülésére figyelnek. Az ázsiai piacokon felemás kép volt látható, míg Európában szintén emelkedtek nap közben a börzék, az összes nagy index pluszban fejezte be a napot. Elsősorban a ciklikus részvények teljesítenek jól, mint például az autógyártók, a bankok és az olajtársaságok. A magyar tőzsde közel 1 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Tovább a cikkhez

Eljött a nagy pillanat: akármit mondanak ma Amerikában, azt megérzi a világ

Ma tartja szeptemberi kamatdöntő ülését a Fed, és a döntésről szóló közleményt magyar idő szerint este ismerjük meg. Az amerikai jegybank szeptemberi ülését a szokásosnál sokkal nagyobb várakozás övezi. Válaszút előtt áll ugyanis a jegybank: az biztos, hogy hamarosan el kell kezdenie a szigorítást, de a nagy kérdés, hogy mikor fogja. A várakozások igen szélsőségesek, a vélemények három irányba szóródnak: (1) a Fed már ma bejelentheti az eszközvásárlási program kivezetésének (tapering) ütemezését, (2) csak utalást tesz ara, hogy a jövőben elkerülhetetlennek látja a tapert, (3) meglehet, hogy még utalás szintjén sem hozza szóba a QE fékezését. Azért sem könnyű megmondani, mire számítsunk ma, mert a reálgazdasági adatok is kifejezetten zavarosak és nehezen értelmezhetőek, miközben váratlan események okoznak zavart a piacokon is. De nemcsak az esetleges taper talk miatt lesz izgalmas a ma este, érkezik friss GDP- és inflációs előrejelzés, valamint új dotplot, ami a döntéshozók jövőbeli kamatvárakozásairól árulkodik majd.

Tovább a cikkhez
evergr
bika medve
Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
járvány kórház románia