capitolium usa
Gazdaság

Döntöttek az amerikai képviselőházban az adósságplafonról, de ezzel még nem zárult le a válság

MTI
Portfolio
Az amerikai képviselőház helyi idő szerint szerdára virradó éjjel megszavazta a szövetségi adósságplafont megemelő, a kormányzat működését, valamint a természeti katasztrófák és menekültek segélyezését finanszírozó költségvetési törvényjavaslatot.

A kedd éjjel rohamtempóban elfogadott intézkedéscsomag december 3-ig biztosítaná a szövetségi kormányzat működésének finanszírozását, és 2022 végéig megemelné az amerikai adósságplafont. A törvényjavaslat emellett 28,6 milliárd dollárt tartalmaz az Ida hurrikán és más szélsőséges természeti katasztrófák által okozott károk felszámolására, illetve 6,3 milliárd dollárt szán az Afganisztánból evakuált személyek támogatására a 20 éves háborút lezáró katonai és polgári kivonulást követően.

A hamarosan a szenátus elé kerülő törvénycsomagot a republikánus szenátorok várhatóan elutasítják, annak ellenére, hogy ez könnyen költségvetési válságot és kormányzati leállást (government shutdown) eredményezhet.

Az 50 demokrata és 50 republikánus szenátorból álló, a végletekig megosztott amerikai felsőházban a demokraták azzal a rendkívül bonyolult feladattal állnak szemben, hogy találjanak 10 republikánus szenátort, akik hajlandók megszavazni a törvényjavaslatot, és amellyel elérhetik 60 százalékos szavazati arányt, amely elhárítja egy republikánus szenátusi obstrukció lehetőségét.

A republikánus szenátorok érvelése szerint a törvényjavaslat nyakló nélküli költekezést (spending binge) tenne lehetővé a demokraták részére a következő időszakban, jóllehet tisztában vannak vele, hogy az adósságplafon megemelésének elutasítása esetén az amerikai kormány nem fogja tudni teljesíteni aktuális pénzügyi kötelezettségeit.

Ebben az esetben teljesen leállhat az amerikai szövetségi kormány működése, ha szeptember 30-án, az amerikai költségvetési év utolsó napján nem biztosítják a kormányzat finanszírozását.

Ráadásul az Egyesült Államok október folyamán fizetésképtelenné válhat a felhalmozott óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont.

A globális pénzügyi válsággal fenyegető esemény elkerülése végett a demokrata többségű amerikai képviselőház az éjszaka folyamán fogadta el az indítványt politikai pártvonalak mentén 220-211 szavazati arányban. A Fehér Ház által támogatott demokrata képviselőházi vezetők igen nehéz kongresszusi időszak közepette erőltették át a költségvetési törvényjavaslatot.

Miután a képviselők már korábban megszavazták Joe Biden amerikai elnök "hatékonyabb újjáépítést" (build back better) ígérő, átfogó programjának rekordnagyságú, 3 500 milliárd dolláros költségvetési tervét, a törvényhozók figyelme azonnal a küszöbön álló, az adósságplafonnal és a kormányzati működéssel kapcsolatos határidők felé fordult.

Címlapkép: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
meetingmegbeszélés