equilor_bet_csengetes_200115_szecsenyi_balint
Gazdaság

Equilor: Amíg tart a jegybanki pénzeső, addig kitart a részvénypiaci rali is

Portfolio
A legfontosabb világgazdasági kockázat jelenleg az inflációs spirál kialakulása, ami a gazdasági növekedés megakadásával akár stagflációt is eredményezne – vélik friss értékelésükben az Equilor szakértői. Ilyen környezetben a reáljavakba történő befektetés lehet ideális, és amíg a nagy jegybankok pénzesője tart, addig a globális részvénypiacok emelkedése is folytatódhat.

Az idei év sorsfordító lehet a tekintetben, hogy az eszközárak buborékszerű emelkedése megtörhet az emelkedő kamatkörnyezetben - mondta az elemzés ismertetésekor Szécsényi Bálint vezérigazgató. Ezzel összefüggésben Török Lajos vezető elemző első számú kockázatként az inflációs felfutását nevezte meg. Az emelkedő nyersanyagárak, az ellátási lánc zavarai, a berobbanó elhalasztott kereslet meglódította az áremelkedési ütemet. Ezek a sokkok várakozásokon keresztül az ár-bér spirál beindulásának a lehetőségét vetik fel, különösen azért, mert az inflációt tartósabb elemek is fűtik, mint például a jegybankok óriási élénkítő lépései.

A jegybankok helyzete nem könnyű, hiszen egyensúlyozniuk kell a növekvő infláció, a törékeny állami költségvetések és a gazdasági növekedés felfulladásának veszélyei között.

A meghatározó események

Az Evergrande nem a kínai Lehmann Brothers, de óriási probléma lehet belőle. A rendezetlen csőd esélye kicsi, a rendezett bedőlésben érdekelt a kínai állam, ahol a céggel kapcsolatban álló 130 bank helyzetét is figyelembe kell venni.

A másik érdekes globális esemény a hétvégi németországi választás. A lehetséges koalíciók száma magas, ami biztosnak látszik, hogy az AfD nem kerül kormányra, a Zöldek meg (valamilyen konstellációban) szinte biztosan. A költségvetési szigor várhatóan tovább lazul.

Az Egyesült Államokban a Fed politikája jelenti a legnagyobb izgalmakat, amiről a héten tudhatunk meg többet. A Fed az idén év végén lehet mozgástere a szigorításra, az Európai Központi Bank pedig biztosan megvárja az amerikai monetáris hatóságot, mielőtt bármilyen komoly szigorításról döntene.

A hazai kilátásokról

Az Equilor idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzése 6,5%, de Török Lajos ehhez hozzátette, hogy a prognózis kicsit konzervatívnak tekinthető. Jövőre 4,5%, 2023-ban pedig 3,8% lehet a GDP-bővülés üteme. Az idén az éves átlagos inflációt 4,3%-ra várják a szakértők, ami jövőre 3,3%-ra szelidül.

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek a forintkörnyezetben- mondta Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető, elsősorban a hazai monetáris politika szigorítási fordulatára utalva. A tegnapi vártnál kisebb kamatemelés árfolyamgyengülést hozott, de a további jegybanki lépések stabilizálták a forintot. A hosszú távú trendet figyelve a forint hosszú évek gyengülése után oldalazó mozgásba váltott és ez folytatódhat a következő időszakban, véli Buró.

Mi lesz a részvénypiacon?

A részvénypiacon kitarthat a rali, amíg a jegybankok laza pénzpolitikája megmarad. Török néhány érdekes vállalati sztorit is megnevezett. A potenciális ígéretek közé sorolja a Sea Ltd. részvényeit, a cég "Szingapúr Amazonja". A másik jó növekedési sztori az UiPath automatizációra szakosodott vállalat. A házi kedvencek óriási és egyre növekvő piaca miatt lehet izgalmas befektetés a Pro Share Pet Care.

A hazai piacon régi fényében csillaghat az OTP, amit felülsúlyozására ajánl az Equilor. Nagyon olcsónak tartják a szakértők a Molt. A Richter csúcson lévő árfolyamát a Vraylarral kapcsolatos esetleges jó hírek repíthetik tovább, az árfolyammal kapcsolatos kockázatok kiegyensúlyozottak. A Magyar Telekomot alulsúlyozásra javasolja az Equilor.

A midcap cégek között több is jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban. A szakértők a Waberer's részvényét jelentősen alulértékeltnek tartják. Az egyik legforróbb hazai növekedési sztori a 4iG, az agresszív terjeszkedés, az akvizíciók és a kötvénykibocsátási tervek miatt. A Masterplast az idei év legnagyobb fundamentális növekedési sztorija, ám az árazás már kezd extrém szinteket elérni, már óriási növekedés van beárazva a következő évekre.

debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
debreceni egyetem