ensz központ new york
Gazdaság

A brazil elnök megcsinálta a show-t az ENSZ-közgyűlésen

Portfolio
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos különös nézeteit hangoztatta Jair Bolsonaro brazil elnök az ENSZ-közgyűlésén. A helyzet egyrészt azért pikáns, mert a brazil köldöttségben szereplő egészségügyi miniszterről kiderült, hogy koronavírusos. Másrészt azért, mert a brazil elnök kifejezetten büszke volt arra, hogy az ENSZ kérésére sem volt hajlandó beoltatni magát.

Pozitív lett New Yorkban Marcelo Queiroga brazil egészségügyi miniszter tesztje, mindössze néhány órával az után, hogy elkísérte az elnököt az ENSZ Közgyűlés általános vitájára. A világszervezet közölte, hogy jelenleg próbálják felderíteni, hogy a küldöttség tagjai, mely diplomatákkal, ENSZ-alkalmazottakkal, illetve állam- és kormányfőkkel kerülhettek kapcsolatba. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e további fertőzöttek.

Egybehangzó brazil sajtójelentések szerint Bolsonaro már szerdán visszaérkezett Brazíliába, Queiroga azonban továbbra is New Yorkban van elkülönítve. Mindemellett nem tudni, hogy a brazil delegáció hány tagja maradt még az amerikai nagyvárosban.   

Jair Bolsonaro brazil elnök és küldöttsége önkéntes karanténba vonul miután hazatérnek New Yorkból, ahol az ENSZ Közgyűlés általános vitáján vettek részt - ismertette szerdán Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő. "A tagállam megerősítette, hogy a teljes küldöttség úgy döntött, tizennégy napra karanténba vonul" - mondta Dujarric.

Queiroga, akit legalább egy adag vakcinával már beoltottak, Twitter-oldalán az utóbbi napokban több felvételt is közzétett Jair Bolsonaróval, illetve feleségével, Michelle Bolsonaróval, valamint befektetési alapok képviselővel történt találkozóiról. A brazil miniszter Boris Johnson brit kormányfővel is egyeztetett, akit nem sokkal később Joe Biden amerikai elnök fogadott a Fehér Házban. "Covid-intézkedések vannak hatályban, amelyeket a miniszterelnök betartott" - ismertette a Downing Street szűkszavú nyilatkozatában a teljes körűen beoltott Boris Johnsonra utalva.

Bolsonarót számos bírálat érte a járvány kezelése miatt, miután eleinte bagatellizálni próbálta a koronavírus jelentette veszélyt. A Reuters hírügynökség azt írja, hogy dicsekedett azzal is, hogy nem oltatja be magát, és annak ellenére oltatlanul vett részt az általános vitán, hogy az ENSZ azt kérte, hogy mindenki oltassa be magát, mielőtt New Yorkba utazik. Beszédében az ENSZ-ben is arról beszélt, hogy nem támogatja az oltási útlevél bevezetését, és kitart amellett, hogy a vírust-  vitatott hatású készítményekkel - például a malária elleni hidroxiklorokinnal kezeljék.

Arról is beszélt, hogy a brazil oltási kampány sikeres, és novemberig mindenki beoltathatja magát, aki szeretné. A Reuters arra is kitér, hogy miután New Yorkban az éttermekben oltatlanok nem fogyaszthatnak, Bolsonaro és kísérete a járdán állva pizzázott vasárnap. Brazíliában több mint 21 millió fertőzöttje és 591 440 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. A latin-amerikai ország második a Covid-19 halálos áldozatainak rangsorában.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány