Kaushik Basu
Gazdaság

A sztárközgazdász szerint a globalizáció virágozni fog, a klímaváltozás pedig egyenesen gazdasági növekedést hoz

Portfolio
Nem tartja megalapozottnak azokat a félelmeket Kaushik Basu egyetemi tanár, a Világbank korábbi főközgazdásza, hogy a világ deglobalizáció és a klímaváltozás miatt gazdasági lassulás előtt áll. Szerinte a globalizációból való kihátrálást nem lehet véghez vinni, főleg a jelenlegi digitális átmenet korában. A klímaváltozás elleni harc és a technológiai fejlődés pedig magasabb hozzáadott-értékű emberi munkát, végső soron pedig a jelenleginél sokkal gyorsabb gazdasági növekedést hoz majd. A félreértés abból adódik szerinte, hogy sokan összekeverik a gazdasági és környezeti kibocsátást, pedig az egyik nőhet úgy, hogy a másik csökkenjen.

A koronavírus-válság óta újfajta globalizációban élünk, amely kihívásokat és lehetőségeket is tartogat - mondta Kaushik Basu, a Nemzetközi Közgazdasági Társaság volt elnöke, a Világbank korábbi vezető közgazdásza a Magyar Közgazdasági Társaság az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol a globális gazdaság aktuális problémáiról és a jövő kilátásairól beszélt.

A legfontosabb aktuális problémák között az inflációt emelte ki, amely nyomás alatt tartja a világ gazdaságait, és ez érezhető Indiában és a fejlődő világban is. Emellett a globális felmelegedés is jelentős globális problémát jelent, valamint a politikai válságok okozta migráció.

De a legfontosabb folyamat a technológiai változás, mert átalakítja a munkaerőpiacot és a globalizációt is.

Látszik ugyanis, hogy a fejlett gazdaságokban a munkaerő GDP-részesedése egyre alacsonyabb, mivel a technológia egyre nagyobb részét szorítja ki a munkaerőnak a GDP-részesedésből. A jelenlegi technológia változás más, mint az ipari forradalom idején, ugyanis a jelenlegi megváltoztatja a munkaerőpiacot: a digitális változás összeköti a munkavállalókat, például úgy tudnak együtt dolgozni munkavállalók a világ különböző részein, hogy fizikailag nem érintkeznek egymással. Ezek a folyamatok mind felgyorsult a koronavírus-válság idején.

Elmondása szerint a gazdasági változást nem a koronavírus-válság okozta, hanem az csak emlékeztette a világot arra, ami egyébként is jön. Ilyen például a deglobalizációs folyamat, mert megtanultuk, hogy a globalizáció jelentős problémákat és nehézségeket okoz. Emellett a klímaváltozás is nagy hatást gyakorol a világgazdaságra, ugyanis az általános vélekedés lassuló növekedést hozhat. Basu viszont nem tart ezektől a félelmektől: úgy gondolja, hogy a deglobalizációs folyamat erősen átmeneti, a gazdaság zöldítése pedig nem lassítja, hanem gyorsítja majd a növekedést.

Basu szerint ugyanis a deglobalizáció egyszerűen nem tud végbe menni.

Erre az egyik példa, hogy számos korábbi technológia meg fog szűnni, az online kereskedelem például teret fog nyerni a hagyományos kereskedelem kárára, azaz a boltok egy része be fog zárni. Basu úgy gondolja például, hogy az online oktatás sokkal gyorsabban elterjed majd. A fizika jelenlét tehát jelentősen csökkenni fog az egyes szolgáltatások igénybe vételénél, vagyis élénkül a kapcsolat az egymástól távol levő emberek között, ezzel is elősegítve a globalizáció gyorsulását.

A deglobalizációnak emellett jelentős káros hatásai lehetnek, amelyek kihátrálásra kényszerítik belőle az országokat: ha például egy fejlett ország nem szervezi ki a munkaerejét olyan országokba, ahol olcsó a munkaerő, akkor jelentősen megnőnek a végtermékek árai, és versenyhátrányba kerül olyan országokkal szemben, amelyek az olcsó munkaerejű országokban dolgoztatnak. Ennek hatására pedig a bezárkozó ország is kénytelen lesz újra nyitni a szabad kereskedelem felé.

A közgazdász szerint a gazdaság zöldítésével a növekedés is fel fog pattanni.

Amikor ugyanis a munkaerőt technológiával helyettesítik majd a fejlett országokban, akkor a munkaerő nagy része a kreatív munka felé fog fordulni, azaz megnő a kereslet a magasan képzett munkaerő iránt. Ez pedig technológiai fejlődést eredményez majd. Basu szerint emiatt a növekedés jelentősen megnő majd a digitális átmenettel együtt.

Vannak ugyan kockázati tényezők szerinte. Így például egyáltalán nem biztos, hogy az emberiség egyáltalán létezni fog a jövőben. Jelentős károkat okoztunk ugyanis a környezetnek, de összességében mégis optimista a kilátásokat illetően. Elmondása szerint viszont valamit ezzel kapcsolatban meg kell tanulni: a GDP-növekedés nem egyenlő azzal, hogy mennyit termelünk fizikai jószágokból. Ha például jobb szolgáltatásokat termelünk, akkor a GDP-növekedés jelentős lehet, miközben a fizikiai kibocsátás csökken.

Ezt a hibát gyakran elkövetik azok, akik a növekedést hibáztatják a környezetszennyezésért, de a közgazdászoknak nem szabad elkövetniük ezt a hibát.

Előadásában kitért a monetáris politika aktualitásaira is. Elmondása szerint a jelenkor problémája, hogy a világ beleesett az alacsony kamatok csapdájába: amikor az összes ország egyszerre csökkenti a kamatokat, akkor egyik sem nyer versenyképességet a másik kárára, azaz az egész világ beleesett ebbe a csapdába. És jelenleg ebben vagyunk - mondta.

A közgazdász azzal zárta előadását, hogy az alapvető közgazdasági gondolkodásunkat is át kell alakítani a változó világban: újra oda kell ülni a tervezőasztalhoz, hogy egy sokkal egyenlőbb világgazdaságot tudjunk létrehozni, az elmúlt évek folyamatai ugyanis növelték az egyenlőtlenséget.

Címlapkép: Getty Images

forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956
PayPal mobil
rusvai miklós forrás rtl híradó
koronavírus vakcina negyedik hullám szigor
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956