mnb
Gazdaság

Az MNB szerint egy év múlva érheti el az inflációs célját

Portfolio
Későbbre, 2022 második felére érhető el a 3%-os inflációs cél - derül ki a jegybank inflációs jelentéséből. A gazdasági kitekintőnek tulajdonképpen ez az egyetlen kellemetlen üzenete, az MNB szakértői a korábban vártnál is gyorsabb gazdasági növekedést, lendületes fogyasztás- és beruházásbővülést jeleznek előre.

Jelentősen felfelé módosította inflációs előrejelzését a jegybank: a júniusi 4,1%-os előrejelzés helyett idén 4,6-4,7%-os inflációt vár, ami jócskán meghaladja a 3%-os inflációs célt. A jövő évre vonatkozóan is felfelé módosult az előrejelzés, a júniusi 3,1% helyett a friss prognózisban 3,4-3,8% körüli inflációt vár a jegybank 2022-re.

A GDP-számokat is felfelé módosította a jegybank, a júniusi 6,2% helyett a szeptemberi inflációs jelentésben 6,5-7%-os növekedést vár, és a növekedés a következő évben is jelentősebb lehet a júniusban vártnál (ugyan az 5,0-6,0% közötti várakozás nem magasabb, mint a júniusban prognosztizált 5,5%, de mindezt magasabb bázishoz képest várja a jegybank, hiszen az idei előrejelzés felfelé módosult). 

Ezeket a számokat az MNB közzétételi rendjének megfelelően már kedden megismerhettük, a ma megjelent inflációs jelentés a prognózis mögötti részletesebb gazdasági képet is megvilágítja.

Az MNB összképet az alábbi tényezők jellemzik:

mnb ir1

A harmadik negyedévre az eddigi adatok alapján 8%-os év/év alapú növekedés bontakozik ki - mondja Balatoni András, az MNB igazgatója. A munkaerőpiaci adatok meglepték az MNB-t, a foglalkoztatás új történelmi csúcsra emelkedett. Ez a munkaerőpiacon (a demográfiai plató közelében) egyre feszesebb állapotot jelent, a pénzügyi válsághoz képest a folyamat jóval gyorsabb.

mnb ir2

A beruházások szintén gyors emelkedő pályára álltak, amit a vállalati bizalom javulása és a bőséges hitelkínálat támogat. A magyar GDP-arányos beruházási ráta a 3 legmagasabb között van az Európai Unióban.

A termeléssel kapcsolatos nehézségeket az MNB is érzékeli, a chiphiány az ipari termelést fékezi. Ezt részben egyes ágazatok (például az akkumulátorgyártás) felfutása tompítja.

mnb ir4

Az inflációs célját a korábban tervezettnél később éri csak el az MNB. Ugyanakkor a jegybank továbbra is optimista, úgy véli, hogy kínálati oldali erősítő tényezők a következő negyedévben enyhülni fognak. Az MNB optimista képét erősíti, hogy a piaci szolgáltatások árainak helyreállása jórészt már bekövetkezett, ezért itt a nyomás már lecsengőben lehet. Ezzel együtt az idei év végén a maginfláció meghaladhatja a 4%-ot, majd a termelési láncok zavarainak enyhülésével csökkenés jöhet- vélik a szakértők.

mnb ir5

A jegybank részletes előrejelzéséből kiderül, hogy a külső egyensúlyban romlást várnak, a folyó fizetési mérleg enyhén deficites lehet.

mnb ir6

Címlapkép: Getty Images

palkovics lászló
donald-trump-colin-powell-elhunyt-botrany-kozlemeny
ethereum
Románia kormányalakítás
Műanyag szemét hulladék óceán tenger

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
palkovics lászló