covid-vilag-koronavirus-406846
Gazdaság

Brazil botrány, szenvedő mozik, harmadik Pfizer-oltás - terjed a koronavírus a világban

Portfolio
Magyarországon gyorsul a járvány terjedése, a negyedik hullám legnagyobb fertőzéses adatát láthattuk ma. Eközben az Egyesült Államokban engedélyezték a 3. Pfizer-oltást a veszélyeztetett csoportok számára, a Moderna pedig azt várja, hogy egy év múlva érhet véget a pandémia. Globálisan a járvány egyelőre nem terjed gyorsuló ütemben a delta variáns miatt, ám egyes országokban súlyosbodik a járványhelyzet, és nem látszik a vírus érdemi visszaszorulása. A koronavírus napi hírei percről percre.

Tévedésből csecsemőknek adtak be koronavírus-vakcinát Törökországban

Törökországban tévedésből csecsemőknek is adtak be koronavírus elleni vakcinát - nyilatkozta Zafer Kurugöl török orvosprofesszor az NTV török hírtelevízió adásában.

Tovább a cikkhez

Jó hírt közölt a koronavírusról az AstraZeneca kutatója: egyszerű nátha lesz belőle

Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

Tovább a cikkhez

Várandósok oltása: a csecsemők is védelmet kapnak a kismamától a koronavírus ellen

A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós kismamák átadják a védelmet újszülöttjeiknek - állapította meg egy szerdán közzétett új tanulmány.

Tovább a cikkhez

Ráirányította a biotechnológiára a befektetők figyelmét a covid

Sem a fertőző betegségek elleni gyógyszerfejlesztés, sem a vakcinafejlesztés nem volt trendi terület a befektetők szemében, ami egyértelműen megváltozott az elmúlt években. A Portfolio és a HVCA közös konferenciáján biotechnológia cégek vezetői vitatták meg, merre tart a gyógyszeripar.

Tovább a cikkhez

Bigtechek vs. bankok, moratórium és koronavírus-válság - Megszólaltak a bankvezérek

Hogyan kezelték a bankok a covid-válságot, miben voltak jobbak, mint a pénzühgyi válság idején? Mire számítanak a magyar bankok a moratórium kapcsán? Millyen újdonságokat hoz a banki digitalizáció, és hogyan veszik fel a bankok a versenyt a monopolhelkyzetben lévő bigtechekkel, ha utóbbiak belépnek a bankok piacára? Erről volt szó a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdász-vándorgyűlés bankvezéri kerekasztal beszélgetésén.

Tovább a cikkhez

Online osztják a Nobel-díjat

Idén is hazájukban vehetik át az elismerést a Nobel-díjasok, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt évhez hasonlóan nem utaznak Stockholmba az ünnepélyes átadásra az elismerés kitüntetettjei - jelentette be csütörtökön a Nobel Alapítvány.

A különböző tudományos kategóriák és az irodalmi kategória, valamint a Nobel-békedíj nyerteseit október 4. és október 11. hirdetik ki Stockholmban és Oslóban. Egyedül a Nobel-békedíjat Osloban átadó norvég Nobel-bizottság tartja fenn még annak lehetőségét, hogy a helyszínen fogja üdvözölni a nyertest. (MTI)

Kötelező lett a maszkviselés a Debreceni Egyetemen

Kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése szeptember 22-étől, szerdától a Debreceni Egyetem valamennyi dolgozójának és hallgatójának munkaidőben és tanítási időben - közölte honlapján az intézmény sajtóirodája.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: rekord halálozás Oroszországban, Putyin karanténban marad

Oroszországban 820-ra emelkedett azoknak a betegeknek a száma, aki egy nap alatt belehaltak a koronavírus okozta Covid-19 betegségbe a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A járvány kezdete óta eddig csak augusztus 26-án volt ilyen magas a halálozási adat.  A halálozások száma immár harmadik napja meghaladja a nyolcszázat.

Tovább a cikkhez

40%-os az oltottság Észak-Macedóniában

Észak-Macedónia teljes lakosságának mintegy 40 százaléka kapta meg valamely koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját - közölte csütörtökön az ország egészségügyi minisztériuma.  A tájékoztatás szerint a kétmilliós országban eddig 778 408 ember oltatta be magát, és összesen 1 482 287 adag oltást használtak fel. (MTI)

Megérkezett a 40. Pfizer-szállítmány

A héten megint több mint 170 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, ezzel meghaladta a 8,8 millió adagot az országba szállított Comirnaty oltóanyagok mennyisége - közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. A Pfizer több mint nyolc hónapja heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a Covid-19 elleni vakcinát, ez volt a 40. szállítmány.

A cég 2021 első negyedévében leszállított több mint 1,5 millió adag oltóanyagot, a második negyedévben több mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba (MTI)

Új kínai vakcinát teszteltek, a gyártó elégedett

A Clover Biopharmaceuticals nevű kínai biotechnológiai vállalat közölte, hogy az általa kifejlesztett, fehérjealapú oltóanyag hatékony védelmet nyújt a koronavírus több variánsával szemben - számolt be a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Elmondta a Moderna vezérigazgatója, mikor érhet véget a koronavírus-járvány

A Moderna vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a koronavírus -járványnak egy év múlva vége lehet, akkorra a megnövekedett oltóanyag-termelés biztosítja a globális ellátást. Stéphane Bancel a svájci Neue Zürcher Zeitung lapnak elmondta, a védőoltások hamarosan már a csecsemők számára is rendelkezésre fognak állni.

Tovább a cikkhez

Két évtizede nem volt ekkora árnyomás az eurózónában, váratlanul nagyot lassult az üzleti aktivitás

Mind a német, mind a francia feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzésimenedzser-indexek rosszabban alakultak a vártnál szeptemberben és sokhavi mélypontra buktak – derült ki csütörtöki adatközlésekből. Aztán az eurózónás adatok szintén azt jelezték, hogy váratlanul nagy az üzleti aktivitás lassulása, miközben a bekerülési áraknál az árnyomás bő két évtizede nem volt ilyen erős. Mindez arra utal, hogy a koronavírus-járvány utáni korlátozások feloldásával járó tavasz-nyári erőteljes gazdasági fellendülés utáni „hűlés” korszaka a vártnál intenzívebben folytatódik, és ezt természetes hatások mellett az is okozza, hogy az ellátási láncokban továbbra is súlyos zavarok vannak, amelyek felhajtják az inputköltségeket és közben több helyen a termelést is korlátozzák.

Tovább a cikkhez

Ukrajna szigorít

Reagált az emelkedő fertőzéses esetszámokra Ukrajna: mától korlátozzák a nagy létszámú eseményeket, illetve a zárt térben (edzőtermek, mozik, múzeumok) jelen lévők számát. (Reuters)

Nem lesz oltatlan amerikai résztvevő a téli olimpián

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) közlése szerint minden sportolónak, aki részt kíván venni a jövő februári, pekingi téli olimpián, kötelező lesz felvennie a koronavírus elleni védőoltást.

A szervezet szerdán azt közölte, november 1-i hatállyal minden olyan edző és sportoló számára kötelezővé teszi a vakcinát, aki az USOPC létesítményeit, így annak edzőközpontjait használja. "Ez a döntés vonatkozik minden jövőbeli amerikai olimpiai delegáció összes tagjára" - áll az USOPC vezérigazgatója, Sarah Hirshland által az érintetteknek kiküldött levélben, amely szerint orvosi vagy vallási okból kérhető mentesség.

Jelenleg egyetlen amerikai profiliga, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem követeli meg a sportolóktól az oltottságot, ám, mint azt az USOPC-nél kifejtették, még messze van a járvány vége. A pekingi téli olimpia február 4-én kezdődik a kínai fővárosban. (MTI)

Jöhet a harmadik Pfizer oltás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerdán engedélyezte a Pfizer vakcina emlékeztető adagját a 65 évesnél idősebbek, illetve a súlyos betegség vagy egyéb ok miatt miatt magas kockázatnak kitett személyek számára. A döntés megnyitja az utat az emlékeztető oltások gyors beadása felé, hiszen már ezen a héten beadhatják azoknak, akik legalább hat hónapja megkapták a második oltóanyag-adagot.

A vakcina sürgősségi felhasználási engedélyének módosítása lehetővé teszi az olyan csoportok védelmének erősítését, mint az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a napközis személyzet, az élelmiszeripari dolgozók és a hajléktalanszállók vagy börtönökben tartózkodók - mondta Janet Woodcock, az FDA megbízott biztosa.

A Pfizer arra kérte az FDA -t, hogy terjessze ki a jóváhagyását minden 16 éves és annál idősebb személyre vonatkozóan, erre azonban egyelőre nem került sor. A szervezet további bizonyítékokat keres, hogy valóban indokolt általánosabbá tenni az emlékeztető (booster) adagokat.

Nagy-Britannia és Izrael egy ideje már szélesebb körben használja a harmadik Pfizer-oltásokat. Magyarországon szintén van lehetőség a harmadik oltás felvételére, ám az ajánlás szerint az erősítést inkább az eredetitől eltérő vakcinával kell elvégezni.

A brazil elnök megcsinálta a show-t az ENSZ-közgyűlésen

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos különös nézeteit hangoztatta Jair Bolsonaro brazil elnök az ENSZ-közgyűlésén. A helyzet egyrészt azért pikáns, mert a brazil köldöttségben szereplő egészségügyi miniszterről kiderült, hogy koronavírusos. Másrészt azért, mert a brazil elnök kifejezetten büszke volt arra, hogy az ENSZ kérésére sem volt hajlandó beoltatni magát.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a mozik forgalma, de messze még a járvány előtti szint

Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.

Tovább a cikkhez

Japán megduplázza vakcinaadományait

Japán megduplázza nemzetközi vakcinaadományait - közölte csütörtökön Szuga Josihide japán miniszterelnök.

Tovább a cikkhez
bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018