viharelottishutterstock
Gazdaság

Két évtizede nem volt ekkora árnyomás az eurózónában, váratlanul nagyot lassult az üzleti aktivitás

Portfolio
Mind a német, mind a francia feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzésimenedzser-indexek rosszabban alakultak a vártnál szeptemberben és sokhavi mélypontra buktak – derült ki csütörtöki adatközlésekből. Aztán az eurózónás adatok szintén azt jelezték, hogy váratlanul nagy az üzleti aktivitás lassulása, miközben a bekerülési áraknál az árnyomás bő két évtizede nem volt ilyen erős. Mindez arra utal, hogy a koronavírus-járvány utáni korlátozások feloldásával járó tavasz-nyári erőteljes gazdasági fellendülés utáni „hűlés” korszaka a vártnál intenzívebben folytatódik, és ezt természetes hatások mellett az is okozza, hogy az ellátási láncokban továbbra is súlyos zavarok vannak, amelyek felhajtják az inputköltségeket és közben több helyen a termelést is korlátozzák.

Német fejlemények

 • Szeptemberben 58,5 pontra esett az IHS Markit által készített felmérés szerint a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) a várt 61,6 pont helyett és az augusztusi 62,6 pontról. A friss érték nyolchavi mélypontot jelent.
 • A szolgáltatói bmi 56 pontra esett a várt 60,3 pont helyett és az augusztusi 60,8 pontról. Itt a friss érték négyhavi mélypontot jelent.
 • A két alindex alapján a kompozit bmi 55,3 pontra esett az augusztusi 60 pontról és így héthavi mélypontról beszélhetünk. A kompozit mutató azért fontos, mert a gazdasági növekedés több, mint kétharmadát fedi le együtt a két alindex, így tehát a német gazdaság általános teljesítményéről is képet kapunk általa.
 • Phil Smith, az IHS Markit elemzője a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy a friss német adatok azt mutatják, hogy folytatódott a német gazdaság lendületének lassulása a nyári erős hónapok után, de még a szeptemberi bmi-adatokkal együtt is azt már ki lehet jelenteni, hogy a harmadik negyedévben a GDP-növekedés üteme negyedéves alapon magasabb volt, mint a második negyedévben (1,6%). Így tehát még tovább is van lendület a német gazdaságban, igaz az ütemet lefelé húzzák az ellátási láncokbeli nehézségek (pl. kínai erőteljes járványkezelés miatt akadozó kikötői forgalom, chiphiány, stb.)

Francia fejlemények

 • A feldolgozóipari bmi 55,2 pontra esett a várt 57 pont helyett az augusztusi 57,5 pontról és a friss érték nyolchavi mélypontot jelent.
 • A szolgáltatói bmi a várt 56 pontra süllyedt az augusztusi 56,3 pontról,
 • A kettő nyomán a kompozit bmi 55,1 pontra esett a várt 55,8 pont helyett az augusztusi 55,9 pontról és a friss érték öthavi mélypontot jelent.
 • Az IHS Markit illetékes szakértője a francia adatok kapcsán azt jegyezte meg a hírügynökség tudósítása szerint, hogy „egyértelmű a francia gazdaság hűlése” és arra hívta fel a figyelmet, hogy az egész felmérésből most az a legijesztőbb, ahogy a feldolgozóipari termelés lendülete esett az ellátási láncbeli akadályok miatt.

Eurózóna-szintű fejlemények

 • A feldolgozóipari bmi 58,7 pontra bukott a várt 60,3 pontról és az augusztusi 61,4 pontról, így a friss adat héthavi mélypontot jelent.
 • A szolgáltatói bmi 56,3 pontra esett a várt 58,3 pont helyett és az augusztusi 59 pontról, a friss érték négyhavi mélypontot jelent.
 • A kompozit bmi 56,1 pontra esett a várt 58,5 pont helyett és az augusztusi 59 pontról, így a friss adat öthavi mélypontot jelent.
 • Az ellátási láncbeli fokozott zavarokra utal az, hogy a bekerülési árakra vonatkozó alindex 70,5 pontra ugrott, ami több, mint 20 éves csúcs, miközben a jövőbeli termelési kilátásokkal kapcsolatos index nyolchavi, a foglalkoztatási alindex öthavi mélypontra bukott.
 • Mindezek alapján az IHS Markit vezető elemzője, Chris Williamson, azt rögzítette, hogy a gazdasági növekedés várhatóan tovább lassul a következő hónapokban az eurózónában, ha a bekerülési árakkal és az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák nem enyhülnek, és ez a lassulás még inkább igaz lesz, ha az őszi-téli hónapokban a járvány és emiatt a korlátozások erősödnek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
vakcina