Előfizetői tartalom

Két évtizede nem volt ekkora árnyomás az eurózónában, váratlanul nagyot lassult az üzleti aktivitás

Portfolio
Mind a német, mind a francia feldolgozóipari és szolgáltató szektorbeli beszerzésimenedzser-indexek rosszabban alakultak a vártnál szeptemberben és sokhavi mélypontra buktak – derült ki csütörtöki adatközlésekből. Aztán az eurózónás adatok szintén azt jelezték, hogy váratlanul nagy az üzleti aktivitás lassulása, miközben a bekerülési áraknál az árnyomás bő két évtizede nem volt ilyen erős. Mindez arra utal, hogy a koronavírus-járvány utáni korlátozások feloldásával járó tavasz-nyári erőteljes gazdasági fellendülés utáni „hűlés” korszaka a vártnál intenzívebben folytatódik, és ezt természetes hatások mellett az is okozza, hogy az ellátási láncokban továbbra is súlyos zavarok vannak, amelyek felhajtják az inputköltségeket és közben több helyen a termelést is korlátozzák.

Német fejlemények Szeptemberben 58,5 pontra esett az IHS Markit által készített felmérés szerint a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) a várt 61,6 pont helyett és az augusztusi 62,6 pontról. A friss érték nyolchavi mélypontot jelent. A szolgáltatói bmi 56 pontra esett a várt 60,3 pont helyett és az augusztusi 60,8 pontról. Itt a friss érték négyhavi mélypontot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés