Bank of England
Gazdaság

Kitart a laza jegybanki politika az Egyesült Királyságban

MTI
A várakozásoknak megfelelően nem módosította alapkamatát és mennyiségi enyhítési programjának célösszegét Bank of England.

A brit jegybank monetáris tanácsa a szeptemberi ülésről csütörtökön ismertetett 17 oldalas közleményben közölte, hogy átmenetinek tekinti a legutóbbi időszak kiugró inflációjának hajtóerőit.  A beszámoló szerint a monetáris tanács a rekordalacsony, 0,10 százalékos alapkamat fenntartásáról egyhangú szavazással döntött, ugyanakkor 7-2 arányban szavazott a jelenlegi állampapír-vásárlási program célösszegének fenntartására.

A vállalati papírok vásárlási keretösszegének fenntartását a monetáris tanács egyhangúlag hagyta jóvá. Két tag, Dave Ramsden és Michael Saunders arra voksolt, hogy az állampapír-vásárlásokra kijelölt célösszeget a Bank of England csökkentse 840 milliárd fontra.

A Bank of England tavaly márciusban, a koronavírus-válság kezdetén két, soron kívüli ülésen csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékra irányadó kamatát, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról azóta három lépésben 895 milliárd fontra (371 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét. Ebből a jegybank 875 milliárd font erejéig brit állampapírt, 20 milliárd font értékben a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési osztályzatú fontkötvényeket vásárolhat.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint a tizenkét havi fogyasztói infláció augusztusban 3,2 százalék volt a júliusban mért 2 százalék után. Az egy hónap alatt bekövetkezett 1,2 százalékpontos gyorsulás az éves nagy-britanniai infláció ütemének legnagyobb mértékű havi emelkedése volt azóta, hogy a tizenkét havi összevetésben számolt inflációs ütemek rendszeres közlése 1997 januárjában, vagyis csaknem negyedszázada megkezdődött. A brit kormány által a Bank of England számára előírt inflációs cél 2 százalék.

A brit jegybank monetáris tanácsának csütörtöki közleménye azt valószínűsíti, hogy az idei negyedik negyedévben a tizenkét havi infláció még tovább, várhatóan valamivel 4 százalék fölé gyorsul, mindenekelőtt az energiahordozók áremelkedése miatt. A testület szerint a földgáz azonnali és határidős árfolyamainak jelentős emelkedése miatt még 2022 második negyedévében is 4 százalék felett lehet a nagy-britanniai infláció.

A közlemény hangsúlyozza ugyanakkor, hogy

a Bank of England monetáris tanácsa a jelenleg érvényesülő, felfelé ható globális költségoldali nyomást továbbra is átmenetinek tartja.

A testület állásfoglalása szerint jó okkal feltételezhető, hogy a globális árupiacok érdemi választ adnak az ellátási oldalon kialakult helyzetre, és ez lejjebb nyomja majd a beszerzési árakat, ennek révén pedig az importköltségeket is. Mindemellett a Bank of England elemzőstábja az eddigi 2,9 százalékról 2,1 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) harmadik negyedévi növekedésére szóló előrejelzését, részben éppen a beszállítói oldalon kialakult szűk keresztmetszetekkel és ezek kibocsátási hatásaival indokolva a felülvizsgálatot.

Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban ennek ellenére közeledik a monetáris politika szigorítási ciklusának kezdete. Az egyik legnagyobb londoni makrogazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) csütörtöki helyzetértékelésében közölte: kevésbé tartja átmenetinek az inflációt gyorsító tényezőket, mint a Bank of England, és ennek alapján azzal számol, hogy a jegybank 2022 második negyedében kamatemelési ciklusba kezd.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
forint bankjegy
Charles Michel
volkswagen
Jemen fegyveresek
Vlagyimir Putyin Naftali Bennett
K_EPA20211021070

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Mádl Dalma
Olvasta már? Elhunyt Mádl Dalma