usa amerika csőd
Gazdaság

Lassult az amerikai gazdaság növekedése szeptemberben

MTI
Stabilan, de az utóbbi egy év leggyengébb ütemével nőtt az amerikai magánvállalatok teljesítménye szeptemberben a szűk ellátási keresztmetszetek és a csúcsra járó kereslet szorításában, alátámasztva azokat a várakozásokat, hogy a harmadik negyedévben meredeken lassul a gazdaság növekedése.

Ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szeptemberi felméréséből, amelynek előzetes adatait csütörtökön tették közzé.

  • A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) öthavi mélypontra, 60,5 pontra csökkent az augusztusi 61,1 pontról. Elemzők gyorsuló ütemre, 62,5 pontra számítottak.
  • Csökkent a szolgáltatóipari BMI is, az augusztusi 55,1 pontról 54,4 pontra, tizennégy havi mélypontra csúszott vissza, jócskán elmaradva az elemzők által várt 59,5 ponttól.
  • A gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 12 havi mélypontra, 54,5 pontra süllyedt szeptemberben az előző havi 55,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték a növekedés lassulására, a magasabb pedig a gyorsulásra utal.

A szolgáltatások fedik le az amerikai gazdaság közel kétharmadát, a feldolgozóipar pedig 11,9 százalékát. A vállalatok folyamatos nyersanyag- és munkaerőhiánnyal küzdenek, ahogy a gazdaság normalizálódik a koronavírus-világjárvány okozta példátlan zavarok után. Előbb sokan gondolták azt, hogy az ellátási láncok gyorsan alkalmazkodnak és helyreállnak, ám a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése tovább rontotta a helyzetet, és még erősebbé vált a hiány egyes nyersanyagokból, amelyeket elsősorban Délkelet-Ázsiában állítanak elő. A kínai kikötőkben kialakult torlódások szintén hozzájárultak a szűk ellátási keresztmetszetek fennmaradásához.

Elemzők arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés jelentősen lassul a harmadik negyedévben. A második negyedévben 6,6 százalékos évesített ütemben nőtt az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP), ez az ütem 2,6 százalékra lassulhatott a folyó negyedévben.

 A címlapkép forrása: Getty Images.

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
járvány kórház románia