matolcsy györgy
Gazdaság

Matolcsy György: Az infláció közellenség, a jegybanknak kötelező harcolnia ellene

Portfolio
Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 59. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédet, amelyen leginkább a jövő gazdaságáról alkotott elképzelését vázolta fel. Matolcsy emellett beszélt az inflációról is, amelyet több tényező, például a zöld átmenet hajt fel. Az MNB-elnök szerint az infláció közellenség, amellyel szemben a jegybanknak kötelező harcolnia, és ezt meg is kezdtük Magyarországon.

Véget ért Matolcsy György előadása

A jegybankelnök azzal zárta az előadását, hogy Magyarország jó helyzetben van, az elmúlt 10 év sikere után egy újabb sikeres 10 év következhet.

Európa bajban van

Matolcsy szerint Kína és az USA rivalizálása határozza meg a jövőt, de a kettejük harca egyelőre Dávid és Góliát harca, mert Kína jelenleg fejletlen, sok szempontból szegény ország.

Európa viszont bajban van,

és ez leginkább a technológiai szférában történő alulmaradásában látszik. Ennek ellenére Európa birodalmat akar építeni, holott erre nem alkalmas - mondta Matolcsy, aki szerint a kontinens szétforgácsolt. A mi számunkra ezért az a jó stratégia, hogy ha nem tudunk Európából tudást és technológiát importálni, akkor Ázsiából és az Egyesült Államokból kell.

usa vs kína

Magyarország rosszul gondolkodik az egészség szerepéről

Matolcsy szerint annak is hatása van a gazdasági fejlődésre, hogy Magyarországon rosszul gondolkodunk az egészségünkről. Szerinte rossz a szemlélet, amely szerint majd egészségesebbek leszünk, ha gazdagok leszünk. "Nem. Akkor leszünk gazdagok, ha egészségesen gondolkodunk" - mondta.

A beruházásokban is felértékelődik a tudás szerepe

Szerinte a beruházások szerepe elengedhetetlen a sikerhez, de az lesz sikeres, aki az immateriális tőkébe fektet.

beruházás

A jövő gazdasága kreatív

Matolcsy szerint a 4T gazdaságba való átmenetet felgyorsította a járvány: aki nem kapcsolja össze ezt a négy tényezőt a zöld átmenetre, az veszíteni fog. Lesznek nyertesek és vesztesek.

mnb 4t

Felértékelődik a kreatív ipar szerepe is - mondta Matolcsy. Ez is olyan változás, ami azt hozza el, hogy a kreatív gondolatok és a tehetségek felértékelődnek. Ez igaz lesz minden termékre és szolgáltatásra is, felértékelődnek a tudásra épített termékek.

Zöld

Az új gazdaság zöld a jegybankelnök szerint - ez azt jelenti, hogy fenntarthatóbbá kell tenni a pénzügyeket is. A válság következtében 10 évet ugrott a fenntarthatósági szemlélet is. Ez igaz az államadósságokra is: szerinte hamarosan újra a fenntarthatóság és az egyensúlyi szemlélet uralkodik majd a fiskális politikában.

Elmondása szerint a zöld átmenetben Magyarországnak ugyanakkora esélyei vannak, mint mindenki másnak. Itthon is beruházásokkal kell megvalósítani az átmenetet. Ehhez nagy segítséget nyújthat például a zöld hitel is. Az átállás ezen a területen is a határozott döntéstől függ: ha az állam képes utat mutatni, akkor jó helyzetbe kerülhetünk.

Matolcsy szerint a magyar jegybank az egyik első a világon a zöld átmenet finanszírozásában. A jegybank megkapta a zöld mandátumot, amivel él is. Az MNB zöld programja kiterjed a tőkepiacokra és a bankrendszerre is. Ez sokszor láthatatlan, de a háttérben zajlik. Az MNB saját maga is semlegesíti a lábnyomát.

A válság következtében megnőtt az egyenlőtlenség

Erre egy válasz lehet a sharing economy, a megosztásra alapuló gazdaság - ma az interneten szinte ingyen hozzáférünk a világ tudásához. Ez jelentős lehetőséget jelent az olcsóbb, jobb, könnyebben hozzáférhetőbb élethez.

A pénzügyekben erősebb lesz az állam szerepe

Nem a magánpénzek kora jön - mondta Matolcsy. Ez Kínában látszik leginkább, de tetten érhető Nyugaton is. A pénzhez való hozzáférés döntő lesz: minél többen minél könnyebben, biztonságosabban, gyorsabban férjenek hozzá a pénzhez, például a hitelhez.

Az országok ketté válnak: lesznek határozottan döntő országok, és kevésbé határozottak - mondta.

Hibrid pénzügyi rendszerek jönnek létre: a pénzteremtés új formái jönnek, átalakul a bankrendszer 2030-ig - de a bankrendszer megmarad. A hibrid rendszer azt jelenti, hogy a jelenlegi bankrendszer megmarad, csak átalakul. A digitális fizetések felgyorsulnak, ebben az élbolyban vagyunk - mondta, utalva az azonnali fizetési rendszerre, amit a központi szabályozás mozdított elő. Az online értékesítés szerepe nőni fog, nagyon le volt maradva Magyarország ebben, de a válság itt is 10-15 év fejlődést hozott.

A techvállalatok, főleg az amerikai és kínai cégek, nem csupán a válság nyertesei, hanem a jövőben is azok lesznek: akinek erős technológiája van, az nyer, aki közepes technológiával próbálkozik, az kiesik. Az nyer, aki vagy képes maga a leghatékonyabb technológiát kifejleszteni, vagy a meglévő technológiát gyorsan megtanulni.

Ezért kitűnő a magyar gazdasági stratégia, hogy megszerezzük Ázsiából és Amerikából a legfejlettebb technológiákat

- mondta.

A robotizáció előbb a feldolgozóiparban jelent meg, de villámgyorsan átterjed az élet minden területére. Hibrid gazdaság jön létre, és az nyer majd, aki minden területen kipróbálja a robotikát. Az otthon is egy fúziós tér lesz, ahol sok minden koncentrálódik majd - ezért fontos a zöld otthon program sikere.

Az adatalapú gazdaságban nem állunk jól

Elmondása szerint Magyarország nem áll jól az adatalapú gazdaság bevezetésében, ehhez még tennünk kell. Matolcsy szerint ehhez szemléletbeli váltás kell, és az MNB mindenképp partner lesz a kormány számára az adatalapú áttérésben.

Íme a változó világgazdasági rendszer új megatrendjei

Matolcsy elmondása szerint a válság felgyorsította a digitalizációt, a tudás átadását - tíz évet ugrott a világ a válság hatására. Új megatrendek is születnek: ezek közül az MNB 12 megatrendet fogalmazott meg. Ezek már korábban is jelen voltak, de most jelentősen felgyorsultak:

megatrendek

Azt még nem tudjuk, hogy a regionalizáció például hoz-e negatívumokat az elszakadó értékláncok formájában. Matolcsy kitért a digitális jegybankpénzre is: szerinte alig van olyan jegybank, amelyik nem dolgozik ezen valamilyen formában. Pénzügyi forradalom zajlik épp.

Emellett minden felértékelődött, ami biztonság. Például az egészséges életmód is felértékelődött, mert a a baj ott sújt jobban, ahol az egészség sérül.

Digitális az új világrend

- mondta Matolcsy. Zöld forradalom zajlik, digitalizáció, a közvetítők kiesnek és a közvetlen kapcsolatok kora jön. Változnak a fogyasztói szokások: a biztonságos fogyasztás szerepe előtérbe kerül, és az információ adattá alakítása is eljön.

A foglalkoztatottság is máshogy alakult

Nagy különbség még a korábbi válsághoz képest, hogy a foglalkoztatottsági adatok sokkal kedvezőbbek most, és emögött is a bizalom áll Matolcsy szerint. Most nagyon kedvezőek a foglalkoztatottsági adatok szerinte.

foglalkoztatottság magyar

2009 után nem tudták megnyitni a jegybank mérlegét, most igen

A korábbi válságokhoz képest fontos különbség, hogy a jegybank nem tudta megnyitni a mérlegét, pedig arra a pénzre nagyon nagy szükség lett volna. Elmondása szerint megtaláltuk azokat a célzott eszközöket, amelyek nem a teljes gazdaságra zúdított pénzzel, hanem célzott finanszírozási programokkal növelte a likviditást.

Az NHP Hajrá születéséről beszélt

Amikor Matolcsy átkerült a Magyar Nemzeti Bankba, akkor felmerült a kérdés, hogy mit tudnak tenni, hogy a "lelakatolt aranybányát" működésre bírják. Elmondása szerint akkor összeültek egy kávézóban, és azonnal világos volt, mit kell tenni: alacsony kamatkondíciókkal kell célozni a magyar kisvállalatokra. Elmondása szerint megtalálták a Bank of England precedenst jelentő programját, és annak hatására részletesen kidolgozták az NHP Hajrá programot.

Elmondása szerint Magyarország ezzel képes volt a válságot kezelni egy olyan eszközzel, amit más problémára találták ki.

Hiszen 2013-ban egészen más problémák miatt alkották meg a programot. Az NHP sikeréhez kellettek a jó szövetségesek is, mint például a bankrendszer szereplői is. De Matolcsy elmondása szerint a többi program is sikeres volt.

így kezelte az MNB a válságot

Az MNB több mint tízmilliárd forintot bocsátott válságkezelésre, és ennek minden eleme pontosan célzott volt - mondta Matolcsy (példaként az NHP Hajrá programot emelte ki).

matolcsy előadás

Megnőttek az államadósságok, de a válságkezelés nem volt mindenütt sikeres

Matolcsy elmondta, hogy a válságkezelés következtében mindenütt megugrottak a deficitek és az államadósságok. Elmondása szerint viszont van hatékony válságkezelés és van nem hatékony: nem hatékony az, ahol még nem érték el a válság előtti kibocsátási szintet. Ilyen például Franciaország, Németország, Olaszország. Mi viszont a gyors kilábalású országok között vagyunk - mondta Matolcsy.

Emlékeztet, hogy a 2008-as válság után 6,5 évbe telt, hogy elérjük a válság előtti szintet, most másfél év sem kellett ehhez.

Nagyon gyors V alakú helyreállást hajtott végre Magyarország és az a 9 ország, akik már elérték a válság előtti szintet. Nem sikerült egy év alatt elérni, de több ok miatt sem volt lehetséges (például az új járványhullám), de másfél év alatt elérte az ország a válság előtti szintet.

Hogyan lehetséges ez? - teszi fel a kérdést az elnök. Az egyik ok, hogy Magyarország Európa bajnok volt a hitelezésben a válság előtt, és a válságkezelés hitelezés-központú volt, amelyet kiegészített a beruházás-központú válságkezelés. A hitel pedig bizalmat jelent Matolcsy szerint. "Egyértelműen azt látjuk, hogy aki nem bízik abban, hogy holnap jobb lesz, az nem vesz fel hitelt" - mondta, és ide sorolta az eurózóna-országokat.

Harcolunk az infláció ellen

Ha megnézzük a kilábalást, azt látjuk, hogy Kína és az Egyesült Államok gyorsabban lábal ki, mint az eurózóna. Mi is már elértük a válság előtti szintet, de az eurózóna még nem.

Új helyzet, hogy megjelent az infláció, ami közellenség. Az infláció ellen a jegybanknak kötelező harcolnia

- mondta a jegybankelnök. Itthon már megkezdtük az infláció elleni harcot, de ez nem magyar jelenség: minél gyorsabb a kilábalás, annyira nagyobb az infláció. Az infláció okai között vannak átmeneti hatások, de a gazdaság zöldítése is ezek közé az okok közé tartozik - mondta.

Most jobb helyzetben vagyunk, mint 2009-ben

Annak ellenére, hogy még mindig tart a negyedik hullám, vannak jó híreink - kezdi előadását Matolcsy György. Szerinte új világrend, és azon belül alakul egy új világgazdaság. A változást felgyorsította az amerikai eredetű pénzügyi válság, az eurózóna válsága és most a pandémia. A járvány felgyorsította a digitalizációt és a változásokat - mondta a jegybankelnök.

Emiatt nehéz évtized vár ránk - a jegybankelnök egy viharos tengerhez hasonlította az előttünk álló évtizedet.

Szerencsés helyzet viszont Matolcsy szerint, hogy most Magyarország sokkal jobb helyzetben van, mint a 2008-2009-es válság után, ugyanis tíz sikeres év után ért minket a válság.

Hamarosan élőben beszél Matolcsy György

Idén is megrendezésre kerül a Közgazdász-vándorgyűlés az MKT szervezésében, a felszólalók között ott van Matolcsy György jegybankelnök is (a részletes program itt olvasható).

Matolcsy György A világgazdaság új szabályai című beszéde a keddi MNB-kamatdöntés kapcsán is érdekes, a jegybank ugyanis a vártnál kisebb mértékben növelte az alapkamatot, és az eszközvásárlási program havi vásárlásainak csökkentéséről döntött.

A jegybankelnök biztosan szót ejt majd a monetáris politika globális és hazai kilátásairól, de az sem kizárt, hogy tágabb gazdaságpolitikai meglátásai lesznek, az előző hónapokban ugyanis voltak kritikus megjegyzései a magyar gazdaságpolitikai stratégiára vonatkozóan.

Matolcsy 10:10-kor kezdi a beszédet, amelyről élőben tudósítunk.

Címlapkép: Getty Images

forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956
PayPal mobil
rusvai miklós forrás rtl híradó
koronavírus vakcina negyedik hullám szigor
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956