koronavírus adatok sejt járvány
Gazdaság

Megérkeztek a csütörtöki magyar koronavírus-számok

Portfolio
Az elmúlt 24 órában 526 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, jelentette a kormányzati portál. A betegséggel összefüggésben 2 ember veszítette el az életét.

Az 526 új fertőzött új rekordot jelent a negyedik hullámban, ami mutatja, hogy továbbra is felfutó szakaszban van a koronavírus-járvány. Ugyanakkor az egy héttel ezelőtti számhoz képest "csak" 15%-os a növekedés, ami a korábbi hetekhez képest igen alacsony tempó.

Hasonló képet látunk, ha a súlyos esetek számának alakulását nézzük. Mind a kórházban lévő, mind pedig a lélegeztőgépen lévők száma nőtt tegnaphoz képest, de az emelkedés itt sem gyors.

A múlt hét szerdán látott, kiugróan magas, 12 haláleset óta szerencsére jóval kisebb számok érkeznek a napi jelentésekből. Tegnap 2 beteg hunyt el, az áldozatok számának emelkedő trendje megtorpant. Sajnos ez várhatóan ideiglenes, amíg a járvány erősödik, addig az áldozatok számában is emelkedésre kell számítanunk.

A második járványhullám alakulásával összevetve a mostani trendet továbbra is elnyílás látható, a járvány a regisztrált fertőzöttek száma alapján nem terjed olyan gyorsan, mint tavaly ősszel. Érdemes megjegyezni, hogy az oltottak vélhetően jóval alacsony fertőzéses detektálása miatt most a felderítési hatékonyság alacsonyabb, legalább részben ez okozhatja az alacsonyabb számokat. Tavaly egyébként szintén láttunk az ősszel egy "platózást" a járvány terjedésében, majd októberben új lendületet vett a vírus. Az egyik fő kérdés, hogy most is így lesz-e, erre a következő hetekben kaphatunk majd választ.

koronavirus4

A súlyos esetek számának alakulását a tavaly ilyenkori helyzettel összevetve jóval kevésbé kedvező a kép:

A járvány erősödő terjedésére utal, hogy lassan, de biztosan emelkedik az elvégzett teszteken belül a pozitív eredményűek aránya. Bár a mostani 3,7%-os pozitivitási ráta bőven elmarad a korábbi járványhullámok több 10%-os értékétől, de közelít a komolyabb felderítési problémákat jelző 5%-hoz, és érdemben magasabb, mint a szeptember eleji 1%.

Az elmúlt 1 hét regisztrált fertőzéseinek földrajzi mintája továbbra is azt jelzi, hogy a fővárosban és környékén terjed leginkább a koronavírus.

koronavirus9

Az oltakozási kedv továbbra is gyenge, 3400 fő kapta meg az első oltását az elmúlt 24 órában. Jól látható, hogy a sivár képen csak szabályozási lépésekkel lehet változtatni, a 60%-os beoltottsági arány gyakorlatilag befagyott.

Címlapkép: Getty Images

Ferenc pápa
covid koronavírus maszk getty stock
K__AP20211012087
románia oltás koronavírus
Frankfurti tőzsde
forint bankjegy
Charles Michel

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Mádl Dalma
Olvasta már? Elhunyt Mádl Dalma