budapest duna parlament getty stock mobil
Gazdaság

Felminősítette Magyarországot a Moody’s!

Portfolio
Az eddigi Baa3-ról Baa2-re minősítette fel a magyar adósosztályzat besorolását péntek késő este a Moody’s. A hitelminősítő stabil kilátást adott az új besorolás mellé.

Alapvetően a Moody’s péntek esti döntése két szempontból sem okozott meglepetést:

  1. Egyrészt a hitelminősítőnél egy fokozattal gyengébb volt a magyar adósbesorolás, mint a két versenytársnál, a Fitchnél és a Standard & Poor’s-nál.
  2. Másrészt tavaly szeptember óta pozitív kilátás volt érvényben a magyar osztályzatra, ilyenkor pedig a hitelminősítők gyakorlata alapján 12-24 hónapon belül vagy felminősítés jöhet, vagy a kilátást rontják vissza stabilra.

A hitelminősítő két pontban foglalta össze a döntés hátterét:

  • A magyar gazdaság erős ellenállóképességét mutatja az erőteljes visszapattanás 2021 első felében, amit a hatékony fiskális és monetáris politikai stimulus segített. Az erőteljes beruházásoknak köszönhetően a középtávú növekedési kilátásaink is javultak, a Moody’s szerint a következő öt évben 3-4% lehet a magyar gazdaság potenciális növekedése.
  • Az erőteljes növekedés a cég szakértői szerint a költségvetési fegyelem visszatérését is segítheti a következő években, illetve ismét csökkenhet az államadósság.

A magyar gazdaság ellenállóképességét mutatja, hogy a koronavírus-járványnak csak mérsékelt hatása lehet, a Moody's számításai szerint 2023-ban a magyar GDP mindössze 1,5%-kal lesz a válság nélküli trend alatt.

A hitelminősítő szerint az idei vártnál erősebb gazdasági növekedésből adódó extra mozgásteret nagyrészt kihasználja majd a kormány, ugyanakkor úgy gondolják, hogy a hivatalosan megcélzott 7,5% helyett a GDP 6,5%-a is lehet a költségvetési hiány. Az erős gazdasági növekedésnek köszönhetően pedig a következő években az adósságráta is csökkenésnek indulhat, 2023-ig majdnem négy százalékponttal, 76,7%-ra zsugorodhat.

A Moody's is kiemeli, hogy a magyar adósbesorolással kapcsolatban az egyik régóta fennálló kockázat a kormány és az EU viszonya, mely most a helyreállítási alap forrásainak csúszásában és a 2021-27-es ciklus támogatásainak esetleges felfüggesztésében csúcsosodott ki.

A cég szerint előbb-utóbb lesz megegyezés, az átmeneti csúszásnak pedig minimális hatása lesz a magyar növekedésre és a költségvetésre.

További hosszútávú kockázatként azonosították Magyarországra nézve a népesség elöregedését, a beszállítói láncokban való felértékelődés esetleges nehézségeit, az innováció és a termelékenység javításának szükségességét, illetve a további felzárkózás biztosítását.

A hitelminősítő szerint további felminősítéshez vezethetne, ha a költségvetési fegyelem a vártnál gyorsabban állna helyre, amivel az adósságráta is meredekebben eshetne. Emellett strukturális reformok, illetve az MNB versenyképességi reformjavaslatainak végrehajtása lehetne pozitív hatással a jelenlegi besorolásra. Ellenkező esetben ha a költségvetési hiány a vártnál lassabban csökkenne, illetve az adósságráta zsugorodása lelassulna, akkor az negatív lépést indokolna. További kockázat esetleg az EU-val való viszony további romlása, a támogatások tartós felfüggesztése, illetve a növekedést rontó esetleges gazdaságpolitikai lépések végrehajtása.

A Moody’s felminősítése mindenképpen meglepetésnek tekinthető. Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik

- kommentálta a lépést Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató szakembere.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018