DSOKI20190625121 (2)
Gazdaság

Fontolgatja az állam a paksi 1-es blokk üzemidő-meghosszabbítását, megváltozott a geopolitikai környezet

Portfolio
A geopolitikai helyzet megváltozásának köszönhetően fontolgatja az állam, hogy a paksi 1-es blokk üzemidejét meghosszabbítsák – mondta el Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott interjújában. Emellett szóba került még az MVM tőzsdei bevezetése, a Mátrai Erőmű, illetve a vállalatcsoport terjeszkedési tervei is.

Az MVM elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Paks II. beruházás nem az MVM Csoporthoz tartozik, ugyanakkor a nukleáris kompetenciák terén megkerülhetetlenek. A geopolitikai környezet pedig jelentősen megváltozott, mint amikor a Paks II.-es beruházásról megszületett a döntés, illetve Európában mindenhol felgyorsult a szenes erőművek kivezetése. És hozzátette, hogy

Ilyen értelemben, aki nukleáris kapacitást épít, az geopolitikai erőt létesít. Mivel energetikai szempontból lenne értelme, tulajdonosi oldalról nálunk is felvetődött, hogy vizsgáljuk meg a meglévő blokkok üzemidő-meghosszabbításának a lehetőségét.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az 1-es blokk engedélye 2032-ben jár le, illetve emellett több éves csúszásban van a Paks II. projekt, így például az orosz hitel törlesztése is csak 2031-ben kezdődik majd el.

Kóbor György azt is elmondta, hogy a mai Paksi Atomerőmű nem ugyanaz, mint amit anno megépítettek és folyamatosak a fejlesztések, a modernizálás, aminek köszönhetően a mai napig az egyik legbiztonságosabb létesítmény. Bizonyos elemeket pedig a fukusimai események után javítottak, cseréltek a normál fejlesztéseken túl. Azt is megemlítette, hogy

Sok elem van, ami bőven túlélheti a meghosszabbított üzemidőt, de minden elemet alaposan ellenőrizni kell.

Emellett az is kérdés, hogy a megtermelt villanyáramnak hol lesz a helye, ha tovább termelnek a blokkok, és itt már az egész régiót figyelembe véve kell gondolkodni. A szlovák atomerőmű-fejlesztés folytatásáról viták zajlanak, és a cseheknél is hasonló a helyzet, mivel pótolni kell a kieső szenes kapacitást. Az MVM elnök-vezérigazgatója ehhez hozzátette, hogy

Meglátjuk mit tudunk csinálni a plusz 10 évvel, ha folytatódik a termelés, de mivel a világ energia-igénye évről évre növekszik, az alaperőművek által termelt energia felértékelődik.

Ez egy összetett és hosszabb folyamat, sok jogi munkával is jár, döntés rövid távon ezért nem várható ezzel kapcsolatban.

Az interjú további fontosabb pontjai:

  • Az MVM tőzsdére lépéséről a tulajdonos, a magyar állam dönt. December közepén tesz a társaság egy tőzsdeképességi jelentést a tulajdonosnak a hitelminősítésről, a belső folyamatokról, az elvégzett szervezeti módosításokról. A részvénykibocsátáshoz még szükséges új szervezeti és működési szabályzatot írni, illetve idén IFRS sztenderdre áll át az MVM.
  • A tőzsdei bevezetést alapvetően finanszírozási kérdés miatt indították el, ennek volt része a szeptember eleji 55 milliárd forintos kötvénykibocsátás.
  • Az MVM terjeszkedésével kapcsolatban azt mondta Kóbor György, hogy év végéig 2-3 tranzakciót lát, amelyek befejeződhetnek.
  • Az energetikában betöltött szerepén kívül a Mátrai Erőmű a térség egyik legfontosabb munkáltatója, így ezért sem mindegy, hogy mi lesz a sorsa. Az új kazántelepet azért létesítették, hogy ha az összes blokk leállna, akkor is biztosított legyen az ipari park ellátása hővel és villannyal.
  • Időarányosan messze túlteljesíti Magyarország a 2030-as fotovoltaikus vállalásokat (6500 megawatt), a napelemes célkitűzéseket 2024-2025-re el fogjuk érni.
  • Azzal kapcsolatban, hogy tervez-e az MVM egyetemfenntartásra pénzt adni azt mondta Kóbor György, hogy nincs napirenden ez a kérdés, 15 egyetemmel van különböző stratégiai vagy projekt alapú megállapodása a vállalatcsoportnak.

Címlapkép: MTI Fotó/Sóki Tamás

vakcina vírus
koronavírus vakcina oltás getty stock
járvány vírus oltás
vakcina védőoltás védelem

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
vakcina vírus