Christine Lagarde
Gazdaság

Lagarde bizakodó az inflációval kapcsolatban

MTI
Átmenetinek tartja az euróövezeti infláció számos hajtóerejét az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Christine Lagarde, és véleménye szerint ezek a rendkívüli hatások jövőre már el fognak csitulni.

A fogyasztói árak emelkedésének az üteme gyorsabbnak bizonyult a vártnál azzal párhuzamosan, ahogy megindult az euróövezeti gazdaság kilábalása a járványvédelmi zárlat miatt kialakult visszaesésből. Az EKB döntéshozói közül ezért jónéhányan azon a véleményen vannak, hogy az infláció jövőre is jóval az EKB 2 százalékos célja felett lesz, amelyhez a monetáris politikai döntéseit igazítja.

A CNBC tévécsatornának adott interjúban azonban az EKB elnöke, Christine Lagarde az áremelkedésért nagyrészt a termelőipar beszállítói láncaiban jelentkező fennakadásokat tette felelőssé és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az infláció jövőre már stabilizálódni fog. "Jövőre már az árak stabilizálódására számítunk, mert az áremelkedést kiváltó tényezők csak átmenetiek" - fogalmazott. "Ha pontosan megvizsgáljuk az okokat, a tényezők többsége az energiaárakhoz köthető" - tette hozzá.

Véleménye szerint a helyzet stabilizálódni fog, mihelyt az ipar megtalálja új beszállítói forrásait. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magasabb energiaárak tartósnak bizonyulhatnak, mert részben a megújítható forrásokra való átállással hozhatók összefüggésbe. A "frontvonalak" azonban meg fognak mozdulni, mihelyt szűkösebbé válik a munkaerőpiaci helyzet - mondta, hozzátéve, hogy ezen a területen bőven van még mit tenni, hiszen még legalább egymillióval többen vannak munka nélkül, mint a vírusválság előtt.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018