penz bankjegy puzzle
Gazdaság

Megfejtette az MNB a magyar gazdaság két nagy rejtélyét

Portfolio
Az elmúlt hónapokban két gazdasági alapfolyamat is másképp alakult Magyarországon, mint ahogyan azt várni lehetett-  legalábbis ezt mutatták a hivatalos statisztikák. A bérek a javuló munkaerőpiaci környeztet ellenére alacsonyabb növekedési pályára álltak, a kiskereskedelmi forgalom pedig stagnálásba váltott, ami a fogyasztási kedvről mutatott kedvezőtlen képet. A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön bemutatott Inflációs jelentése e két furcsa jelenséget tette érthetőbbé. A válasz röviden: nem úgy van, ahogyan az elsőre látszik.

Az elmúlt hónapokban csökkenni a bérek növekedési üteme Magyarországon. A jelenség azért furcsa, mert a magas kereseti dinamika még a koronavírus-járványban is kitartott, így nagyon furcsa, hogy pont akkor esik vissza, amikor újra erősödni kezd a munkaerőhiány és csúcson van a foglalkoztatottság.

A helyzetet Balatoni András, az MNB igazgatója világította meg, amikor a jegybank friss gazdasági helyzetértékelését ismertette. Az alábbi ábrán elsősorban a KSH által számolt hivatalos bérnövekedési ütemet jelző fekete vonalat, illetve az MNB által kalkulált, kék oszloppal jelzett korrigált keresetemelkedést érdemes nézni.

mnb ber

Mint látható, a kétféle mutató tavaly és idén is kettévált az év közepén. Ennek oka, hogy a válság során (2020-ban) sokan váltak részmunkaidőssé, ez az összetételhatás pedig felülbecsülte a valós bérfolyamatokat. Most ennek a fordítottját látjuk (a részmunkaidősök száma csökken), ami azt jelenti, hogy valójában szó sincs a bérdinamika eséséről, az kifejezetten magas. Ez a folyamat egyébként jobban beleillik az általános munkaerőpiaci helyzetképre.

Egyébként a lakosság jövedelme nem csak a bérek, hanem az egyéb tételek miatt is emelkedik:

mnb reljov

A gyors bérdinamika viszont még inkább különössé tesz egy másik gazdasági jelenséget. A kiskereskedelmi forgalom ugyanis hónapok óta stagnál, egyáltalán nem látszik rajta, hogy a háztartások jövedelme bővülne. Az alábbi ábra jól mutatja a furcsa szétnyílást a nettó reálkereset-tömeg és a kiskereskedelmi forgalom alakulása között.

mnb kisker

A megoldást a fogyasztási szerkezet változásban kell keresnünk. A lakosság fogyasztása ugyanis igenis nő, de nem az áruforgalmazó kiskereskedelmi egységekben, hanem a szolgálató szegmensben. Ezt mutatja az alábbi ábrán meghízó piros sáv:

mnb fogy

Címlapkép: Getty Images

trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás
reichstag

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018