varga mihály pénzügyminiszter
Gazdaság

Varga Mihály: újra el kell kezdeni csökkenteni az államadósságot

Portfolio
A magyar gazdaság újraindítása sikeres volt, de az adósság átmeneti emelkedése után újra csökkenő pályára kell állnia a GDP-arányos rátának – mondta a közgazdász-vándorgyűlés pénteki plenáris programjában Varga Mihály pénzügyminiszter. A politikus kiemelte, hogy a digitalizációnak a három legfontosabb kormányzati cél közé kell kerülnie.
Varga Mihály is előad a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján október 19-én. Hallgassa velünk élőben a pénzügyminisztert!

A világ fő gazdasági centrumaiban a meghozott intézkedések sikeresek voltak, 2021 már a növekedés jegyében telik, és jó esélyünk van arra, hogy 2022-ben is így történjen, ha nem jön közbe semmi váratlan – mondta Varga Mihály. Az egyik ilyen akadályozó tényező az infláció tartós emelkedése lehet, a másik pedig a járvány esetleges újabb hullámai.

Az idei évet illetően a 7-7,5%-os növekedés egyáltalán nem megalapozatlan, ez nem számmisztika, hanem realitás

- emelte ki a miniszter.

Varga Mihály szerint az erőteljes visszapattanás annak volt köszönhető, hogy monetáris és fiskális oldalról is komoly újraindító csomag készült.

Arra kell mindig törekedni, hogy az eladósodottságot korlátozzuk, azonban a jelenlegi helyzetben Magyarország nem lóg ki a sorból a magasabb költségvetési hiánnyal. Mindenki egyetért azzal, hogy a szufficites költségvetés lenne jó, de a jelenlegi válságot a deficit emelésével tudtuk kezelni – emelte ki a pénzügyminiszter.

Ha az elmúlt tíz év gazdaságpolitikai területeit kellene osztályoznom, akkor a legjobb értékelést az adósságkezelés kapná. Az ország sérülékenysége jelentősen csökkent, az adósságszerkezet változása nagyban segítette, hogy a magyar gazdaságnak nem kellett külső segítséghez folyamodnia. Az elmúlt tíz év eredménye, hogy Magyarország önmaga tudta kezelni azokat a kockázatokat, melyeket a gazdaság teljes leállása okozott – mondta Varga.

Az Európai Unióval vitánk van a helyreállítási program elindításáról, az előfinanszírozás miatt a piacról vontunk be forrást. Ebből részben kiváltjuk a magasabb kamatozású kötvényeinket, előfinanszírozzuk a 2022-es hiányt, illetve elindítjuk a szükséges beruházásokat – mondta a miniszter. Szerinte „jó időben, a megfelelő feltételekkel mentünk ki a piacra, eltaláltuk az optimális időpontot”.

Varga Mihály
Pénzügyminisztérium, pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes
Közgazdász, politikus. 1990-től a Fidesz országgyûlési képviselője. 1994 és 2003 között, valamint 2005-től a Fidesz egyik alelnöke. 1998 és 2001 között a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, ma
Tovább
Közgazdász, politikus. 1990-től a Fidesz országgyûlési képviselője. 1994 és 2003 között, valamint 2005-től a Fidesz egyik alelnöke. 1998 és 2001 között a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, ma Tovább

Bízom abban, hogy a józan ész erősebb lesz a politikai ellentéteknél, Magyarországnak ezek a források járnak. Szeptember végére ígért most zárást az Európai Bizottság, bízom abban, hogy az RRF és a következő hétéves ciklus ügyében is meg tudunk állapodni Brüsszellel.

A pénzügyminiszter szerint a járvány hatására fellendült a digitalizáció a világon, de a hátrányunkat nem tudtuk ledolgozni. Szerinte a következő időszakban négy területen kell tovább gyorsítani:

  • digitális készségek fejlesztése
  • közszolgáltatások további digitalizációja
  • egészségügy digitalizációja
  • digitális eszközök használatának terjesztése, kkv-k fejlesztése

Az adósságszintet csökkenteni kell a 2020-21-es megugrás után, ezt a sérülékenységet ki kell vennünk a rendszerből – emelte ki Varga. Szerinte aggodalomra nincs ok, de ez nem ment fel az alól, hogy újra csökkenő pályára állítsuk az adósságot.

A fiskális politikának az arany középúton kell maradnia, a túl gyors visszazárás a gazdaság lassulásához vezethet, időt kell hagyni a sérült gazdaság visszaépülésére.

A járványban már nem számítunk már olyan mértékű lezárásokra, mint amik a második és harmadik hullámot jellemezték

emelte ki.

Címlapkép: Portfolio

Paks II
michal ron, a berne union elnöke
taxisok-koronavirus-jarvany-uzemanyagarak-aremelkedes
jackma
zöld iroda
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Paks II