BanaiPéterBenő
Gazdaság

Banai: nem támogatja a kormány a költségvetési hiány drasztikus csökkentését

Portfolio
Idén 7,5 százalékos, jövőre pedig 6 százalék alatti deficittel számol a kormány, egy drasztikus konszolidációnak növekedési áldozata lenne, ugyanakkor már idén csökkenhet az államadósság-ráta – mondta a Figyelőnek a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Banai Péter Benő nyilatkozata szerint

  • nemcsak a növekedés hat a költségvetésre, hanem a költségvetés is a növekedésre, vagyis a gyors gazdasági kilábalás az adók csökkentésének és a beruházások támogatásának is köszönhető, miközben a 2008-2009-es válsággal szemben most mindvégig megvolt a bizalom a magyar állam iránt.
  • A hiánycsökkentésben a fokozatosságon van a hangsúly, ezért idén 7,5 százalékos, jövőre pedig 6 százalék alatti deficittel számol a kormány, egy drasztikus konszolidációnak növekedési áldozata lenne. Az eddigi költségvetési adatok összhangban vannak az idei hiánycéllal, a a magyar gazdaság első félévi teljesítménye pedig nemcsak a várakozásokat, hanem aválság előtti szintet is meghaladta.
  • A sikeres devizakötvény-kibocsátás ellenére továbbra is a forint finanszírozására támaszkodik Magyarország, az államadósságot illető stratégiai célokban nincs változás.
  • Nem lesz választási költségvetés: 2022-ben mind a deficit, mind az adósság szintje csökken az előző esztendőhöz viszonyítva, és nem ugrik ki az európai fősodorból, a GDP legalább 5 százalékára rúgó hiánnyal tíz ország számol.
  • Nem egy esetleges euróbevezetés miatt, hanem saját jól felfogott érdekünkben kell megcélozni a közös pénz bevezetéséhez szükséges kritériumok teljesítését, és a közös fizetőeszköz nélkül is lehet eredményes gazdaságpolitikát folytatni, és az euróövezeten belül is „le lehet szakadni”.
  • A maastrichti kritériumok teljesítése szükséges, de nem elégséges feltétele egy jövőbeli eurózóna-csatlakozásnak, így erről nem ma vagy holnap kell dönteni.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
jair bolsonaro
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
infláció piac