huawei_tabla
Gazdaság

Kiegyezett a csalással vádolt Huawei-vezető Kanadával, hazatér a magyar állampolgár is

MTI
Portfolio
Kanadában pénteken lezárult a Huawei kínai távközlési óriáscég banki csalással vádolt pénzügyi igazgatójának ügye, akit az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében szabadon engedtek, véget vetve ezzel a három évig tartó jogi és diplomáciai bonyodalomnak Peking, Washington, valamint Ottawa között. Az egyezség értelmében hazatér a két Kínában letartóztatott férfi is, köztük a magyar állampolgársággal rendelkező Michael Kovrig.

Meng Van-csou megegyezett az amerikai ügyészekkel az ellene folyó banki csalási ügy lezárásáról - közölték pénteken tisztviselők. Az egyezség lehetővé teszi számára, hogy elhagyja Kanadát, és ezzel csillapodhat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség egyik eleme.

A Peking és Washington között évek óta tartó kiadatási dráma az egyre inkább elmérgesedő kapcsolatok egyik központi forrása volt, és kínai tisztviselők jelezték, az ügyet ejteni kellene, hogy segítsen megszüntetni a világ két vezető hatalma közötti diplomáciai patthelyzetet.

Menget 2018 decemberében tartóztatták le a vancouveri nemzetközi repülőtéren egy amerikai elfogatóparancs alapján, és banki csalás vádjával vádat emeltek ellene. Az Egyesült Államok szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán elleni szankciókat. A Huawei tagadja a vádakat.

A kínai vállalat pénzügyi igazgatójának letartóztatása diplomáciai vihart kavart, és Kanadát is belekeverte a perpatvarba, amikor Kína nem sokkal Meng őrizetbe vétele után letartóztatott két kanadait, egy üzletembert és egy volt diplomatát. Peking nyilvánosan tagadta, hogy összefüggés lenne a letartóztatások között.

A Reuters hírügynökség pénteken egy exkluzív cikkben számolt be arról, hogy az Egyesült Államok a vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött Menggel. Nicole Boeckmann, a brooklyni ügyvivő amerikai ügyész azt mondta, hogy a megállapodás megkötésével "Meng vállalta a felelősséget egy globális pénzügyi intézmény becsapására irányuló rendszer elkövetésében játszott főszerepéért".

A megállapodás csak Mengre vonatkozik, és az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy felkészül a Huawei elleni perre, és várja, hogy a bíróságon bizonyítsa ügyét.

Egy, az ügyet ismerő személy szerint Meng péntek este visszarepült Kínába. A brooklyni szövetségi bíróság pénteki meghallgatásán, amelyen Meng virtuálisan Kanadából vett részt, David Kessler helyettes amerikai ügyész azt mondta, hogy a kormány indítványozni fogja az ellene felhozott vádak elutasítását, ha a 2022 decemberében lejáró megállapodás szerinti összes kötelezettségének eleget tesz. Hozzátette, hogy Menget személyes óvadék ellenében szabadlábra helyezik, és az Egyesült Államok azt tervezi, hogy visszavonja a kiadatására vonatkozó, Kanadához intézett kérelmét. Egy kanadai bíró később aláírta Meng felmentési végzését, amellyel megszűntek az óvadékra vonatkozó feltételek, és közel három év házi őrizet után szabadon távozhatott.

A bíróság lépcsőjén a támogatókhoz és újságírókhoz szólva Meng megköszönte a bírónak a "tisztességes eljárást", és arról beszélt, hogy az ügy "fejtetőre állította az életét".Az Egyesült Államok és Kína közötti vita megoldásán túl a megállapodás a Kínában fogva tartott két kanadai, Michael Spavor üzletember és Michael Kovrig volt diplomata szabadon bocsátását is lehetővé teszi. Augusztusban egy kínai bíróság kémkedésért Spavort 11 év börtönbüntetésre ítélte. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök péntek késő este közölte, hogy a két kanadai állampolgár már szombat reggel visszaérkezik hazájába.

Frissítés: kanadai újságok szerint a két férfi már repülőn ül és hamarosan megérkeznek Kanadába.

Michael Kovrig magyar állampolgár is, a Bankrupt zenekar tagja volt.

Címlapkép: Shutterstock

forint bankjegy getty stock
lengyel-katonak-belarusz-hatar-illegalis-migracio
európai bizottság brüsszel eu európai unió
Takarékbank_4
koronavirusvakcina_oltas

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
föld globális minimumadó