Gurbanguly Berdimukhammedow
Gazdaság

Itt az ország, ahol hivatalosan még mindig nincs koronavírusos beteg

Portfolio
Hosszú cikkben ír a CNN Türkmenisztánról, amely azon kevés ország egyike, ahol még nem regisztráltak hivatalosan koronavírusos megbetegedéseket. Miközben a türkmén kormány kitart amellett, hogy a vírusról szóló jelentések hamisak, független szervezetek, aktivisták, újságírók szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az ország már a harmadik járványhullámmal küzd.

A járvány kezdete óta Türkmenisztánban egyetlen Covid-19-es eset sem fordult elő, legalábbis ezt állítja a közép-ázsiai ország kormánya. A Johns Hopkins Egyetem és az Egészségügyi Világszervezet által összegyűjtött adatok alapján a közel 6 milliós Türkmenisztán egyike annak a legalább öt országnak, amely egyetlen koronavírusos megbetegedést sem jelentett. Ezek közül három elszigetelt csendes-óceáni sziget, a negyedik pedig Észak-Korea.

Türkmenisztán elnöke, Gurbanguly Berdimukhammedow, aki 2006 óta uralkodik, az országban a Covid-19 vírusról szóló jelentéseket "hamisnak" minősítette, és keddi beszédében azt mondta az ENSZ-nek, hogy a világjárványra adott válaszlépéseket nem szabad "átpolitizálni".

Független szervezetek, valamint Türkmenisztánon kívüli újságírók és aktivisták szerint azonban bizonyítékok vannak arra, hogy az ország egy harmadik hullámmal küzd, amely elárasztja a kórházakat és sokak halálát okozza.

Ruszlan Mjatyev, a hollandiai székhelyű Turkmen News független hírszervezet szerkesztője elmondta, hogy személyesen állított össze egy több mint 60 ember nevét tartalmazó listát, akik állítása szerint Covid-19-ben haltak meg az országban, köztük tanárok, művészek és orvosok. Mjatyev elmondta, hogy az összes feljegyzett halálesetet ellenőrizte egészségügyi nyilvántartásokkal és röntgenfelvételekkel, amelyek súlyos tüdőkárosodást és a koronavírus áldozatainak megfelelő orvosi kezelést mutattak ki.

Miközben a Covid-19 2020 elején világszerte elterjedt, Türkmenisztán kitartott amellett, hogy az országban nincsenek megbetegedések, még akkor sem, amikor a szomszédos országok az egekbe szökött járványkitörésekről számoltak be. Irán, amellyel Türkmenisztánnak hosszú szárazföldi határa van, a WHO szerint a világ egyik legnagyobb Covid-19 járványkitörését jelentette, összesen közel 5,5 millió megbetegedéssel.

Diana Serebryannik, az európai székhelyű, száműzöttek jogai és szabadságaiért küzdő Türkmenisztán állampolgárai csoport igazgatója elmondta, hogy szervezete az országban lévő kapcsolattartóitól úgy értesült, hogy az ottani kórházak jelenleg nehezen tudnak megbirkózni az új koronavírusos esetekkel.

Serebryannik elmondta, hogy a szervezetéhez tartozó, jelenleg a tengerentúlon élő türkmén orvosok kapcsolatban állnak egykori kollégáikkal az országban, ami lehetővé teszi számukra, hogy tájékozódjanak a valós helyzetről és tanácsot adjanak. Elmondta, hogy a türkmenisztáni orvosok szerint az országban nehéz oxigénhez és lélegeztetőgéphez jutni, a kezelés drága, és a vírus halálos áldozatainak száma több ezerre tehető.

(CNN)

Címlapkép: Stringer/Anadolu Agency/Getty Images

gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés
forint200124
digitalizáció építőipar
mnb

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Gulyás Gergely kormányinfó