koronavírus teszt covid
Gazdaság

Koronavírus: tömeges, ingyenes tesztelést javasol Magyarországon a szakértő

Portfolio
Egyre többen fordulnak orvoshoz Covid-gyanús tünetekkel, az allergia és az őszi felső légúti vírusok okozta megbetegedések jelentősen megnehezítik a koronavírus diagnosztizálását. Ugyanakkor már egy antigén teszt 1000-2000 forint körül van, ez nem egy horribilis összeg, ráadásul 10 perc alatt van eredménye. Ezt tömegével kellene árulni, esetleg ingyen biztosítani a lakosság számára. Számos nyugat-európai országban biztosítják díjmentesen vagy csekély összegért - nyilatkozta a Portfolio-nak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász.

A fertőzés kizárását jelentősen könnyítené a tesztekhez való egyszerűbb hozzáférés, amelyet ráadásul ingyenessé is kellene tenni. Az orvosok körében felmerült, hogy a rendelőbe érkező

a tipikus légúti tünetekkel rendelkező betegeket egyrészt külön kellene fogadni, másrészt azonnali antigénteszteket kellene bevetni

- tette hozzá Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

A Portfolio keresései alapján számos európai ország gyógyszertárában vásárolható antigén gyorsteszt 10 euró alatt (a szlovák patikák 13 euróért, a portugálok 3-4 euróért kínálják). Magyarországon COVID-19 Screen Italia Antigén gyorsteszt 6900 forintért kapható.

Magyarországon jelenleg kevesebb tesztpont is üzemel, mivel a kapacitásokat a harmadik járványhullámot követően visszavették, ugyanakkor a negyedik hullám emelkedésével nőnek már rá az igények - jegyezte meg.

A SZAKÉRTŐ KIFOGÁSOLJA AZT IS, HOGY TÖMEGRENDEZVÉNYEKET TARTANAK AZ ORSZÁGBAN KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜL,

amelynek az az üzenete, hogy nem veszik komolyan a koronavírus jelenlétét.

A járványügyi korlátozások alól az augusztus 20-ai nemzeti ünnep és az Eucharisztikus Kongresszus rendezvényei mentesültek, ezek már most láthatóan lecsapódtak a fertőzöttek számának emelkedésén, kórházi ápolásra elsősorban az oltatlanok szorulnak. A kórházba kerülők tünetei között szerepel a tüdőgyulladás, a légszomj, a légzési nehézség.

A covid-osztályok terhelése a kórházakban egyelőre még nem olyan vészes - mondta Rékassy Balázs, hozzátéve, hogy egyelőre még nincs szó arról, hogy a járóbeteg ellátásból kellene a dolgozókat átvezényelni.

Magyarország hibát követ el azzal, hogy mindent az oltásra tesz fel

Hibát követ el azzal az ország, hogy minden lapot az oltásra tesz fel, a hatékony védekezéshez intézkedések tárházát kellene bevezetni, véghezvinni - világított rá Rékassy Balázs. Az egészségügy szakértő szerint vissza kellene állítani a védettségi igazolvány eredeti funkcióját, a tömegrendezvényeket sem kellene mentesíteni a járványügyi korlátozások alól, hiszen azok időtartama alatt is komolyan kellene venni a koronavírus-járvány negyedik hullámát, valamint a tömegközlekedés használatakor is indokolt lenne a maszk viselete és a távolságtartás.

Nem tartja helyes azt, hogy a védettségi igazolványt az emberek pár nappal az oltást követően megkapják, hiszen - a Janssen vakcina kivételével - az oltás hamis illúzióját kelti a védettségnek, amely csak a második után napokkal alakul ki.

A szakértők szerint a harmadik oltás nem indokolt mindenkinek, az oltás előtt érdemes antitest mérést végeztetni - mondta a szakértő, aki úgy véli, hogy érdemes lenne tömeges tesztelést végezni, "illetve reprezentatív felmérést végezni nálunk, amely minden szempontból érdekes lenne, hiszen Magyarország relatíve különleges ország, mivel itt keleti és nyugati vakcinákat is használnak. Az adatok mind a szakértők, mind a politikai döntéshozók számára előnyösek lennének" - fűzte hozzá.

A harmadik oltást elsősorban azoknak a 60 év felettieknek ajánlják, akiket Sinopharm vakcinával oltottak, esetükben ugyanis előfordulhat, hogy nem rendelkeznek megfelelő antitesttel. A harmadik oltás indokolt még azoknak, akiknek immunbetegségük van.

A koronavírus a legveszélyesebb az oltatlanokra,

Magyarországon a felnőtt lakosság körében 3 emberből 1 még mindig nincs beoltva - az ő félelmüket, ellenérzéseiket kell tudni megérteni és meggyőzni őket.

Ennek érdekében indított egy oltást népszerűsítő kampányt a hernádszentandrási IndaHouse - hívta fel a figyelmet Rékassy Balázs, aki szintén részt vesz az akcióban, amely során hátrányos helyzetű családoknak segítettek az oltásra való regisztrációban, valamint nyomon követik azt is, hogy a második oltásra is elmenjenek majd.

Címlapkép forrása: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció
koppenhága_dánia_shutter

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
meetingmegbeszélés