nagy istván agrárminiszter
Gazdaság

Rendkívül fontos törvény van születőben - Rengeteg vidéki örülhet

Portfolio
Beavatkozik az állam a családi gazdaságok és agrárvállalkozások a sikeres és gördülékeny átadása érdekében. Az Agrárminisztérium ugyanis új törvényjavaslat-tervezetet készít.
Decemberben ismét Agrárszektor Konferencia 2021! Részletek itt:

A Magyar Nemzet a napokban arról írt, hogy Magyarországon a gazdaság átadásának nincsenek hagyományai, így bejáratott gyakorlata sem. Ezek hiányában állami beavatkozásra van szükség, mivel az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége kizárólag folyamatos generációs megújulás mellett garantálható. A rendszerváltást követően indult gazdaságok alapítói mostanra érték el azt az életkort, amikor már egyre többekben felmerül, hogy gazdaságukat átadják a fiataloknak.

Ezért - érvelt a lapnak Nagy István agrárminiszter - napjainkra elkerülhetetlenné vált az átruházás megkönnyítése. Az ügy jelentőségét az adja, hogy a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások hatékony átadásán is múlik az agrárium sikeres nemzedékváltása, miközben a jelenlegi szabályok számos nehézséget gördítenek a generációváltás elé.

A napilap arra is kitért, hogy az adatok szerint az egyéni gazdaságok irányítóinak 61 százaléka már betöltötte az 55. életévét. Szerencsés esetben az átadás családon belül történik meg, az agrárium fiatal termelőinek mintegy kilencven százaléka működő gazdaságot vesz át. Mindezek miatt fontos az állami beavatkozás, mivel kizárólag folyamatos generációs megújulás mellett biztosítható az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége.

Az Agrárminisztérium ezért törvényjavaslattal él. A tervezett szabályozás a gazdaságok átruházásával kapcsolatos ügyintézést lényegesen leegyszerűsíti, az eljárást meggyorsítja

- részletezte a tárcavezető a lapnak.

"Egy agrárgazdaság a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekből, a gépekből, a terményekből vagy a jószágokból, a szerződésekből fakadó jogokból és kötelezettségekből és sok más elemből álló vagyonösszesség. A gazdaságnak számos hatósági engedélyre is szüksége van" – részletezte a miniszter, aki hozzátette azt is: az átadást bonyolítja a tulajdonosok szervezeti sokszínűsége: működhetnek őstermelőként, egyéni vállalkozóként, cégként vagy családi alapon közösségbe szerveződve.

"A tervezett új szabályozás célja, hogy a lehető legegyszerűbbé váljon a gazdaság családon belüli vagy akár családon kívüli átadása. Fontos, hogy a majdani új eljárás arra ösztönözze az átadót, hogy még életében rendelkezzen gazdasága sorsáról" – érzékeltette Nagy István, aki azt is elárulta a lapnak:

a legfontosabb változás az lenne, hogy a felek egy szerződéssel rendezhetnének minden kérdést.

Decemberben ismét Agrárszektor Konferencia 2021! Részletek itt:

A lényeges újítások továbbá:

  • Az általános jogutódlást a törvény rögzítené.
  • Egyablakossá válna a hatósági engedélyek módosítása, valamint
  • jelentősen egyszerűsödne a vagyonelemek átadása.
  • Az agrárminiszter úgy számol, egy jól előkészített szerződéssel kevesebb mint felére csökkenhet az ügyintézés ideje azáltal, hogy az adminisztráció több területen is párhuzamosan zajlik.
  • Az átadás finanszírozhatóságára is figyelmet fordítanak, mert az agrárium megújulása összetett probléma. Nem lehet csak törvényi úton megoldani.
  • Fókuszálnak a fiatal generáció képzésére mind a középfokú, mind a felsőfokú, mind a szakképzésre, felnőttképzésre gondolva.
  • Csak az élők közötti átadásra koncentrálnak, így az öröklést ez a tervezet nem érinti.

"Szeretnénk arra ösztönözni az idősebb generációt, hogy élvezze a megérdemelt nyugdíjaséveket, és ne kényszerüljön dolgozni akkor is, amikor már nem szeretne" – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nagy István
Agrárminisztérium, agrárminiszter
 Tovább

Címlapkép: Nagy István agrárminiszter (b) a 34. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján 2021. szeptember 9-én. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek
tőzsde, grafikon, elemzés
forint200124
digitalizáció építőipar

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
járvány kórház románia