Kristalina Georgieva
Gazdaság

Belebukhat az IMF-vezér a botrányba

Portfolio
Az amerikai szenátus külkapcsolati bizottságának demokrata elnöke és republikánus képviselője közösen sürgette Joe Biden elnököt, hogy "biztosítsa a teljes elszámoltathatóságot" a Világbank adatcsalási botrányában. A Világbank (WB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) fő részvényesének számító Egyesült Államok reakciója megpecsételheti Kristalina Georgieva volt WB-elnök és jelenlegi IMF-vezető sorsát.

A testület elnöke, Robert Menendez demokrata szenátor és James Risch republikánus szenátor hétfőn közzétett levelében kijelentette, hogy Bidennek utasítania kell az amerikai pénzügyminisztériumot, hogy "gyorsan és kellő gondossággal végezze el a vizsgálatot, és szükség esetén biztosítsa a teljes elszámoltathatóságot".

A botrány akkor robbant ki, amikor megjelent az amerikai WilmerHale-jelentés, mely egyértelműen kimondja, hogy a Világbank által készített Doing Business versenyképességi rangsor 2018-as jelentése során

A VILÁGBANK vezetése KONKRÉT NYOMÁST GYAKOROLT A KÉSZÍTŐKRE, HOGY JAVÍTSÁK KÍNA HELYEZÉSÉT.

A kirobbant botránynak külön súlyt ad, hogy a Világbank vezérigazgatója 2017-ben Kristalina Georgieva volt, aki ma már a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) tölt be hasonló tisztséget. Sőt, a WilmerHale vizsgálata

NÉV SZERINT IS MEGEMLÍTI ŐT, MINT AKI NYOMÁST GYAKOROLT A SZERVEZET ELNÖKÉRE, HOGY KÍNA ÉRDEKÉBEN LOBBIZZON.

Georgieva a WilmerHale vizsgálatában úgy fogalmazott, hogy a 2018-as jelentés készítésekor „a multilateralizmus volt veszélyben, a Világbank pedig komoly gondban lett volna”, ha nem sikerül a tervezett tőkét bevonnia. Később viszont tagadta a befolyásolási kísérletet, sőt, azt állította, hogy épp ő akarta megakadályozni a rangsor meghekkelését.

A Dong Business végéhez vezető botránysorozatról itt írtunk részletesebben:

Egyelőre a világ vezetői vegyesen reagáltak a botrányra. Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, Valdis Dombrovskis hétfőn találkozott Georgievával Washingtonban, és az ezután írt rövid támogató tweetjét inkább támogató hangvételű volt. Ugyanakkor az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának szóvivője, Alexandra LaManna szerint viszont a jelentés állításai elég súlyosak ahhoz, hogy megvizsgálják azokat. A szóvivő és az IMF sem volt hajlandó kommentálni a Bloomberg értesülését, miszerint Janet Yellen pénzügyminiszter nem fogadta Georgieva hívásait a botrány óta.

A két amerikai képviselő levelében úgy fogalmaz, hogy "egyelőre nem lehet tudni, hogy az állítások milyen hatással lehetnek nemzetközi pénzintézeteink és a Bretton Woods-rendszer erejére és hírnevére, de biztosan nem lesznek jók."

Címlapkép: Clemens Bilan - Pool/Getty Images

vakcina vírus
koronavírus vakcina oltás getty stock
járvány vírus oltás
vakcina védőoltás védelem

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina vírus