seychelles szigetek
Gazdaság

Kiszivárgott: három ország is lekerülhet az EU feketelistájáról, Törökország a szürke listán marad

Portfolio
Az Európai Unió pénzügyminiszterei levehetik a Seychelle-szigeteket, Dominikát és Anguillát az adózáési feketelistáról jövő héten, Panama viszont nem tudta teljesíteni az erre vonatkozó követelményeket – írja a Reuters egy birtokába jutott belső dokumentumra hivatkozva.

A listát 2017-ben hozta létre az EU, hogy ezzel lépgjen fel a széleskörű adóelkerülő gyakorlat ellen. A listát rendszeresen felülvizsgálták, és a reformok fényében levették róla az egyes országokat, de ugyanígy fel is lehetett rá kerülni.

Az EU adóügyi szakértői azért javasolják a fenti országokat a listáról való levételre, mert elkötelezettnek mutatkoznak az OECD nemzetközi adóelkerülési szabályokat rögzítő elveihez – áll a dokumentumban.

A három ország egyúttal az EU szürkelistájára kerülhet, amelyen olyan államok szerepelnek, amelyek mutatnak elkötelezettséget az adóreformok iránt, és folyamatban van az adórendszerük kiigazítása.

A döntést még az október 5-i Tanács-ülésnek még jóvá kell hagynia. Általában az adóügyi szakjavaslatokat a miniszterek elfogadják, de most az egyik állam felülvizsgálatával szemben az egyik EU-s tagállam kifogásokat emelt. A dokumentum további részleteket erről nem tartalmaz.

Panama is kérte az EU-t, hogy vegyék le a feketelistáról, de a Reuters birtokába jutott dokumentum szerint az ország nem mutat elkötelezettséget az adóügyi hiányosságai kijavítására.

Azok az országok, amelyek szerepelnek az EU feketelistáján, szigorúbb ellenőrzés alá esnek a tranzakciók vizsgálatakor. A Reuters értesülése szerint egy ország sem kerül fel újonnan a feketelistára, Törökország pedig a szürke listán marad.

Ha elfogadják a javaslatot, kilenc terület maradhat a feketelistán: Amerikai Szamoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Trinidad és Tobago, Vanuatu és az Amerikai Virgin-szigetek.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina