dolgozó worker gyár gyári munkás ipar fizetés
Gazdaság

Nyáron is kitartott a lendület: nőtt a foglalkoztatás Magyarországon

Portfolio
Idén nyáron, június és augusztus között 4 millió 659 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma a KSH adatai szerint, ami 40 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában, és meghaladta a koronavírus-válság előtti szintet is.

Nyáron is kitartott a foglalkoztatás növekedése Magyarországon, amit a gazdaság vártnál gyorsabb kilábalása és a szezonális hatások egyaránt segítettek. Kedvező hír, hogy a foglalkoztatás bővülése döntően az elsődleges munkaerőpiacon zajlik. Ahogy az alábbi ábrán látható, a külföldön dolgozók és a közmunkások nélkül számolva már meghaladja a foglalkoztatás a válság előtti csúcsot, és a háromhavi mozgóátlag a 4,5 millió főt közelíti.

A közfoglalkoztatottak száma 90 ezer fő környékén stabilizálódott az elmúlt időszakban, itt érdemi elmozdulásról nem beszélhetünk. Már a Covid-válság előtt is sejteni lehetett, hogy a közfoglalkoztatottak számának további, érdemi csökkenése korlátokba ütközik, miután képzettségi és területi problémák gátolják az elhelyezkedésüket az elsődleges munkaerőpiacon.

Mindeközben az átmenetileg külföldön dolgozók száma növekedett az elmúlt hónapokban, de továbbra is érdemben alatta marad a Covid-válság előtti 100-120 ezres szintnek. Ez az adat azt mutatja, hogy idén nyáron, a korlátozások részleges európai feloldásával többen újra elindultak Nyugat-Európába dolgozni.

Összességében a hazai munkaerőpiac erősnek tekinthető, és várhatóan a következő időszakban tovább emelkedik a foglalkoztatás, ahogy lábal ki a gazdaság a válságból. Az elmúlt hónapokban pedig újra megjelent a munkaerőhiány egyre több szektorban, a második negyedévben már nagyot ugrott a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszférában.

A következő hónapokban várhatóan még erőteljesebb lesz a munkaerőhiány Magyarországon, ami egyre több szektorban jelenhet meg, újra kikényszerítve az erőteljesebb béremelési ütemet.

Torzító havi adatok
A KSH közlése szerint modellbecslésük alapján augusztusban 4 millió 678 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, míg a 3 havi mozgóátlagból számított augusztusi értékre 4 millió 644 ezer fő adódik. Ez azért jelentős eltérésnek mondható a hivatalos 3 havi adatból számított havi érték és a hivatal modellbecslése között. „A KSH a havi becslés pontosságát továbbfejlesztett modell alkalmazásával javítja. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag számítását a módszertani fejlesztés nem érinti. Emiatt a jövőben a modellbecsléssel pontosított havi adatok számított átlaga eltérhet a fő mutatóként közzétett háromhavi mozgóátlagtól” – írja a KSH közleménye.
A KSH foglalkoztatási adatainak értelmezéséhez érdemes tudni, hogy azok bizonytalansága az idén megnövekedett. Ennek megértésehez a hazai munkaerőpiaci statisztika egy súlyos hiányosságát érdemes tudni. A KSH a munkapiaci adatokat mintavételes módon számolja, azonban egy hónapban csak a teljes minta egyharmadát kérdezi ki, épp ezért közöl háromhavi átlagos számokat. A minta egyharmada ugyanis nem reprezentatív, ezért egy-egy havi adatban a szokásosnál is nagyobb lehet a torzítás. Ez már önmagában is nagyon abszurd gyakorlat, különösen egy olyan időszakban, amikor havonta nagyon éles változások történhetnek a munkaerőpiacon. A helyzet az idén tovább romlott, ugyanis a KSH lecserélte a teljes mintáját.
Az azóta beérkező adatokból világosan látszik, hogy a minta egyharmadainak reprezentativitása még tovább romlott. Mindeddig úgy tudtuk (és ezt jeleztük a legutóbbi jelentés kapcsán is), hogy a minta hibája miatt két hónapban kicsit jobb, egyben pedig sokkal rosszabb képet mutatnak a nyers számok, amiket a KSH kiigazít. A mai adatközléskor viszont a nyers adathoz képest ugyanúgy felfelé húzták a korrigált számot, mint a múlt hónapban, vagyis ez a torzítás jellege sokkal komplikáltabb, mint eddig gondolhattuk.

Címlapkép: Getty Images

evergr
bika medve
Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
járvány kórház románia