orbán viktor parlament
Gazdaság

Pár nap alatt százmilliárdokat szórt ki a kormány

Portfolio
Egy héten belül a második olyan határozat jelent meg, amivel a kormány jelentős mértékben megcsapolja a Gazdaságújraindítási Alapot. Ezzel néhány nap alatt százmilliárdokat mozgat meg a kormány az idei költségvetésben, de már a 2022 év elejei, gigantikus költekezésre is felkészült.

A kedd esti közlönyben megjelent döntés értelmében a kormány 103,885 milliárd forintot vont el a Gazdaságújraindítási Alapból és további 8,6 milliárd forinttal csökkentette a Központi Maradványelszámolási Alapot.

Az átcsoportosítás legnagyobb nyertese ezúttal:

  • A Nemzeti Vagyonért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok forrásjuttatásai soron a beruházásokra 31 milliárd forint jut.
  • 25 milliárd forint megy a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok tőkeemelésére. (Ez a múlt heti kormányhatározat alapján az Eximbank tőkeemelését jelenti.)
  • 17 milliárd forint a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztésekre.
  • 13 milliárd forint vasútfejlesztésekre.
  • 13 milliárd forint térségi fejlesztési feladatok finanszírozására.
  • 6,4 milliárd forint a Miniszterelnöki Kabinetirodához Nonprofit, társadalmi, civil szervezetek és köztestületek támogatása céljából.

Ugyanebben a határozatában a kormány a Járvány elleni védekezési alapból vont el 751 millió forintot és adta oda az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, dologi kiadások és beruházások finanszírozására. A határozatból az is kiderült, hogy 40 millió forinttal csökkenti a kormány a Paks II. Zrt. tőkeemelésének kiadási sorát.

Egy másik, szintén kedden megjelent határozatában a Külgazdasági Minisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz csoportosított át 17,4 milliárd forintnyi forrást a Gazdaságújraindítási Alapból. Egy harmadik döntésével pedig 1,486 milliárd forinttal apasztotta ugyanezt az alapot annak érdekében, hogy a Miniszterelnökség részére tudjon forrást allokálni a kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása gazdasági társaságok részére című kiadási sorra.

Nem az első ilyen pénzszórás a napokból

Múlt héten a kormány egy másik határozatában már megvalósított látványos pénszórást: szeptember 21-én ugyanis 289,8 milliárd forint értékben csökkentette a Gazdaságújraindítási Alapot.

Akkor nagy nyertes volt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ugyanis 104 milliárdot kapott ebből a felsőoktatás speciális feladatainak finanszírozására, és 80,6 milliárd forintot a nem állami felsőoktatási intézmények támogatására. 15 milliárd forint ment a KKM-nek tőkeemelési célokra és 21 milliárd területfejlesztési célokra.

A múlt heti döntésében a kormány az általános tartalékból is elvont 10,6 milliárd forintot, amelynek nagy részét (8 milliárd forintot) az ITM kapta közlekedési ágazati programok finanszírozására.

Összesen tehát pár nap alatt a 430 milliárd forintot is meghaladó átrendezésről döntött a kormány a határozataival,

ami alapján azt mondhatjuk, hogy megindult a költségvetésben az év végi szokásos átrendezés.

2022 elején ömleni fognak kifelé a terven felüli százmilliárdok

A költségvetés kapcsán érdemes kiemelni a hatalmas költekezés következő várható hullámát: 2022 elején ugyanis több óriási kiadási tételt (amelyek előre nem voltak betervezve a 2021 nyarán elfogadott jövő évi költségvetésbe) tervez teljesíteni a kormány:

  • Az szja-visszatérítési támogatást 2022. február 15-ig fizetheti ki az állami költségvetés, ami 600 milliárd forintba kerülhet.
  • Amennyiben megvalósul Orbán Viktor ígérete és egy összegben fizeti ki a kormány a 13. havi nyugdíjat (nem pedig csak a 2. hetit), akkor az 160 milliárd forintnyi többletkiadást eredményez (hiszen csak 2 heti volt betervezve, ami 140-160 milliárd forint, ehhez jöhet még hozzá plusz 2 heti).
  • Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején fegyverpénz címén, ami 178 milliárd forintba kerülhet, ebből azonban csak 110 milliárd forintnyi fedezet van betervezve.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök frakcióvezetői felszólalásokra válaszol az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
bef 2021