london felhőkarcoló
Gazdaság

Valóságos poklot hozott a Brexit a britekre

Portfolio
Meglódult árak, bezárt benzinkutak, növekvő áruhiány, kényszerű adóemelés és csökkenő támogatottság a járványkezelésben egyaránt sújtja a brit kormányt, amely vasárnap úgy döntött, hogy katonák és külföldi munkavállalók ideiglenes alkalmazásával próbál úrrá lenni a helyzeten - írja cikkében az Infostart. A helyzethez kis mértékben a járvány, nagyobb mértékben a Brexit utóhatásai járultak hozzá.

Nagy téli felháborodás jöhet az Egyesült Királyságban a brit sajtó szerint, ha az áremelkedés és a szaporodó áruhiány (amit jelenleg a „benzinpánik” tesz különösen drámaivá) tartós marad. A The Guardian idézte is ennek kapcsán David Morris konzervatív képviselőt, aki szerint a helyzet még nem azonos, de a hangulat alakulása úgymond mind inkább emlékezteti az 1979-es „téli felháborodásra”, ami annak idején James Callaghan munkáspárti miniszterelnök bukásához is vezetett - számol be az Infostart.hu.

Kiszáradtak a benzinkutak

A Johnson-kormány a helyzet orvoslására több száz sofőrt átirányít a brit véderőktől a polgári szektorba, másrészt három hónapos ideiglenes beutazási és munkavállalási vízumot ad ki ötezer járművezetőnek és további 5500 munkavállalónak, akit a baromfiszektorban alkalmazna.

A kereskedelemben mind több termékcsoportnál mutatkozó áruhiány, az üres polcok látványa már napok óta borzolja a brit közéletet, a benzinkutat „kiszáradása” viszont a közvetett hatásai miatt egyre több területen további káros hatásokat is előidéz. A British Petrol a kutak harmadánál nem tudta tovább forgalmazni a két leginkább keresett üzemanyagfaját, miközben az 5500 független benzinkút-üzemeltetőt tömörítő Petrol Retailers Association általa kezelt kutak több mint fele a „kiszáradás” felé halad. Az EG Group bejelentette, hogy náluk már csak 30 font erejéig lehet tankolni.

A probléma gyökerét a londoni székhelyű Grant Thornton (a világ hetedik legjelentősebb adóügyi és elszámolási tanácsadó cége) mindenekelőtt abban látja,

hogy számításaik szerint mintegy egymillió ember hiányzik a brit munkaerőpiacon.

Ennek fele az élelmiszer-, különösen a húsfeldolgozó, valamint vendéglátó szektorból, ahol az elmúlt évtizedekben erőteljesen támaszkodtak az európai uniós munkavállalókra. A The Guardian szerint legalább százezer sofőr hiányzik nehézgépjárművek vezetéséhez, ami viszont már érezteti hatását egyes termékcsoportok feltöltésének a kiesésében. Ha nem áll helyre a rend, akkor akár a karácsonyi áruszállítás is veszélybe kerülhet, és az is előfordulhat, hogy karácsonykor nem lesz elég pulyka a boltokban.

A hétvégi kormányzati döntés az 5000+5500 ideiglenes munkavállalási vízum kiadásáról egyfelől jelentések szerint nagyon nehezen született – jelentős a kérdésben a Johnson-kabineten belüli megosztottság –, részint sokak szerint alig érezhető változást eredményezhet csak. A Brit Kereskedelmi Kamara szerint viszont ez a lépés önmagában nagyon kevés.

A Brexit az oka

Láthatóan egyre élesebb belpolitikai vita terebélyesedik arról, vajon mindennek hátterében a relatíve „kemény brexit”, vagy pedig koronavírus-járvány negatív visszahatása húzódik-e. A kormány állhatatosan ragaszkodik ahhoz, hogy az utóbbiról van szó,

számos munkaadói szövetség viszont a szerintük átgondolatlanul keresztülvitt „extrém bexitben” látják a problémák okát, (így mindenekelőtt a külföldiek brit piacon történő munkavállalásának a megnehezítését emlegetik).

A Traditional Farm-fresh Turkey Association (TFTA), a pulykatenyésztők szövetsége például “százszázalékosan” a szezonális uniós munkavállalók kizárását jelölte meg gondjai jelenlegi fő forrásának.

Más vélemények szerint, meglehet, a pillanatnyi nehézségeket a járványhelyzet idézte elő, de a megoldáskeresésben viszont már a brexitfeltételek szűkítik be a mozgásteret. Megint mások kifejezetten Priti Patel belügyminiszter azon döntését okolják, amiben a tárcavezető – a kemény Brexit sok hívének támogatását is élvezve – új bevándorlási szabályozást vezetett be, kizárva egyebek között az alacsony képzettségű munkavállalókat a brit munkaerőpiacról.

Kapkodva keresik a megoldásokat

A Johnson-kormány egyelőre igyekszik finanszírozási és a jelek szerint ideiglenes szabályozási megoldásokat találni. Az előbbi beszédes példája, hogy – mint a brit sajtó kiemeli – Rishi Sunak pénzügyminiszter most már egy ideje „békeidőben példátlan” méretű költségvetési deficitet görget maga előtt.

Ami az ideiglenes munkavállalói engedélyek kiadását illeti, elemzők emlékeztetnek, hogy a szállítmányozás és a baromfitenyésztés és -feldolgozás távolról sem az egyetlen szektor, amelyik munkaerőhiánytól szenved. Sokan – egyebek mellett – ide sorolják például az egészségügyi ellátást is.

A Bloomberg szerint nem sokat könnyít Johnson helyzetén, hogy a Bank of England a múlt héten közzétett jelentésében a növekvő energia- (mindenekelőtt gáz-) árak miatt 4 százalékos inflációt valószínűsített a télre, ami azonban egyes szektorokban – mindenekelőtt az élelmiszer-ellátásban – lehet ennél magasabb is.

Biden is bünteti a briteket az északír-protokoll megsértése miatt

Másfelől viszont az is fájdalmat okoz a brit gazdaságnak, hogy a brexitért cserébe beígért különleges brit–amerikai kereskedelmi megállapodás késik,

mivel a Biden-adminisztráció az északír-kérdés megoldásától teszi függővé együttműködését e téren.

Boris Jonhson ugyanis egyoldalúan felrúgta a Brexit-megállapodásban foglaltakat, és nem alkalmazza a nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségét az Északír-brit tengeri határon. Erről itt írtunk bővebben:

Maga Johnson ennek ellenére igyekszik optimistának tűnni, és a közelmúltban tető alá hozott – franciák orra elől elhalászott – ausztrál tengeralattjáró-megállapodást hozza fel példaként a Brexit igazolására. A brit kormányfő pénteken kedélyesen ki is jelentette: nem kell aggódni, „a karácsonyt megtartjuk”.

(Infostart)

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina