Előfizetői tartalom

434 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset Magyarországon

Portfolio
Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 433 700, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288 400 forint volt, mindkettő 7,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban, jelentette a KSH. A bruttó keresetek a vállalkozások körében 6,2, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt jelentősen meghaladóan, 11,8%-kal nőttek. A bruttó mediánbér mindeközben 350 ezer forinton alakult, a nettó számításaink szerint 233 ezer forint volt. Ez a bér az, amit az "átlagember" megkeres. A keresetek növekedési üteme lassul, miközben a magas infláció is egyre jobban fékezi reálbér emelkedését. A minimálbért és bérminimumot keresők fizetésének reálértéke pedig már csökken.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 434 forint volt az 5 főnél nagyobb cégeknél és a költségvetési szektorban, ami közel 8%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nemzetgazdaság egészében azonban ennél alacsonyabb, 421 ezer forint volt az átlagkereset. Ahogy az alábbi ábrán látható, a teljes gazdaságot lefedő átlagkereseti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés