Előfizetői tartalom

Népszerű idehaza az egyszerűsített foglalkoztatás

Portfolio
A nyári-őszi szezon idején – az egyre nagyobb arányú védettséggel, valamint a gazdaság újraindításával és a korlátozások feloldásával párhuzamosan – a turisztikai szektorban, például a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágban, illetve a mezőgazdaság területén is egyre többen igyekeznek pótolni azt a munkaerőt, amit a járványhelyzetben elveszítettek. A munkavállalók szabályszerű bejelentéséről azonban átmeneti, néhány napos foglalkoztatás esetén sem szabad megfeledkezni, ráadásul a törvényi kötelezettség mellett mindez a munkáltatók és a foglalkoztatottak oldalán is számos előnnyel jár - hívja fel a figyelmet a NISZ közleménye. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tapasztalatai szerint a munkáltatók élnek is az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségével, míg a tavalyi évben összesen több mint hétmillió bejelentés történt, addig 2021 harmadik negyedévének vége felé közeledve, már most közel 5,2 milliónál tart ez a szám.

Évről-évre egyre több munkáltató dönt az egyszerűsített foglalkoztatás mellett, hiszen ez a foglalkoztatási forma alkalmas leginkább a mezőgazdasági és turisztikai idényjellegű, valamint például a filmipari alkalmi munkaerőigények kielégítésére. Az így létesített munkaviszony népszerűségét többek között az is jól mutatja, hogy 2020-ban, a COVID-19 járvány ellenére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés