Előfizetői tartalom

Évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokat suhint meg a szakmunkás minimálbér szele

Portfolio
Jövőre egy kormányzati elemzés szerint az oktatásban minden ötödik dolgozót érinteni fog a minimálbér vagy garantált bérminimum emelkedése, amennyiben a legkisebb bérek 20%-kal nőnek – derült ki a Portfolio birtokába került számításból. Az elmúlt években olyan alacsonnyá vált a kezdő alap- és mesterdiplomás pedagógusok bére, mint a garantált bérminimum, idén a több éves tapasztalattal rendelkezők bérét is elérte, a jövő évi minimálbér- és bérminimumemeléssel pedig már a 10-15 éves tapasztalattal rendelkező tanárok bére is a legkisebb kötelező bérre süllyedhet. Hogy ez ne történjen meg, a kormány béremelésen gondolkodik az oktatásban, de azt még nem tudni, hogy mikor és mennyivel nő a pedagógusok bére.

Jövőre 20%-kal emelkedik a minimálbér, és könnyen lehet, hogy a garantált bérminimum (közkeletű nevén szakmunkás minimálbér) is ugyanennyivel fog nőni. A Portfolio birtokába jutott elemzés szerint legalábbis a kormány azzal számol, hogy a minimálbér bruttó 200 ezerre, a bérminimum pedig 261 700 forintra nő. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elemzése szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés