európai bizottság brüsszel eu európai unió
Gazdaság

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság

Portfolio
A Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy tegyen eleget a nyílt hozzáférésű adatokra és a közszféra információinak további felhasználására vonatkozó uniós szabályoknak.

Az Európai Bizottság tegnap úgy határozott, hogy – a vonatkozó irányelv átültetésének rendszeres felülvizsgálata keretében – felszólító levelet küld 19 tagállamnak, köztük Magyarországnak, és ezzel kötelezettségszegési eljárást indít ellenük.

Az illetékes nemzeti hatóságok ugyanis nem nyújtottak teljes körű tájékoztatást arról, hogyan ültették át a nemzeti jogba a nyílt hozzáférésű adatokról és a közszféra információinak további felhasználásáról szóló felülvizsgált uniós szabályokat, vagyis az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1024 irányelvét.

A 2019. június 20-án elfogadott irányelv arra irányul, hogy kamatoztatni lehessen az adatok kínálta előnyöket, és segít abban, hogy jobban hasznosítsuk a közigazgatási szervek által létrehozott és további felhasználásra rendelkezésre álló hatalmas és értékes adatforrásokat. Az irányelv ösztönözni fogja a mobilitási alkalmazások és más innovatív megoldások kifejlesztését, növelni fogja az átláthatóságot, mivel hozzáférhetővé teszi a közfinanszírozásból megvalósuló kutatásokból származó adatokat, és támogatja a mesterséges intelligencia és más új technológiák térnyerését.

A tagállamoknak át kellett ültetniük az irányelvet nemzeti jogukba, és 2021. július 17-ig értesíteniük kellett az Európai Bizottságot az átültető intézkedésekről. Annak a 19 tagállamnak, amelynek most a Bizottság felszólító levelet küld, két hónap áll a rendelkezésére, hogy a levelet megválaszolja, és meghozza a szükséges intézkedéseket. Kielégítő válasz hiányában a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt ad ki az ügyben.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
vakcina