feher haz washington donald trump koronavirus
Gazdaság

Biden: Amerika történetében először az is előfordulhat, hogy nem tudja fedezni az adósságát

MTI
Nem tudja garantálni, hogy az Egyesült Államok október 18-a után is fedezni tudja az adósságait, amennyiben a republikánus szenátorok nem hajlandóak megszavazni az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási tervet - mondta Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban hétfőn elmondott beszédében.

Az elnök arra figyelmeztetett: az ország történetében először az is előfordulhat, hogy nem tudják fedezni az adósságukat, ha a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell továbbra is akadályozza a jelenleg 28 400 milliárd dolláros adósságplafon megemelését.

A szörnyű következmények miatt nem akarom elfogadni, hogy ez legyen a vége, de hogy szavatolhatom-e? Ha tudnám, megtenném. De nem tudom

- fogalmazott Biden.

Az elnök csütörtökön aláírta azt a törvényt, amely ideiglenesen - december 3-áig - biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását, azonban a jogszabály nem tartalmazta az adósságplafon megemelését. Ezt ugyanis a republikánusok elutasították.

A Fitch éppen ma tett közzé egy jelentést, amelyben arról ír, hogy akár csődhelyzetet jelző szintre is leviheti az amerikai osztályzatot szuverén törlesztési hátralék kialakulása esetén:

A képviselőház demokrata politikusai szerdán egy önálló törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely - immáron külön jogszabályként - 2022 decemberéig felfüggesztené az adósságkorlátot. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője akkor azt mondta, a törvényjavaslatot a szenátus elé terjeszti, de szinte biztos abban, hogy a republikánusok "blokkolni fogják azt".

Az Egyesült Államok október folyamán fizetésképtelenné válhat a felhalmozott óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont.

Janet Yellen pénzügyminiszter a múlt héten levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, "akkor az Egyesült Államok (...) valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni".

A demokraták szerint a republikánusok "vakmerő és veszélyes" politikai játékot játszanak az amerikai gazdasággal. "Álljanak félre az útból. Nem akarnak segíteni az ország megmentésében. Álljanak félre az útból, hogy ne okozzanak nagyobb kárt" - mondta Biden.

A konzervatívok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a demokratáknak egyedül kell elvégezniük ezt a feladatot. McConnell a Bidennek írt hétfői levelében úgy fogalmazott: "A republikánusok álláspontja egyszerű. Nincsenek követeléseink. Két és fél hónapja figyelmeztettük Önöket arra: tekintve, hogy pártja egyedül akar kormányozni, egyedül kell kezelnie az adósságplafont is".

A republikánus obstrukció miatt az amerikai törvényhozás felsőházában 60 szavazat kellene az adósságplafont megemelő kormányzati finanszírozási terv megszavazásához, azonban a 100 fős szenátusban a demokraták csak 50 helyet birtokolnak és az 50 fős konzervatív tábor részéről egyelőre teljes az elutasítás.

Címlapkép: Getty Images

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tanár iskola tanító pedagógus szomorú