fitch
Gazdaság

Megfenyegette a Fitch Amerikát: csődhelyzetet jelző szintre is leviheti az osztályzatot, ha folytatják a hazardírozást

MTI
Kikezdheti az Egyesült Államok elit "AAA" államadós-besorolási státusát az adósságkorlát megemelése vagy felfüggesztése körüli politikai "hazardírozás" - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte:

akár csődhelyzetet jelző szintre is leviheti az amerikai osztályzatot szuverén törlesztési hátralék kialakulása esetén.

A Fitch elemzése szerint a szövetségi szintű adósságlimit felfüggesztését célzó legutóbbi erőfeszítések kudarca arra vall, hogy a jelenlegi patthelyzet a leghosszabbak között lehet 2013 óta.

A cég felidézi, hogy 2013 októberében, az akkori adósságlimit-válság tetőpontján negatív figyelőlistára helyezte az Egyesült Államok "AAA" államadós-besorolását.

A Fitch Ratings felidézi azt is, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a kongresszusi vezetőknek küldött átiratában október 18-ra becsülte annak időpontját - közkeletű nevén az X-napot -, amikor valószínűleg kimerülnének az új adósságot nem generáló rendkívüli kormányzati intézkedési lehetőségek a törlesztési kötelezettségek teljesítésére.

Az amerikai pénzügyminisztériumnak az X-nap után is lennének korlátozott fizetési kapacitásai, de ezek mértéke a bevételi és a kiadási oldal volatilis pénzáramlásaitól függne - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint a tárca készpénztartaléka szeptember 28-án 172,9 milliárd dollár volt, ám augusztusban a havi kiadás elérte a 439 milliárd dollárt, beleszámolva az 58 milliárd dollárnyi havi bruttó kamattörlesztést.

Ha az amerikai pénzügyminisztérium a kialakult helyzetben elsőbbségi törlesztési sorrendek meghatározására kényszerülne, ennek gazdasági hatása és az Egyesült Államok maradéktalan hitelképességébe vetett befektetői bizalom potenciális károsodása már nem feltétlenül lenne összeegyeztethető a jelenlegi "AAA" amerikai államadós-osztályzattal - áll a Fitch Ratings elemzésében

A cég közölte: törlesztési elmaradás esetén "korlátozott csődhelyzetet" jelző (Restricted Default, RD) szintre minősítené vissza az amerikai államadós-besorolást, és ezt addig tartaná érvényben, amíg megítélése szerint a csődesemény fennáll.

A három globális hitelminősítő közül jelenleg kettő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket. A Standard & Poor's azonban - elsőként és eddig egyedüliként a globális piacvezető hitelminősítők közül - már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól ezt az elit államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolást 1941-ben megadta.

A Standard & Poor's a tíz évvel ezelőtti leminősítés óta az "AAA"-nál egy fokozattal alacsonyabb, "AA plusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Ha a Fitch Ratings az amerikai besorolásra általa tavaly nyár óta érvényben tartott negatív kilátást leminősítésre konvertálja, és így szintén megvonja az "AAA" amerikai besorolást, az Egyesült Államok a nemzetközi intézményi befektetők körében nem számítana többé "AAA" osztályzatú államadósnak. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe és átlagolják a szuverén és kereskedelmi adósok hitelképességének megítéléséhez.

Címlapkép: Shutterstock

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tanár iskola tanító pedagógus szomorú