Előfizetői tartalom

8 százalékos gazdasági növekedést vár a Takarékbank

Portfolio
A vártnál lényegesen kedvezőbb második negyedéves bruttó hazai termék (GDP-) adat, valamint a gyors kilábalás miatt a korábbi 7,7 százalékról 8 százalékra emelték idei GDP-előrejelzésüket a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank makrogazdasági elemzői. A jövő évi növekedési előrejelzésüket 7 százalékon tartják, de ez a minimálbér és a bérminimum jelentősebb emelésével tovább nőhet. Az idei második félévben már újra munkaerőhiány léphet fel, ami gyorsíthatja a bérnövekedést. Az elemzők 4,7 százalékos átlagos inflációra számítanak idén, amit a nyersanyag-, és agrárárak meredek emelkedése, a nyitás miatti keresleti-kínálati súrlódások, valamint a dohánytermékek jövedékiadó-emelése határoz meg. Az MNB fokozatos szigorítása, és a hazai gazdaság vártnál lényegesen gyorsabb helyreállása miatt a forint kismértékben tovább erősödhet.

.A korlátozások tavaszi fokozatos feloldásával határozott lendülettel folytatódott a helyreállás, így a GDP már mintegy fél százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet. Az idei növekedés már akkor elérné a 6,8 százalékot, ha a második félévben csak stagnálna a gazdaság. A bővülés ráadásul akár fél-egy százalékkal gyorsabb is lehetne, amennyiben a járműgyártást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés