Előfizetői tartalom

Energiaválság: öt nagy EU-tagállam elkezdte ütni az asztalt, azonnali beavatkozást sürgetnek

Portfolio
Nem sokkal éjfél után tértek rá az energiaválság témájára és csak röviden beszéltek róla az uniós állam- és kormányfők a kedd este kezdődött, mába átnyúlt informális munkavacsorán, de ezzel együtt is fontos fejlemény, hogy öt nagy tagállam elkezdte ütni az asztalt a helyzet súlyossága miatt. Többek között azonnali koordinált beavatkozást sürgetnek az energiapiaci folyamatok miatt és szorgalmazzák a közös iránymutatást a gáz tárolásánál, valamint a szorosabb koordinációt a tagállamok gázvásárlásainál. Most úgy tűnik, hogy az EU elmozdul egy közös stratégiai gáztartalék megteremtése felé. A következő, október 21-22-i EU-csúcson már bizonyára többet fognak beszélni a vezetők az energiaválság témájáról.

A Politico információi szerint Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök vezette fel az energiaárak elszállása miatti témát a tegnap esti uniós vezetői munkavacsorán, ami a ma kezdődő nyugat-balkáni EU-csúcsot előzte meg. Sanchez bemutatta azt az ötpontos javaslatot, amelyet öt nagy tagállam miniszterei közösen írtak alá. A levél szerint Spanyolország, Olaszország, Franciaország...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái