magyar kormány kormányinfó
Gazdaság

Létezik egy titkos magyar járványügyi jelentés

Portfolio
Hetek, sőt inkább hónapok óta kéri a szakmai közönség, hogy a kormány közöljön részletesebb adatokat a magyar járványról, nevezetesen, hogy hogyan oszlik meg az oltottak és oltatlanok között a koronavírus miatt kórházba kerültek száma. Ezzel is pontosabb képet kaphatnánk a negyedik hullámról és a vakcinák hatásosságáról. A kormány azonban ezt elutasítja, viszont a napokban Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere érdekes kijelentést tett.

Hetekkel ezelőtt küldtünk kérdéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központnak azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány 4. hullámában, vagyis augusztus eleje óta az elhunytak között hogyan oszlik meg az oltottak és a nem oltottak aránya. Megkérdeztük azt is, hogy a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek esetében ugyanez az arány hogyan alakul. A kérdéseinkre azonban azóta sem kaptunk választ. Közben más szakértők is hiányolják a részletes adatokat.

Az ügy már odáig jutott, hogy a kormány is reagált a témára. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 29-i Kormányinfón azt felelte, hogy a személyes adatok védelme miatt nem hozzák nyilvánosságra, konkrétan ki oltott és ki nem oltott a súlyos covid-betegek közt. Hozzátette: nyolcszor, tízszer, százszor nagyobb az esélye a halálozásnak az oltatlanok körében, ezt nemzetközi adatok is igazolják.

Szombati Facebook-posztjában Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője írta azt, hogy Kásler Miklós napokban tett nyilatkozatából derült ki: igenis a kormány rendelkezésére áll egy komoly és rendszerezett adatállomány, amelyet azonban titkolnak.

Az ellenzéki politikus minden bizonnyal az EMMI vezetőjének múlt szombati, Montenegróban tett nyilatkozatára utalt. Kásler Miklós az MTI beszámolója szerint Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszter számára

ismertette azt a járványügyi tanulmányt, amely ötféle vakcinával oltott, 3,7 millió magyar ember oltás utáni fertőzési és halálozási adatait tartalmazza,

illetve azokat a nem végleges, de folyamatosan érkező adatokat, amely ötféle vakcinával oltott, 3200 ember teljes immunológiai státusának jellemzését szolgálja.

Ujhelyi István arra is kitért a szombati tájékoztatóján, hogy már három hete hiába várja a covid-betegek oltottsági adatait kikérő közérdekű adatigénylésére a választ a kormányzati illetékesektől, Müller Cecília tiszti főorvos azonban legutóbb további 45 nap haladékot kért a vészhelyzeti leterheltségre hivatkozva. 

„Itt van a negyedik hullám és nem tudjuk, hogy mennyire vagyunk biztonságban. Más országokban épp az oltási kedv erősítése miatt hozzák nyilvánosságra a covidos betegek és elhunytak oltottsági adatait, csak nálunk titkolja ezt az információt a kormányzat” - értékelte a helyzetet az ellenzéki politikus, aki a Kásler Miklós által hivatkozott tanulmány teljes nyilvánosságra hozatala érdekében is újabb közérdekű adatigényléssel élt a minisztérium felé, ennek törvényi alaphatárideje a napokban szintén lejár. 

Az aktuális magyar járványügyi helyzet értékeléséről ezekben a cikkünkben írtunk részletesen:

elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tanár iskola tanító pedagógus szomorú