Előfizetői tartalom

Fordulat a cseh politikában - Mi jöhet most?

MTI
Nem a kormányfő, Andrej Babis által vezetett centrista ANO nyerte a cseh választást, hanem a hárompárti Spolu (Együtt) jobboldali koalíció. Az erről nyilatkozó elemzők is beismerték, hogy mindenki mérsékelt ANO-győzelemre számított. Másfelől viszont bejött az az előrejelzés, hogy a választási eredmények alapján Babis nehéz helyzetbe kerül, és az együttműködő jobboldalnak lesznek a legjobb kormányalakítási pozíciói.

A két tömörülés közti különbség 0,67 százalékpont, 35 765 voks a Spolu javára. Ilyen kis különbséggel eddig még senki sem nyert választást Csehországban. A végleges eredmény alapján a Spolu a szavazatok 27,79 százalékát kapta meg, míg az ANO 27,12 százalékot. A Spolu 71, míg az ANO 72 mandátumot tudhat a magáénak. A látszólagos ellentmondást az magyarázza, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés