Előfizetői tartalom

Kiszivárgott: tavaszig magas energiaárakkal számol az Európai Bizottság - Három javaslata lesz a tagállamok felé

Portfolio
Nem az uniós karbonpiaci árazási rendszer (ETS) a felelős az égig emelkedő energiaárakért, hanem a Covid-járvány után felborult kereslet-kínálati viszonyok, illetve a kedvezőtlen időjárás, és azért, hogy a hasonló heves áringadozásoknak minél kevésbé legyen kitéve az Európai Unió, muszáj felgyorsítva előrehaladni a 2050-es klímacél felé; a tagállamoknak pedig megvannak eszközei a legalább jövő áprilisig magasan maradó árak negatív hatásainak enyhítésére – gyakorlatilag ez rajzolódik ki abból az e hét szerdán megjelenő európai bizottsági közleményből, amelynek aktuális tartalma eljutott az EU-Monitorhoz.

Orbán Viktor kormányfő a múlt heti szlovéniai EU-csúcson az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszert, illetve név szerint Frans Timmermans európai bizottsági alelnököt (lásd címlapképünkön) tette felelőssé az elszabaduló energiaárakért. Azt mondta: az ETS működését fel kell függeszteni, "és vissza kell térnünk a realitásokhoz", illetve rámutatott, hogy a Bizottság által...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés