elektromos hálózat
Gazdaság

Közel tíz százalékkal nőtt a magyarországi áramfogyasztás júliusban

Portfolio
A hazai villamosenergia-felhasználás 4195 gigawattóra (GWh) volt júliusban, 9,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

Az összefoglaló szerint a hazai bruttó villamosenergia-termelés 3148 GWh volt júliusban, 5 százalékkal magasabb az előző évinél. A megtermelt áram 43,7 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 9,2 százalékát szén- és széntermékek, 23,8 százalékát megújuló energia és 1 százaléka egyéb forrásból származott.    

A MEKH kiemelte: a megújuló forrásból termelt áram 38 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 3 százalékkal, míg a fosszilis alapú 1 százalékkal csökkent az előző év júliusához viszonyítva.    

A megújuló energiaforrásból termelt áram 65,9 százalékát nap, 19,4 százalékát biomassza, 5,9 százalékát szél, 3,3 százalékát biogáz, 3,4 százalékát víz, 2,1 százalékát pedig a kommunális hulladék megújuló része biztosította. Az előző év azonos időszakához képest a víz- és a napenergiából, a kommunális hulladék megújuló részéből, valamint a biogázból és a szélenergiából nyert áram mennyisége emelkedett, míg a biomasszából termelté csökkent.    

A földgáz belföldi felhasználása 15,36 petajoule (PJ) volt júliusban, 4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában.    

Az országos primer energiatermelés 32,79 PJ volt, 0,96 PJ-lal alacsonyabb a tavaly júliusinál. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,75 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó 0,44 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,04 PJ-lal csökkent, míg az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,27 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz, valamint a szén és széntermékek termelése csökkent, míg a kőolaj és kőolajtermékek termelése emelkedett.    

Az országos primer felhasználás 76,86 PJ volt, 2,13 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 1,29 PJ-lal, a megújuló energiaforrások felhasználása 0,36 PJ-lal, az egyéb nem megújuló források felhasználása 0,19 PJ-lal nőtt. A villamos energia nettó import 0,73 PJ-lal emelkedett.

Címlapkép: Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
vakcina