németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
Gazdaság

Egyre nagyobb gond az energia drágulása Németországban, a kormány egyelőre nem tervez lépéseket

MTI
Egyre nagyobb gond az energiahordozók drágulása Németországban, az árak hirtelen és nagymértékű emelkedését a vállalatok és a háztartások is megszenvedik, a kormány azonban egyelőre nem tervez lépéseket.

Steffen Seibert kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva jelezte, hogy a helyzet kezelése a formálódó új szövetségi kormány feladata lesz. Mint mondta, az utóbbi években egy sor intézkedéssel igyekeztek csökkenteni a fogyasztók terheit, és továbbra is folyamatosan követik az árak alakulását, de nincs módjukban bejelenteni olyan intézkedéseket, amelyeket a következő kormánynak kell meghoznia.

A szóvivő nem tudott beszámolni tervezett kezdeményezésekről azzal összefüggésben sem, hogy a leköszönő kancellár, Angela Merkel részt vesz az európai uniós tagországok kormány-, illetve államfőit összefogó Európai Tanács október 21-én kezdődő ülésén, amelyen megvizsgálják, hogy milyen intézkedésekkel lehetne enyhíteni az áremelkedés hatásait nemzeti és európai szinten.

A szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Beate Baron a földgázellátással kapcsolatban hozzátette, hogy az ellátásbiztonság "magas". Ismertette, hogy a gáztározók töltöttsége elérte a 75 százalékot, míg egy hete még 70 százalék alatt volt. A 75 százalék ugyan hosszabb távot tekintve nem mondható szokványosnak, de nem is egyedülállóan alacsony. Hasonló szinten volt a tározók töltöttsége 2015 őszén is, és az ország gond nélkül átvészelte a telet - fejtette ki a kormányváltás után a politika első vonalából ugyancsak visszavonuló kereszténydemokrata (CDU) gazdasági miniszter, Peter Altmaier szóvivője.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson győztes szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) előzetes kormányalakítási egyeztetéseiről nem szivárogtak ki részletek a német sajtóban energiaválságként jellemzett drágulás kezeléséről szóló tervekről. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy az új kormány hamar lépéskényszerbe kerülhet. Ezt jelzi például a Der Spiegel című hírmagazin szerdai egyik összeállítása, amelyben kiemelték,

hogy szinte óránként érkeznek riasztó hírek.

Kedden az E.on közüzemi szolgáltató bejelentette, hogy a magas árak miatt egyelőre nem fogad új gázfogyasztókat. Ugyanezen a napon a Salzgitter acélipari vállalat kilátásba helyezte, hogy leállítja a termelést a nagy mennyiségű villamosenergiát igénylő peine-i telephelyén, a Heidelberg Cement építőanyag-gyártó vállalat pedig rövid távú áremelést jelentett be, amely teljesen szokatlan az ágazatban.

A fogyasztók már érzik a válság hatásait: a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a fűtőolajért szeptemberben 76,5 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy évvel korábban. A benzin 28,4 százalékkal drágult. Folytatódott a földgáz és a villamos energia árának emelkedése is, a drágulás éves szinten 5,7 százalék, illetve 2 százalék volt.

A magas energiaáraknak jelentős szerepük van abban, hogy Németországban az infláció a négy százalékos határ fölé emelkedett - tette hozzá a Der Spiegel a hírportálján közölt összeállításában.

Mint írták, az "elszabaduló energiaválság" fő oka a kereslet és a kínálat közötti eltérés. A koronavírus-világjárvány legnehezebb szakaszát követő gazdasági fellendüléssel az energia iránti kereslet is emelkedett, és ezzel a kínálat nem tudott lépést tartani. Felhajtják az árakat az uniós szén-dioxid-kibocsátási jogok emelkedő költségei is, ráadásul a gázpiacon "feltűnően szerény az oroszországi kínálat". Igaz ugyan, hogy az orosz Gazprom minden szerződéses kötelezettségének eleget tesz, de sokkal kevesebb gázt küld Nyugatra, mint amennyit tudna - írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy a moszkvai vezetés kritikusainak gyanúja szerint a Kreml így gyakorol nyomást, hogy felgyorsítsa az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésének engedélyeztetését.

Mindez rekordárakat eredményezett az összes energiapiacon. A gáz ára például hosszú távon átlagban megawattóránként 15-20 euró között ingadozik, az utóbbi időszakban viszont 65 euró körül volt, az áram tőzsdei, nagykereskedelmi ára pedig az év eleje óta Németországban mintegy 140 százalékkal, Spanyolországban pedig 425 százalékkal emelkedett.

A német vállalatok mindenekelőtt a magas gázárak miatt szenvednek. Az anyagra ugyanis számos termelési folyamatban van szükség, például az acélgyártásban az oxigént a vasércből eltávolító úgynevezett redukálószerként - írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy a Németországban elfogyasztott földgáz  egyharmadát az iparban használják fel. A legtöbb cég ugyan úgynevezett határidős szerződésekkel igyekszik biztosítani az árak hosszabb távú stabilitását, de a német gazdaság így sem tudja kivonni magát a drágulás alól.

A lakossági fogyasztók közvetlenebbül érzik az "energiaválság" következményeit, mint a vállalatok. A Verivox összehasonlító portál kimutatása szerint októberben 9,3 százalékkal nőttek az áramköltségek az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy minden korábbinál többet kell fizetni az áramért Németországban. Drágult a gázfűtés is, 28 százalékkal, az olajfűtéses rendszert használó lakásokban élőknek pedig 87 százalékkal kell többet fizetniük, mint tavaly ősz elején.

A kimutatás alapján országszerte 61 gázszolgáltató emelte az idei télre vonatkozó árát, vagy jelentett be tarifaemelést. Az "áremelések szomorú rekordját" a bajorországi Memmingen közüzemi vállalata tartja, a társaság bejelentése szerint december 1-jével 68 százalékkal emelik a gázdíjat. Ez egy négytagú család esetében évi 786 eurós (280 ezer forint) többletköltséget jelent - emelte ki a Der Spiegel.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
vakcina