flood
Gazdaság

Komoly áradások, sosem volt még ilyen drága a szén Kínában

Portfolio
Kína jelenleg a világ legnagyobb szénfogyasztója, az ország azonban egyre súlyosabb energiaválsággal küzd, amelyet többek között a szénhiány és az üzemanyagok rekordmagas árai idéznek elő. A kormány számos lépést tett a széntermelés fellendítésének és az ipari erőművek villamosenergia-igényének optimalizálása érdekében, miközben az energiatermelők és más szénfelhasználók is egyre inkább importra szorulnak.

A vezető széntermelők, azaz Shanxi tartomány és Belső-Mongólia helyi önkormányzatai mintegy 200 bányát utasítottak a termelés növelésére, de

a szakadatlan esőzések már 60 bányát elárasztottak Shanxiban.

Négy bánya pedig, amelyek együttes éves termelési kapacitása 4,8 millió tonna, zárva maradt - közölte egy shanxi tisztviselő kedden egy sajtótájékoztatón.

A komoly szénhiány a tőzsdei mechanizmusokon is nyomon követhető, a Zhengzhou árutőzsdén a januári termikus szén határidős árfolyama ugyanis a mai kereskedésben rekordmagas, 1640 jüan (254,44 dollár) volt tonnánként, miután az előző évhez képest csaknem háromszorosára emelkedett a jegyzés.

A ma közzétett adatok azt is megmutatták, hogy a kínálat szűkösségének köszönhetően

a múlt hónapban az idei legmagasabb szintre emelkedett a szénimport Kínában.

Kína 32,88 millió tonna szenet hozott be külföldről szeptemberben, azaz 76 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámügyi szervek által közzétett adatokból. A Reuters számításai szerint a havi összmennyiség az ötödik legnagyobb volt az eddig tapasztalt számok közül.

A Reuters a múlt héten arról számolt be, hogy Kína elkezdte felhasználni a korábban vámraktárakban lévő ausztrál szenet, de továbbra sem oldották fel a tüzelőanyagra vonatkozó, közel egy éve tartó nem hivatalos behozatali tilalmat. A többi kulcsfontosságú beszállító, például Oroszország és Mongólia exportját a korlátozott vasúti kapacitás, míg az Indonéziából érkező szállítmányokat az esős időjárás akadályozta, mondták a kereskedők. Mindeközben Li Keqiang kínai miniszterelnök a mongol miniszterelnökkel, Oyun-Erdene Luvsannamsrai folytatott online találkozóján azt mondta, hogy "örömmel látná" a két ország közötti szénkereskedelem mennyiségének bővülését - jelentette a hivatalos Hszinhua hírügynökség kedden késő este.

Az árak és a szénimport emelkedése egy nappal azután következett be, hogy Peking bejelentette: engedélyezi az erőműveknek, hogy piaci alapú árakat számítsanak fel az áramért a nagykereskedelmi fogyasztóknak. Mindez jelentős változást jelent a korábbi politikával szemben, amely lehetővé tette az ipar számára, hogy a szereplők fix árú áramüzleteket kössenek a beszállítókkal. A politikai váltás, amely várhatóan a széntüzelésű áramtermelés irányába való elmozdulásra ösztönözhet a jövőben, a legújabb intézkedés a sorban, amelynek célja az energiaválság enyhítése

- az energiaárak egekbe szökése az elmúlt hetekben több iparágat arra kényszerített Kínában, hogy visszafogja az energiafelhasználást.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina