kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína kína
Gazdaság

Peking biztosítottnak látja a kínai energiaellátást a télre

MTI
Kína biztosítani fogja az utóbbi időben akadozó energiaellátást, miközben klímavédelmi céljainak is eleget tesz majd - jelentette ki Csao Csen-hszin, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság tisztségviselője szerdán sajtótájékoztatón, Pekingben.

Csao leszögezte: az országban biztosított az energiaellátás a téli és a jövő tavaszi időszakra is.

Az utóbbi időszakban jelentős problémákat okoztak a kínai energiaellátásban a felszökött szénárak. Emberek tízmilliói maradtak áram nélkül Kína egyes részein, miközben a kínai hatóságok különféle intézkedésekkel igyekeztek megoldást találni az energiaellátási problémákra. Az ország több tartományában alkalmaztak áramhasználati korlátozásokat augusztus közepe óta. Az intézkedések elsősorban az ipari tevékenységre voltak bénító hatással, de nehézségeket okoztak a lakosságnak is.

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság kedden közölte, hogy átalakítja az árképzést az energiapiacon. Míg a lakosság továbbra is államilag megszabott egységárat fizet majd a villamosenergiáért és a fűtésért, a nagy energiaigényű ipari és kereskedelmi felhasználók esetében az energiaárak 20 százalékkal térhetnek el az állami szabványtól.

Az energiaellátás helyzetét tovább rontotta, hogy október elején ismét súlyos árvíz pusztított Kína egyes területein, köztük a szénbányászatban elöl járó, észak-kínai Sanhszi tartományban, ahol az áradás idejére a bányák jelentős részét ideiglenesen bezárták. Csao elmondta: Peking a továbbiakban megtiltja a helyi kormányzatoknak, hogy engedély nélkül zárassanak be bányákat, az érintett területeket pedig a kitermelésben kialakult fennakadások mielőbbi kiküszöbölésére szólítja fel.

A Bloomberg amerikai hírügynökség egy korábbi jelentése szerint a széntermelést részben az a március óta hatályos szabály hátráltatta, ami a bányászattal összefüggő balesetek visszaszorítása érdekében szigorúbb büntetéseket írt elő a biztonsági előírások nem megfelelő betartása esetére. A Bloomberg nem megnevezett, bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy sok bányászattal foglalkozó vállalat az új jogszabály miatt nem mer eleget tenni a termelés fokozását sürgető kormányzati kérésnek.

A bányák biztonságáért felelős szerv egyik tisztségviselője pedig szerdán arról számolt be, hogy a hatóságok 153 szénbányának adtak engedélyt bővítésre, amelynek révén az idei utolsó negyedévben mintegy 55 millió tonnával több szenet termelnek majd ki országosan. Jelenleg a napi szénkitermelés február óta a legmagasabb szintre emelkedett, meghaladva a 11,2 millió tonnát - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A kínai vámszolgálat szerdán közzétett adatai szerint szeptemberben Kína szénbehozatala 76 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, elérve az idei év legmagasabb szintjét.

A világ legnagyobb szénfogyasztójának számító Kína villamos energiájának mintegy 60 százalékát termeli szénnel. Az ország főbb környezetvédelmi célkitűzései közé tartozik mindazonáltal, hogy Kína 2030-ra eléri a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, és 2060-ra eléri a szén-dioxid-semlegességet. Csao szerdán leszögezte, hogy változatlanul mindent meg fognak tenni e célok elérése érdekében.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
vakcina