sertés hentes
Gazdaság

Ilyen ez a Brexit: nem kellettek a külföldi munkavállalók, most meg 800 vízumot ajánlgat a kormány, hogy legyen, aki disznót vág

Portfolio
Nagy-Britannia hat hónapos sürgősségi vízumot kínál 800 külföldi hentesnek, hogy elkerülje a tömeges sertésvágást - írja a Reuters. A gazdák szerint a vágóhidakon és húsfeldolgozókban dolgozók kivándorlása után a sertéságazat a túlélésért harcol.

A Brexit és a koronavírus-járvány hatására a kelet-európai munkavállalók elhagyták az országot, így alakulhatott ki az a helyzet, hogy az Országos Sertésszövetség szerint mintegy 120 ezer sertés az istállóban és a szántóföldön levágásra vár. George Eustice környezetvédelmi miniszter szerint az ideiglenes vízumok megoldják a problémát:

"Lehetővé tesszük, hogy a vágóhídon lévő hentesek és a sertésekkel foglalkozó húsfeldolgozók ideiglenesen bejöhessenek a szezonmunkás rendszerbe, legfeljebb hat hónapig" - mondta Eustice újságíróknak. A miniszter szerint körülbelül 800 hentesre lesz szükség a lemaradás ledolgozásához, emellett pedig magántárolási támogatást jelentett be, hogy segítsék a vágóhidakat a hús tárolásában.

A gazdák azon követelését azonban, miszerint enyhítse a szakképzett munkavállalók vízumára vonatkozó angol nyelvismereti követelményt, a kormány továbbra is elutasítja.

A húsipar csak egyike azon területeknek, ahol Nagy -Britannia akut munkaerőhiánnyal küzd.A múlt hónapban a kormány bejelentette, hogy 5000 külföldi teherautósofőrnek és 5500 baromfiszektorban dolgozó munkásnak ad ideiglenes vízumot, de a kormány azt szeretné, ha a vállalkozások a brit munkaerőbe fektetnének, nem pedig az olcsó külföldi munkaerőre támaszkodnának.

A miniszterek azonban továbbra is próbálják kisebbíteni a Brexit szerepét a munkaerőpiaci zavarokban. Eustice például "komplex" problémára hivatkozik, amiben például a kínai piaci helyzet, "valószínűleg a túltermelés" is szerepet játszik.

Címlapkép: Gety Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
meetingmegbeszélés