koronavirus vilag
Gazdaság

Koronavírus: változás a magyar iskolákban, figyelmeztetést küldtek az orvosok

Portfolio
Az Egészségügyi Világszervezet új kutatócsoportot állít fel a koronavírus eredetének tisztázására. Indonézia csütörtökön újra megnyitotta üdülőszigeteit 19 ország, közte Magyarország turistái számára. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában tárgyalt a Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiáról, amelyet Magyarország még az idén megkaphat a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára.  Szlovákiában 5 éves kortól oltanak, mindeközben Magyarországon egyre több iskolát érinthetnek már a járvány miatti "tanügyi intézkedések". A magyar kórházak is készülnek a 4. hullámra. A koronavírus hírei percről percre.

Vakcinákat ajándékoz Iránnak Lengyelország

Egymillió adag koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát adományoz Lengyelország Iránnak - jelentette be csütörtökön Lengyelország teheráni nagykövetsége. Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes leszögezte: ez nem azt jelenti, hogy bármiben módosult volna az Iránnal szembeni lengyel külpolitika, Varsó az iráni embereknek akar segíteni. Hozzátette: Lengyelország ingyen adományozza a védőoltásokat Iránnak.

A külügyminiszter-helyettes közlése szerint több mint 30 ország fordult Varsóhoz vakcináért. A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban szerdáig 19,6 millió ember kapta meg a koronavírus elleni védettséghez szükséges vakcina mindkét adagját. Lengyelországban túl sok a védőoltás a csökkenő oltakozási hajlandóság miatt, Varsó ezért Egyiptomnak, Vietnamnak, Tajvannak, Kenyának, Ukrajnának, Ausztráliának és Norvégiának is adományozott vakcinákat. (MTI)

Már készülnek a covid-osztályok a járvány 4. hullámának robbanására?

Egyelőre még a centrumkórházak látják el a koronavírusos-betegeket, de közben már el kellett kezdeniük előkészíteni a többi kórháznak a korábbi covid-osztályokat is a betegek fogadására - erről számolt be a Népszavának több intézményvezető.

Tovább a cikkhez

Súlyos a helyzet Ukrajnában - Egyre több gyerek szorul lélegeztetésre az intenzív osztályokon

Ukrajnában az utóbbi időben egyre több gyermek szorul kórházi ellátásra koronavírus-fertőzés miatt - mondta el Szerhij Dubrov, az ukrán orvostudományi egyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás tanszékének vezetője az UNIAN hírügynökség szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Ijesztő adatok Oroszországból, villámgyorsan kerülnek intenzívre az emberek

A koronavírussal fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak számában is megdőlt a napi rekord Oroszországban - írta csütörtökön az Interfax hírügynökség a járványügyi válságtörzsre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Az észt miniszterelnök otthonmaradásra szólította fel a be nem oltottakat

Otthonmaradásra szólította fel a koronavírus ellen be nem oltott lakosokat csütörtökön Kaja Kallas észt miniszterelnök, a megfertőződés magas kockázatára figyelmeztetve az érintetteket.

Kijelentette, ha valaki semmilyen körülmények között nem akarja beoltatni magát, akkor inkább

ne menjen sehova, ne találkozzon más emberekkel.

"Ha megfertőződsz, nagyon komolyan megbetegedhetsz" - figyelmeztetett sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Az észt kórházakban jelenleg 342, koronavírussal diagnosztizált beteget ápolnak - mondta Kallas. Hozzátette, hogy a kórházi vezetők szerint a betegek többsége az oltatlanok közül került ki.

A kórházak zsúfoltsága tovább nő, így a helyzet nagyon aggasztó.

Kaja Kallas két nappal korábban azt mondta, hogy a be nem oltott lakosokra vonatkozó további korlátozásokkal elkerülhető lenne országos vesztegzár bevezetése. Irja Lutsar, az észt kormány tudományos tanácsának vezetője szintén azt mondta, hogy szigorítani kell a be nem oltottakra vonatkozó korlátozásokat.

A mintegy 1,3 millió lakosú Észtországban eddig 723 643 lakos kapta a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, további 44 ezren még csak az első oltást vették fel. (MTI)

Hatalmas engedményt tenne az elfogadott vakcinákra Olaszország

A koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében az orosz Szputnyik V, valamint a kínai oltóanyagok engedélyezését tervezi Olaszországban az egészségügyi minisztérium az országban dolgozó külföldi, többségében kelet-európai munkavállalók esetében, a védettségi igazolás kötelezővé tételével egy időben - közölték a szakszervezetek a sajtóval csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Izraelben már csak öt település piros besorolású, csökkent a súlyos esetek száma

Izraelben már csak öt település piros besorolású, vagyis jelentősen fertőzött a koronavírussal, és 400 körülire csökkent a súlyos esetek száma - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön.

Az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma Izraelben, szerdán 1732 új vírushordozót azonosítottak mintegy százezer teszt elvégzésével. Egy héttel ezelőtt még 2549 új koronavírus-fertőzöttet találtak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,73 százalékra csökkent. Szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 312 111 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. Jelenleg Izraelben 22 107 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 566-an vannak közülük kórházban.

A súlyos esetek száma 403, közülük 168 beteg van lélegeztetőgépen. A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus terjedését jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,75, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 75-nek adja át a vírust.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádióban az oltások ütemének csökkenésére hívta fel a figyelmet, ugyanis az adatok javulásával egyre kevesebben keresik fel az oltópontokat.

Lelassult az oltási kampány, és szerinte

ha Izrael nem folytatja a tömeges oltásokat, és nem tartja magas szinten a lakosság védettségét, akkor ötödször is járványhullám sújthatja az országot.

Tavaly december vége óta 6 195 018 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 66,62 százaléka.

Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak a legalább öt hónappal korábban, másodszor is beoltottak számára. A kampány nyomán eddig 3 797 909-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 40,84 százalékát jelenti.

Csütörtökön már csak az ország 80 települése számított "pirosnak", vagyis jelentősen fertőzöttnek. Közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" 22 hely, gyengén van jelen a koronavírus 77 "sárga" városban és faluban, és "zöld", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzött 176 izraeli település. Szeptember közepén, a járványhullám tetőpontján a lakóhelyek többsége "piros" volt. (MTI)

Szerb egészségügyi miniszter: az oltásellenes orvosoknak a kamara előtt kell felelniük

Az orvosi kamara fog dönteni azoknak az orvosoknak a sorsáról, akik lebeszélik betegeiket az oltakozásról, így ezek a szakemberek valószínűleg elveszítik az engedélyüket - jelentette ki Zlatibor Loncar szerb egészségügyi miniszter csütörtökön Belgrádban.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a tárcavezető hozzátette,

az orvosi kamara minden esetben eljárást fog indítani az emberi egészség és élet veszélyeztetése miatt, ha kiderül, hogy egy orvos lebeszélte betegeit az oltakozásról.

Mint mondta, a jelenlegi helyzetből az egyetlen kiút a koronavírus elleni védőoltás.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 6699-cel 1 024 497-re, Koszovóban 29-cel 160 464-re, Észak-Macedóniában 412-vel 195 586-ra, Montenegróban 341-gyel 136 323-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 523-mal 241 399-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 51-gyel 8892-re, Koszovóban eggyel 2973-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 6802-re, Montenegróban öttel 2005-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 37-tel 10 880-ra növekedett. (MTI)

Több mint 150 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Magyarországra

Közleményük szerint a héten újabb, több mint 150 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez már a 43. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, ezzel

a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 9,5 millió adagot.

A Pfizer és a BioNTech a jelenlegi előrejelzések szerint 2021 végéig akár 3 milliárd adag Covid-19 vakcinát gyárt és szállít világszerte. Mostanáig több mint 1.7 milliárd adag oltóanyagot juttattak el a világ több mint 140 országába vagy területére.

Magyarország vonatkozásában a Pfizer kilenc hónapja szállítja megbízható, heti rendszerességgel a Covid-19 elleni védekezést támogató vakcináját az oltópontokra. Az első negyedévben több, mint 1,5 millió adag, a második negyedévben, jelentősen megnövelve a dózisok számát, több, mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba.

Újabb üdülőszigetre utazhatnak a magyarok

Indonézia csütörtökön újra megnyitotta üdülőszigeteit 19 ország, közte Magyarország turistái számára, miután visszaesett a koronavírusos megbetegedések száma a délkelet-ázsiai országban - közölte egy helyi tisztviselő.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztetnek az orvosok: csak így kerülhető el a drasztikus koronavírus-halálozás Magyarországon

Erőteljesen jelen van a koronavírus-járvány 4. hulláma, ezt támasztja alá az is, hogy újra 100 felett van a fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma - hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara sajtóközleménye, amely szerint néhány intézkedés együttes alkalmazásával elkerülhető lehet a tavalyi évhez hasonló lezárások ismételt bevezetése, az esetszámok és az elhalálozások drasztikus megugrása. A járvány terjedésének megakadályozásához kormányzati intézkedésként szükség van a védettségi igazolvány kiterjedt használatára.

Tovább a cikkhez

Szlovákiában már 5 éves kortól kérhető az oltás

Szerdától lehet kérni a Covid-19 elleni védőoltást olyan 5 és 11 év közötti krónikus betegségben szenvedő gyerekek számára, akik állapotát jelentősen súlyosbíthatná a Covid-19-fertőzés, esetleg a halálát okozhatná a betegség - írja az Új Szó.

Tovább a cikkhez

Magyarország hamarosan gyárthatja a Szputnyik vakcinát

Létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Tovább a cikkhez

Ez lehet az utolsó esély a koronavírus kiindulópontjának megtalálására

Új, 26 szakemberből álló kutatócsoportot állított fel az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus eredetének vizsgálatára. Michael Ryan, a WHO egyik vezetője szerint ez lehet az utolsó esély, hogy sikerüljön megtalálni a járvány kiindulópontját - írja az Euronews.

Tovább a cikkhez

A fertőzöttek száma meghaladja a 239 milliót

A világon 239 125 787 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban,

a halálos áldozatok száma 4 873 511 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem

- közép-európai idő szerint - csütörtök reggeli adatai alapján.

Egy nappal korábban 238 678 058 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 864 825 volt.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje,  44 681 634. A halálos áldozatok száma 719 517.

Franciaországban 7 164 924 fertőzöttet és 118 080 halálos áldozatot regisztráltak. Spanyolországban 4 980 206 fertőzöttet és 86 869 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban 4 707 087 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 131 421. Németországban 4 343 591 a fertőzöttek száma, 94 407 a halottaké. Lengyelországban 2 928 065 fertőzöttet és 75 958 halálesetet tartanak nyilván. Az Egyesült Királyságban 8 311 851 a fertőzöttek száma, és 138 487-en haltak meg a betegségben.

Indiában 34 001 743  fertőzöttet és 451 189 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 21 597 949 fertőzöttről és 601 574 halálos áldozatról tudni.

Oroszországban  77 742 899-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 215 438-ra emelkedett. Törökországban 7 540 193 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 66 841. (MTI)

Egyre több iskolában jelenik meg a koronavírus, változásokról döntött a kormány

Egyre több oktatási intézményben kell intézkedni a koronavírus megbetegedések miatt, a Népszava becslése szerint ezen helyszínek száma már 270 körül lehet.

Tovább a cikkhez
minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
vakcina