peking_kina_shutterstock-20181123
Gazdaság

Soha nem emelkedtek ilyen gyorsan a termelői árak Kínában

MTI
Rekordütemben emelkedtek a termelői árak Kínában szeptemberben, miután az ipari vállalatokra jelentős nyomást gyakoroltak az egekbe szökött szénárak, illetve a szénhiány miatt az ország több részén alkalmazott energiahasználati korlátozások.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 10,7 százalékkal nőttek szeptemberben. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot. Elemzők 10,5 százalékos növekedésre számítottak az augusztusi, 9,5 százalékos áremelkedést követően.

A termelői árak növekedésében elsősorban a termelőeszközök felszökő ára játszott szerepet. A termelőeszközök ára szeptemberben 14,2 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A legmagasabb - 49,4 százalékos - áremelkedést a kitermelési szektorban regisztrálták, míg a nyersanyagiparban 20,4 százalékkal, a feldolgozóiparban pedig 8,9 százalékkal nőttek a termelői árak. A szénkitermeléssel és -finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 74,9 százalékos áremelkedést jegyeztek fel szeptemberben, 17,8 százalékkal magasabbat, mint augusztusban. A kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó szektorban az áremelkedés mértéke 43,6 százalékos volt a múlt hónapban éves összevetésben.

A termelőkre jelentős nyomást gyakoroltak szeptemberben a tüzelőanyagok - elsősorban a szén - megemelkedett árai. A csütörtöki jelentés szerint a tüzelőanyagok beszerzési ára 30,3 százalékkal nőtt szeptemberben éves bázison.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság kedden közölte, hogy átalakítja az árképzést az energiapiacon. Míg a lakosság továbbra is államilag megszabott egységárat fizet majd a villamosenergiáért és a fűtésért, a nagy energiaigényű ipari és kereskedelmi felhasználók esetében az energiaárak 20 százalékkal térhetnek el az állami szabványtól.

Havi összevetésben a termelői árak 1,2 százalékkal nőttek augusztusról szeptemberre, míg az év első három negyedévében 6,7 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése szeptemberben 0,7 százalékos volt. Elemzők 0,9 százalékos áremelkedést valószínűsítettek az augusztusi, 0,8 százalékos adat után. Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: a fogyasztói piacon a kereslet és kínálat stabil volt szeptemberben, és stabilak maradtak az árak is. Az élelmiszerek ára éves bázison 5,2 százalékkal zsugorodott a múlt hónapban, elsősorban a kínai konyhában népszerű sertéshús árának 46,9 százalékos visszaesése miatt. A sertéshús ára tavaly még a szokásosnál magasabb volt, az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis-járvány hatására, a járványt azonban azóta megfékezték, a sertéshúsellátás pedig helyreállt.

Havi összevetésben a fogyasztói árak stagnáltak a múlt hónapban, míg az első három negyedévben 0,6 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest. Kína az idei évre 3 százalék körüli fogyasztói árnövekedést tűzött ki, szemben a tavalyi, 3,5 százalékos céllal.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,2 százalékkal emelkedett szeptemberben éves összehasonlításban. A növekedés üteme enyhén emelkedett az augusztusihoz képest.

Címlapkép: Shutterstock

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Kadri Simson Palkovicxs Laszlo211018