ensz genf
Gazdaság

Visszatért az Egyesült Államok a "selejtes testületbe" ahonnan Trump kiléptette

MTI
Az ENSZ-közgyűlés csütörtökön ismét beválasztotta a világszervezet genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsába az Egyesült Államokat, több mint három évvel azután, hogy a Trump-kormányzat idején Washington kilépett a 47-tagú testületből, amelyet krónikus Izrael-ellenességgel és a reformok hiányával vádolt.

A 193-tagú Közgyűlésben 168-an támogatták az Egyesült Államok újbóli tagságát, ellenszavazat nélkül. Washington hároméves mandátuma január 1-jén kezdődik, míg Oroszországé és Kínáé már az idén kezdetét vette. Joe Biden amerikai elnök, aki januárban lépett hivatalba, kijelentette: az emberi jogok állnak külpolitikája középpontjában, és kormányzata nem retten vissza Kína bírálatától a Hongkonggal, Hszincsiang-Ujgur autonóm tartománnyal és Tajvannal kapcsolatos politikája miatt, mint ahogy nem tartózkodik Oroszország bírálatától sem.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok állandó New York-i ENSZ-képviselője közölte: "A célunk világos: kiállni az emberi jogok védelmezői mellett, és felemelni a szavunkat az emberi jogok megsértésével, az azokkal való visszaélésekkel szemben".Jim Risch amerikai szenátor, a szenátus külügyi bizottságának vezető republikánus politikusa bírálta a demokrata párti Biden döntését, amellyel, mint fogalmazott, egy "selejtes testülethez" csatlakozott.

Az Egyesült Államoknak nem kellene legitimitást adnia egy olyan testületnek, amelyben az emberi jogok olyan megsértői vannak, mint Kína, Venezuela és Kuba

- áll a szenátor közleményében. A Közgyűlés az Emberi Jogi Tanács tagjává választotta csütörtökön Kazahsztánt, Gambiát, Benint, Katart, az Egyesült Arab Emírségeket, Malajziát, Paraguayt, Hondurast, Luxemburgot, Finnországot, Montenegrót és Litvániát, újraválasztotta Kamerunt, Eritreát, Szomáliát, Indiát és Argentínát. A jelölteket földrajzi egységhez tartozó csoportokban választják meg, hogy mindenki számára biztosítsák a képviseletet. A tagokat legfeljebb két mandátumra lehet megválasztani.

Műanyag szemét hulladék óceán tenger
evergr
bika medve
Living Kassák passage
Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
járvány kórház románia