Előfizetői tartalom

Energiaválság Magyarországon: megvizsgálja a kormány, hogy mit tehet az ipari fogyasztók rezsijével

Portfolio
Azzal, hogy a kormány friss döntése miatt közel ötödével mérsékli a stratégiai gázkészlet mértékét, arányaiban csökken az ipari fogyasztók áramdíjában a gázkészletezés díja is, de ezen felül is megvizsgálja a kormány, hogy mi a mozgástere a magánszektor által fizetett tarifaelemek terén – mondta el a Portfolio kérdésére Steiner Attila egy pénteki sajtóbeszélgetésen. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a tájékoztatón hangsúlyosan beszélt arról, hogy a jelentős piaci áremelkedés mellett is fenntartott lakossági rezsicsökkentés havonta átlagosan 32 ezer forintnyi megtakarítást jelent a családoknak és további havi 4-12 ezer forintnyi kiadás megtakarítását tudná elérni a kormány akkor, ha az ETS-rendszer Brüsszelben tervezett kibővítését meg tudja akadályozni a V4-ek együttműködésével. Az eseményen elhangzott, hogy hétfőn jelenti be a tárca a családok tízezrei által várt lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat végső szabályrendszerét. Erről bővebben külön cikkünkben írtunk.

Lakossági rezsiköltségek és az ETS kibővítésének terhei Steiner Attila rövid prezentációjában rámutatott arra, hogy egy év alatt a gázár mintegy 400%-kal, a villamosenergia ára mintegy 80-100%-kal emelkedett Európában, és közben a CO2-kvóta ára is jelentősen emelkedett. Ezek alapján megállapította, hogy nagyon nagy a nyomás az energetikai szektoron jelenleg egész Európában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés